Ποιοι είναι οι βασικοί πυλώνες μιας inbound marketing στρατηγικής, ειδικά διαμορφωμένης για τις ανάγκες ενός εκπαιδευτικού οργανισμού και ποια τα αναμενόμενα αποτελέσματά της;
Το Inbound Marketing αναδεικνύεται πλέον παγκοσμίως ως το επόμενο βήμα για τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, οι οποίοι θέλουν να εκσυγχρονίσουν τις marketing ενέργειές τους και να εναρμονιστούν με τις ανάγκες και τη συμπεριφορά των σημερινών καταναλωτών.
Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές marketing τεχνικές (τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά σποτ, ενημερωτικά φυλλάδια, καταχωρίσεις, cold calling κ.ο.κ.), μια inbound marketing στρατηγική λαμβάνει χώρα εκεί που βρίσκονται πλέον τόσο οι γονείς όσο και οι μαθητές: στο Internet!
Περαιτέρω, ένας εκπαιδευτικός οργανισμός μπορεί, μέσω των inbound ενεργειών, να μην «φωνάζει» απλά το μήνυμά του ελπίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει από μόνο του τους μαθητές, τους σπουδαστές και τους γονείς στην πόρτα του.
Αυτό που επιτυγχάνεται με το inbound marketing είναι κάτι πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό: είναι η δημιουργία μιας συζήτησης ανάμεσα στον οργανισμό και το κοινό στο οποίο απευθύνεται, η οποία ξεκινά με τη δημιουργία του κατάλληλου online περιεχομένου.
Το περιεχόμενο αυτό, το οποίο μπορεί να πάρει διάφορες μορφές (social media post, blog post, video content, infographic), θα πρέπει πρώτα απ' όλα να προσδίδει αξία, να εκπαιδεύει και να είναι χρήσιμο στο target audience του οργανισμού, καλλιεργώντας έτσι το αίσθημα εμπιστοσύνης που είναι απαραίτητο στο να προτιμήσει εν τέλει ένας σπουδαστής και οι γονείς του τον συγκεκριμένο οργανισμό, αντί του ανταγωνισμού.
Οι βασικοί πυλώνες μιας inbound marketing στρατηγικής για εκπαιδευτικούς οργανισμούς
1. To blogging
Η υλοποίηση και η τακτική ενημέρωση ενός blog είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές inbound marketing μεθόδους. Εκτός του ότι περιλαμβάνει περιεχόμενο που έχει δημιουργηθεί γύρω από συγκεκριμένες λέξεις κλειδιά - βελτιώνοντας έτσι εν καιρώ την κατάταξη του οργανισμού στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης - μέσω των άρθρων ενός blog μπορούν να παρουσιαστούν λεπτομερώς όλα τα προγράμματα του οργανισμού, αλλά και η γενικότερη φιλοσοφία και τα χαρακτηριστικά που τον διαφοροποιούν στην αγορά.
Το αποτέλεσμα; Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, οι εκπαιδευτικοί οργανισμοί που έχουν δικό τους blog έχουν 65% περισσότερους leads (άτομα που εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμά τους) σε σχέση με οργανισμούς που δεν διαθέτουν blog.
2. To content marketing
Το blog ενός εκπαιδευτικού οργανισμού είναι κομμάτι μιας ευρύτερης content marketing στρατηγικής, της οποίας το περιεχόμενο πρέπει να είναι άκρως ποιοτικό και σχετικό με τις ανάγκες και τα προβλήματα του κοινού που αφορά.
Οι μορφές που μπορεί να πάρει το περιεχόμενο αυτό είναι πολλές και διαφορετικές: από χρήσιμους οδηγούς σε μορφή eBook για γονείς και σπουδαστές, white papers με έρευνες και μελέτες για το χώρο της εκπαίδευσης, μέχρι personalised newsletters και offers με βάση τις προσωπικές προτιμήσεις του παραλήπτη!
3. Το Search Engine Optimization
Oι περισσότεροι καταναλωτές, για να καλύψουν μια ανάγκη τους, ξεκινούν πλέον την έρευνά τους online, με πρώτο σταθμό τις μηχανές αναζήτησης. Ένας εκπαιδευτικός οργανισμός που θέλει να ξεχωρίσει πρέπει λοιπόν να βρίσκεται στις πρώτες θέσεις των σελίδων με τα αποτελέσματα σχετικών αναζητήσεων, καθώς το 75% των χρηστών δηλώνει ότι δεν επισκέπτονται καν τη δεύτερη σελίδα αποτελεσμάτων. Συνεπώς, το Search Engine Optimization είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας ολοκληρωμένης inbound στρατηγικής!
4. Τα social media
Το 1/3 του χρόνου που περνάει ένας χρήστης στο Internet είναι αφιερωμένο στα social media! Όπως είναι φανερό μια Facebook page είναι πλέον απαραίτητη για έναν εκπαιδευτικό οργανισμό, αλλά δεν είναι από μόνη της αρκετή. Χρειάζεται παρουσία και εκτέλεση στοχευμένων καμπανιών και στα υπόλοιπα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Twitter, Instagram), τα οποία λειτουργούν αποτελεσματικότατα ως μέσα διανομής του περιεχομένου του οργανισμού και ως πηγές επισκεψιμότητας στο website ή το blog του.
5. Τα video
To video content θεωρούνταν πριν από περίπου δύο χρόνια το μελλοντικό trend των social media και της διαφήμισης εν γένει. Σήμερα, το video content είναι παντού και δεν θα χρειαστεί να περάσει άλλη μια διετία για να αναδειχθεί ως η κυρίαρχη μορφή περιεχομένου.
Η δημιουργία video σχετικά με τη δραστηριότητα, τα προγράμματα και τη φιλοσοφία ενός εκπαιδευτικού οργανισμού είναι ένα δυνατό και άμεσο κανάλι επικοινωνίας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί επιτυχώς για την προσέλκυση νέων μαθητών και σπουδαστών. Εάν μάλιστα τα video αυτά ενσωματωθούν και στις σελίδες του επίσημου website, τότε τα views των σελίδων αυτών αυξάνονται κατά 95% σε σχέση με τα views σελίδων που δεν περιλαμβάνουν video content.
Από τη θεωρία στην πράξη!
Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με τη γνώση και τη δύναμη που αυτή δίνει σε όποιον την κατέχει. Αντίστοιχα, το inbound marketing είναι βασισμένο στην προσφορά χρήσιμης γνώσης στους ανθρώπους που ενδιαφέρονται για ένα προϊόν ή μια υπηρεσία.
Συνεπώς, το κοινό αυτό υπόβαθρο καθιστά το inbound marketing ως ιδανική μεθοδολογία, μέσω της οποίας μπορεί ένας εκπαιδευτικός οργανισμός να πραγματοποιήσει τους στόχους του και να δημιουργήσει ουσιαστική και αποτελεσματική σχέση με το κοινό στο οποίο απευθύνεται.
Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για το inbound marketing, τότε βρίσκεστε στο σωστό σημείο! Στο eBook που ακολουθεί θα βρείτε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε για τη μεθοδολογία και την εφαρμογή του inbound marketing και θα ανακαλύψετε τι μπορεί να προσφέρει σε έναν εκπαιδευτικό οργανισμό.
Κι αν σας δημιουργηθεί οποιαδήποτε απορία, μπορείτε πάντα να επικοινωνήσετε μαζί μας!