Αν δεν μπορείς να πάρεις απόφαση ότι το website σου χρειάζεται ανανέωση, διάβασε για τα 4 κραυγαλέα λάθη του web design, που αν είχαν φωνή, θα φώναζαν με απόγνωση "REDESIGN"!
Το προσδόκιμο ζωής ενός εταιρικού website πριν την απαραίτητη ανανέωσή του υπολογίζεται στα 2 περίπου χρόνια. Οι τάσεις στο web design μπορεί να αλλάξουν μέσα σε ένα βράδυ και ένα website που ήταν "state of the - design - art" πριν από ένα χρόνο, να θεωρείται τώρα ξεπερασμένο και μη λειτουργικό.
Για την ακρίβεια ένα website δεν έχει ποτέ μια τελική μορφή, αλλά είναι μάλλον ένα έργο σε διαρκή εξέλιξη και θα πρέπει τόσο το design όσο και το περιεχόμενό του να αντιμετωπίζονται σαν ζωντανοί οργανισμοί. Θέλεις να έχεις ένα website που είναι λειτουργικό και δίνει στον επισκέπτη του αυτό που αναζητεί; Συνέχισε να διαβάζεις για να δεις τι πρέπει να αποφύγεις στην κατασκευή ιστοσελίδων!
Λάθος no1: «User Experience; Τι είναι αυτό;»
Αν η συνολική εμπειρία που αποκομίζει ο επισκέπτης ενός site δεν είναι ευχάριστη και δεν βρίσκει εύκολα την πληροφορία που αναζητά, τότε υπάρχει μικρή πιθανότητα να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του και να μετατραπεί σε πελάτη. Η παρακάτω εικόνα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα αποτυχημένου User Experience:
Ένα website με κακό UX χαρακτηρίζεται συνήθως από τα παρακάτω:
- «Χαοτικό» navigation: αν ο επισκέπτης χρειάζεται χάρτη και πυξίδα για να περιηγηθεί σε ένα website, τότε θα φύγει από αυτό πριν βρει το δρόμο του, κοινώς την πληροφορία που τον ενδιαφέρει.
- Περιττό περιεχόμενο: το attention span του μέσου ανθρώπου που σερφάρει στο Διαδίκτυο τον κάνει να φεύγει μακριά από σελίδες με εκτενείς παραγράφους ή εικαστικά στοιχεία που δεν του προσφέρουν κάτι.
- Ακαταλαβίστικες έννοιες: ο καταναλωτής θέλει να μιλάς τη γλώσσα του, κι όχι αυτή του κλάδου στον οποίο ανήκει η επιχείρησή σου.
Αν το website σου εμφανίζει τα συμπτώματα του UX fail, τότε θα πρέπει πριν μεταβείς στη θεραπεία να σκεφτείς τι είναι αυτό που θέλουν οι επισκέπτες και πώς θα τους το προσφέρεις με ένα redesign. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι χρονοβόρα και απαιτητική, αλλά το αποτέλεσμα θα αποζημιώσει και τις δύο πλευρές.
Λάθος no2: «Η πρώτη εντύπωση δεν κρίνει την επιτυχία ενός website»
Πιστεύεις ότι δεν πρέπει να κρίνουμε τα βιβλία από το εξώφυλλό τους; Δεν θέλουμε να σε στεναχωρήσουμε, αλλά ο κόσμος του Διαδικτύου τείνει να είναι πιο ρηχός και επιφανειακός.
Έχει συμβεί σίγουρα και σε εσένα να καταλήξεις σε ένα website μετά από σχετική αναζήτηση στο Google, να ρίξεις μια ματιά και να φύγεις. Σύμφωνα με έρευνες, όλο αυτό γίνεται μέσα σε 3 με 5 δευτερόλεπτα!
Αν η αρχική σελίδα ενός site είναι αδιάφορη, δεν μεταδίδει το σωστό μήνυμα και δεν εξάπτει το ενδιαφέρον του επισκέπτη της, τότε η αντίδρασή του θα είναι κάπως έτσι:
Το design είναι το πρώτο πράγμα που βλέπει κάποιος σε ένα website. Ακόμα, το ανθρώπινο μάτι επεξεργάζεται το εικαστικό περιεχόμενο 60.000 φορές πιο γρήγορα απ' ότι το γραπτό περιεχόμενο!
Αν το design του site σου είναι έστω και ελαφρά «απαρχαιωμένο», τότε αποχαιρετάς πιθανούς πελάτες πριν ακόμα προλάβεις καλά καλά να τους γνωρίσεις.
Λάθος no3: «Το site φαίνεται καλά από mobile... με μεγεθυντικό φακό!»
Το έχουμε πει και το ξαναλέμε κι εδώ: κανείς πλέον δεν συμπαθεί ένα site που δεν εμφανίζεται σωστά σε mobile συσκευές!
Από τη μία πλευρά, η Google, με το επονομαζόμενο Mobilegeddon, έχει ήδη κηρύξει πόλεμο σε τέτοιου είδους site, καταποντίζοντας την κατάταξή τους στις σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Από την άλλη πλευρά, όσοι χρησιμοποιούν smartphone ή tablet για να συνδεθούν στο Internet αγανακτούν κάθε φορά που πετυχαίνουν ένα site όπου πρέπει να ζουμάρουν για να πατήσουν απλά ένα κουμπί!
Ελπίζουμε ότι τα παραπάνω σε έχουν ήδη πείσει ήδη να κάνεις στροφή προς ένα responsive website, το οποίο προσφέρει ευχάριστη εμπειρία χρήσης και περιήγησης από όλες τις συσκευές και αφήνει την καλύτερη εντύπωση σε όλους τους επισκέπτες του.
Λάθος no4: «Δεν δίνω σημασία στα bounce rates του website μου»
Σύμφωνα με το Google Analytics, το bounce rate ή ποσοστό εγκατάλειψης είναι το ποσοστό περιόδων κατά τις οποίες ένας επισκέπτης αποχώρησε από το website από τη σελίδα εισόδου χωρίς να αλληλεπιδράσει με τo υπόλοιπο περιεχόμενο.
Ένα υψηλό bounce rate αποτελεί αδιάσειστο στοιχείο ότι ένα website χρειάζεται επειγόντως ανασχεδιασμό!
Είναι απαραίτητο να δίνεις σημασία στα αυξημένα bounce rates καθώς συνοδεύονται συνήθως από χαμηλό ποσοστό μετατροπής των επισκεπτών του website σε πελάτες. Αν οι επισκέπτες του website σου φεύγουν σχεδόν κατευθείαν από αυτό, χωρίς να μπουν σε άλλες σελίδες του, τότε μειώνονται και οι πιθανότητες να συμπληρώσουν μια φόρμα με τα στοιχεία τους, να εγγραφούν στο newsletter σου και γενικότερα να γνωρίσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου.
Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς έναν λόγο που προκαλεί αυτά τα υψηλά ποσοστά. Πολλές φορές η αιτία είναι σύνθετη και περιλαμβάνει όλα τα λάθη που αναφέραμε προηγουμένως: κακό UX, αδιάφορο περιεχόμενο και δύσκολη περιήγηση από mobile συσκευές.
Η Διόρθωση!
Αν όλα τα παραπάνω σε έβαλαν σε σκέψεις και κοιτάς το website σου με μισό μάτι, είναι ώρα για δράση!
Εξέτασε προσεκτικά το website σου κι αν διαπιστώσεις ότι είναι ένοχο για έστω ένα από τα τέσσερα θανάσιμα αμαρτήματα του web design που αναφέραμε παραπάνω, τότε πρέπει να σκεφτείς σοβαρά το ενδεχόμενο του redesign.
Η κατασκευή ενός νέου και βελτιωμένου website, η οποία γίνεται από ειδικούς με σωστή καθοδήγηση και έχοντας ως επίκεντρο τις ανάγκες και τους στόχους μιας εταιρείας, είναι μια επένδυση που θα σου αποφέρει πολλά περισσότερα από μια απλή αύξηση της επισκεψιμότητας.