<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
SEO & Meta Descriptions: Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

SEO & Meta Descriptions: Δεν είναι αυτό που νομίζεις!

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι meta descriptions; Εάν έχει να κάνει με κώδικα, γλώσσες προγραμματισμού και περίεργα σύμβολα, όχι φιλικά προς το χρήστη, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα!

Τα meta descriptions είναι ένα από τα best practices για SEO, καθώς βοηθούν τόσο τις μηχανές αναζήτησης όσο και τους χρήστες να κατανοήσουν το περιεχόμενο της εκάστοτε σελίδας. 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

Τι είναι ένα meta description;

To meta description είναι ένα απόσπασμα HTML κώδικα στην κεφαλίδα μίας σελίδας web, που συνοψίζει το περιεχόμενο το οποίο πραγματεύεται.

animated image

Πιο απλά, το meta description είναι το περιγραφικό κείμενο που εμφανίζεται κάτω από τον τίτλο και περιγράφει το εκάστοτε αποτέλεσμα αναζήτησης. Κάντο εικόνα: 

meta descriptions example

Αυτές οι δυο γραμμές καθορίζουν εάν ο χρήστης θα πατήσει το link για να μεταφερθεί στη σελίδα σου ή όχι και κατ' επέκταση εάν θα επιλέξουν το δικό σου περιεχόμενο από τον ανταγωνισμό. Επίσης, οι λέξεις που εμφανίζονται με bold γραμματοσειρά υποδεικνύουν τις λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν κατά την αναζήτηση.

Γιατί τα meta descriptions παίζουν τόσο σημαντικό ρόλο για το SEO;

Δεν χρειάζεται να είσαι SEO expert για να καταλάβεις τη σημαντικότητα των meta descriptions στην προώθηση και αποτελεσματικότητα της online παρουσίας σου. Παρ’ όλα αυτά, επειδή μπορεί να είσαι οπτικός τύπος, σου παραθέτω 4 (πολύ λογικά) επιχειρήματα που το αποδεικνύουν:

  • Αυξάνουν το CTR και των επισκεπτών μέσω οργανικής αναζήτησης

Ξεκινώντας από τα βασικά, όλοι γνωρίζουμε ότι όσο χαμηλότερα εμφανίζεσαι στα αποτελέσματα αναζήτησης τόσο λιγότερες πιθανότητες έχεις κάποιος να σε βρει και να μεταφερθεί στην αντίστοιχη σελίδα. 

Εάν λοιπόν νιώθεις ότι το περιεχόμενό σου βγαίνει τελευταίο και καταϊδρωμένο σε σχέση με τον ανταγωνισμό, τότε ένα λεπτομερές, σχετικό και «πιασάρικο» meta description είναι ό,τι πρέπει για την περίπτωσή σου.

Να θυμάσαι: όσο πιο ποιοτικό είναι το meta description σου τόσο περισσότερες πιθανότητες έχεις για ποιοτικά CTRs από οργανικές αναζητήσεις!

  • Σωστή πληροφόρηση

Η Google χρησιμοποιεί τα meta descriptions για να εμφανίσει το preview snippet κάθε σελίδας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Παρ' όλα αυτά τα meta descriptions δεν επηρεάζουν τον αλγόριθμο της Google.

  • Αύξηση της επισκεψιμότητας μέσω των social media

Τα περισσότερα social media κανάλια, όπως το Facebook χρησιμοποιούν την περιγραφή μιας σελίδας όταν αυτή γίνεται shared στην πλατφόρμα τους. Αυτό σημαίνει ότι χωρίς το meta description, το περιεχόμενο που θα εμφανίσει μπορεί να είναι εντελώς άσχετο με τη σελίδα που περιγράφει και αυτό μπορεί να κάνει μια κακή πρώτη εντύπωση στο κοινό που στοχεύεις στα social media.

  • Αναδεικνύει το περιεχόμενo

Παρότι τα meta descriptions δεν επηρεάζουν άμεσα τα rankings, έχει παρατηρηθεί ότι τα καλογραμμένα meta descriptions ανεβάζουν τόσο το CTR όσο και το χρόνο παραμονής στη σελίδα. Από την άλλη, αυτά τα metrics μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά!

Η ανατομία ενός ισχυρού meta description!

Στο εξής κάθε άρθρο, κάθε σελίδα του website σου και κάθε κείμενο που δημοσιεύεις θα συνοδεύεται από ένα ισχυρό meta description για όλους τους παραπάνω λόγους.

Θα χρειαστείς

Κείμενα που τραβούν την προσοχή

Σκέψου το meta description σαν μια σύντομη περιγραφή του περιεχομένου της εκάστοτε σελίδας η οποία θα πρέπει να απαντά στην εξής ερώτηση: «Γιατί να το διαβάσω;».

Και εδώ τα πράγματα είναι πολύ απλά. Όσο πιο ξεκάθαρο και δελεαστικό είναι το όφελος που προσφέρεις στο χρήστη τόσο αυξάνονται και οι πιθανότητες να ενδιαφερθεί για την εκάστοτε σελίδα και να ενδιαφερθεί για το περιεχόμενό σου.

1-2 keywords

Το title tag και το meta description tag θα πρέπει να περιλαμβάνουν τα βασικά keywords της σελίδας που περιγράφουν. Έτσι, βοηθάς τις μηχανές αναζήτησης να ανακαλύψουν το περιεχόμενό σου, να το καταχωρίσουν και έπειτα να το εμφανίζουν όταν γίνεται χρήση των keywords στα οποία στοχεύεις. Ιδανικά, κάθε meta description θα πρέπει να χρησιμοποιεί ένα keyword ανά σελίδα. 

Έως 155 χαρακτήρες

Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει ότι τα meta descriptions πρέπει να είναι έως 155 χαρακτήρες. Στην πραγματικότητα οι μηχανές αναζήτησης, όπως η Google δεν μετράνε τους χαρακτήρες αλλά τα pixels. Επομένως κόβουν το meta description μετά από ένα συγκεκριμένο πλάτος, το οποίο έχει υπολογιστεί περίπου στους 155 χαρακτήρες.

Ακόμα, τα ποιοτικά meta descriptions που πραγματικά περιγράφουν το περιεχόμενο μιας σελίδας και καθοδηγούν τους χρήστες αλλά και τις μηχανές αναζήτησης σε αυτό, παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη βελτιστοποίηση και στην αποτελεσματικότητα ενός website. Μάλιστα, εάν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να αυξήσουν τόσο την ποιότητα όσο και την ποσότητα της επισκεψιμότητας ενός website μέσω της αναζήτησης.

Τι να αποφύγεις

Τα επαναλαμβανόμενα keywords

Το keyword spamming, δηλαδή η επαναλαμβανόμενη χρήση keywords και φράσεων τιμωρείτε αυστηρά από τη Google αλλά και από το κοινό στο οποίο στοχεύεις, καθώς το περιεχόμενο δεν είναι καθόλου φιλικό προς το χρήστη.

Τη χρήση συμβόλων

Η χρήση συμβόλων όπως τα εισαγωγικά, οι παύλες και τα αριθμητικά σύμβολα στα meta descriptions μπερδεύουν τα bots των μηχανών αναζήτησης με αποτέλεσμα να μην εμφανίζουν το preview snippet γιατί θεωρούν ότι είναι κώδικας HTML.

Γι' αυτό καλό είναι το κείμενο του meta description σου να είναι απλό, λιτό και επεξηγηματικό.

Κάτι για το τέλος...

Τώρα που έμαθες πόσο σημαντικά είναι τα meta descriptions και πώς να τα βελτιστοποιήσεις για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να μιλήσουμε και για την εξαίρεση στον κανόνα.

Πότε ΔΕΝ χρειάζεται ένα meta description;

Υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις όπου τα meta descriptions είναι καλύτερα να παραλείπονται και να αφήνουν τα bots των μηχανών αναζήτησης να κάνουν τη δουλειά τους. Αυτές οι περιπτώσεις αφορούν τη στόχευση σε long tail traffic, δηλαδή τριών ή και περισσότερων keywords και άρα είναι προτιμότερο να αφήσεις τις μηχανές αναζήτησης να εμφανίσουν το keyword και το περιεχόμενο που το περιβάλλει ανάλογα με το keyword της αναζήτησης.

Πιο απλά, εάν μια σελίδα περιέχει πολλά προϊόντα ή παραπάνω από ένα άρθρα τότε καλό είναι να μην βάλεις κάποιο meta description και να αφήσεις τις μηχανές αναζήτησης να κάνουν αυτό που ξέρουν καλύτερα!

Νιώθεις την ανάγκη να μιλήσεις σε κάποιον για SEO; Εμείς σε καταλαβαίνουμε.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας