<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Ti-Einai-SEO

Τι είναι SEO; [Updated]

Το SEO αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς όρους του digital marketing. Όλοι επιθυμούν να ανακαλύψουν τα μυστικά του, αφού συνιστά έναν αποτελεσματικό και συγχρόνως οικονομικό τρόπο προώθησης ιστοσελίδων. Πώς όμως λειτουργεί και ποιες διαδικασίες απαιτούνται για την επιτυχημένη εφαρμογή του; Μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το SEO στο παρακάτω άρθρο.

Ο όρος SEO είναι συντομογραφία της φράσης “Search Engine Optimization”. Πρόκειται δηλαδή για τη διαδικασία της ποσοτικής και ποιοτικής αύξησης της επισκεψιμότητας προς την ιστοσελίδα σου, μέσα από “οργανικά” (organic) αποτελέσματα αναζήτησης.

Η ουσία του SEO βρίσκεται στην κατανόηση του ίδιου του κοινού της επιχείρησής σου, αφού οι αναζητήσεις στις μηχανές αναζήτησης, όπως είναι η Google ή η Bing, πραγματοποιούνται από πραγματικούς ανθρώπους.

Καταλαβαίνοντας τι ψάχνουν και κυρίως ποιες λέξεις χρησιμοποιούν για να θέσουν τις ερωτήσεις τους, μπορείς εύκολα να τους προσφέρεις τις σωστές απαντήσεις, να συνδεθείς μαζί τους πολύ πιο αποτελεσματικά, και συγχρόνως να γίνεις αντιληπτός από τις μηχανές αναζήτησης.

Η παραπάνω διαδικασία αφορά τα λεγόμενα οργανικά αποτελέσματα και είναι αρκετά διαφορετική από τη διαδικασία ταξινόμησης των πληρωμένων διαφημίσεων, στις αντίστοιχες αναζητήσεις.

Πώς λειτουργεί το SEO;

Όλες οι μεγάλες μηχανές αναζήτησης κατηγοριοποιούν τις διάφορες ιστοσελίδες στα αποτελέσματα που εμφανίζουν, ανάλογα με τη λέξη (keyword) ή φράση που αναζητεί κάθε χρήστης τους. 

Η ταξινόμηση των σελίδων γίνεται με τη βοήθεια πολύπλοκων αλγορίθμων που λαμβάνουν υπόψη τους δεκάδες παράγοντες, οι οποίοι μάλιστα αλλάζουν συνεχώς βάσει των πιο πρόσφατων τεχνολογικών εξελίξεων.

Παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις τους όμως, ο σκοπός παραμένει ένας: να προσφέρουν τις πιο σχετικές ιστοσελίδες στον κάθε χρήστη, με βάση την αναζήτηση που πραγματοποιεί.

Προκειμένου να παρέχουν τις ιστοσελίδες με τις σωστές πληροφορίες στους χρήστες, οι μηχανές αναζήτησης εστιάζουν σε δύο πολύ σημαντικούς παράγοντες.

Ο πρώτος ονομάζεται relevance και αφορά στη σχετικότητα ανάμεσα στη λέξη ή φράση που αναζητά ο χρήστης και το περιεχόμενο μιας ιστοσελίδας.

Ο δεύτερος λέγεται authority και υπολογίζεται με βάση το πόσο δημοφιλές είναι ένα site στο διαδίκτυο.

Οι βελτιστοποιήσεις του SEO έχουν ως στόχο την ενίσχυση των relevancy και authority ενός site, έτσι ώστε να προσφέρει ποιοτικό και χρήσιμο περιεχόμενο στους χρήστες, να εμφανίζεται στις υψηλότερες θέσεις των μηχανών αναζήτησης και κατά συνέπεια να απολαμβάνει μεγαλύτερο οργανικό traffic.

Ποια είναι τα οφέλη του SEO για το site μου;

Οι πληρωμένες διαφημίσεις και τα social media αποτελούν πράγματι μία σημαντική πηγή επισκεψιμότητας για την ιστοσελίδα σου.

Ωστόσο, το κόστος τους είναι αρκετά υψηλό, ενώ δεν εγγυώνται απαραίτητα ποιοτικό traffic.

Αντιθέτως, τα οργανικά αποτελέσματα είναι δωρεάν, με την έννοια ότι εμφανίζονται στις μηχανές αναζήτησης χωρίς να καταβάλεις κάποιο χρηματικό ποσό.

Σε σύγκριση με τα πληρωμένα αποτελέσματα, τα οργανικά προσελκύουν όχι μόνο περισσότερους χρήστες, αλλά κυρίως επισκέπτες που ενδιαφέρονται πράγματι για το site σου, αφού έχουν καταφέρει να σε βρουν πληκτρολογώντας keywords που έχουν άμεση σχέση με το προϊόν ή την υπηρεσία σου.

Ωστόσο, με το 95% των χρηστών να μην προχωρά ποτέ στη δεύτερη σελίδα της Google, είναι σημαντικό να εμφανίζεται το site σου στις πρώτες θέσεις, και μάλιστα όσο πιο ψηλά βρίσκεται, τόσο περισσότεροι θα τη δουν.

Μία ιστοσελίδα που κατατάσσεται στα top αποτελέσματα εμπνέει αξιοπιστία, και είναι πολύ πιο πιθανό να λάβει το πολυπόθητο click.

Συνεπώς, το SEO είναι απαραίτητο για να φέρεις μεγαλύτερο, ποιοτικότερο και δωρεάν traffic στο site σου.

Για να το πετύχεις, χρειάζεται να ακολουθήσεις ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό πλάνο, έτσι ώστε να χτίσεις σωστά το SEO της σελίδας σου προς όφελος του brand σου.

Ποιες πρακτικές περιλαμβάνει;

Οι πρακτικές του SEO μπορούν να χωριστούν σε τρεις κύριες κατηγορίες:

On-page SEO

Με τον όρο on-page ή on-site SEO, αναφερόμαστε σε όλες τις ενέργειες που μπορείς να κάνεις επάνω στη σελίδα σου, με σκοπό να γίνει πιο φιλική προς τις μηχανές αναζήτησης και να βελτιωθεί η κατάταξή της (ranking) με βάση τα επιθυμητά keywords.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται κυρίως τεχνικές που εστιάζουν στη βελτιστοποίηση του site από άποψη δομής και περιεχομένου.

Off-page SEO

Σε αντίθεση με το on-page SEO, το off-page ή off-site SEO περιλαμβάνει πρακτικές που εφαρμόζονται εκτός του site σου και στοχεύουν στην απόκτηση συνδέσμων από άλλες ιστοσελίδες προς τη δική σου (backlinks).

Όσα περισσότερα backlinks έχεις, τόσο πιο σημαντικό και αξιόπιστο θεωρείται το site σου από τις μηχανές αναζήτησης - το relevance και authority που αναφέραμε προηγουμένως ;)

Δεν αρκεί, όμως, μόνο ο αριθμός των backlinks - σημασία έχει να προέρχονται και από ιστοσελίδες που θεωρούνται αξιόλογες.

Έπειτα, για το off-page SEO, ιδιαίτερο ρόλο παίζει η δημοτικότητα του website σου, ο τρόπος με τον οποίο μοιράζεται περιεχόμενο στα social media, αλλά και οι επώνυμες αναφορές σε αυτό μέσα από advertorials ή άλλου είδους online συνεργασίες.

Technical SEO

Το τρίτο είδος SEO πρακτικών εστιάζει στην αρχιτεκτονική της ιστοσελίδας σου ή αλλιώς στο backend.

Δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ταχύτητα φόρτωσης, στη δομή των εσωτερικών συνδέσμων (URLs), στους τίτλους (headers) και τις περιγραφές (meta-data) των σελίδων, στον βαθμό βελτιστοποίησης των εικόνων, στο user experience και φυσικά στο mobile friendliness.

Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο στο SEO;

Κάθε ένα από τα στοιχεία του on-page, off-page και technical SEO διαδραματίζει τον δικό του ρόλο στην εμφάνιση της ιστοσελίδας σου στις μηχανές αναζήτησης.

Κατά καιρούς και ανάλογα με τις αλλαγές στους αλγορίθμους, η βαρύτητα του κάθε παράγοντα μπορεί να διαφοροποιείται.

Στο παρακάτω γράφημα, θα βρεις τις σημαντικότερες παραμέτρους που εξετάζει ο αλγόριθμος της Google κατά το ranking των σελίδων:

2022-google-algorithm-ranking-factors-2.png

Πηγή: FirstPageSage

Πόσο χρόνο χρειάζεται για να αποδώσει;

Η απάντηση είναι πολύ απλή: Εξαρτάται.

Αν έχεις ήδη στη διάθεσή σου ποιοτικό περιεχόμενο και ένα website με καλή τεχνική υποδομή, μπορεί να δεις αποτελέσματα σε 6 με 12 μήνες. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάς εκεί.

Το SEO είναι μία διαδικασία που απαιτεί εντατική ενασχόληση, συχνό update της στρατηγικής σου και φυσικά συνεχή ενημέρωση γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις και πρακτικές.

Πώς μπορώ να εντάξω το SEO στη digital marketing στρατηγική μου;

Η εφαρμογή των SEO τεχνικών αποτελεί ένα μόνο μέρος της digital marketing στρατηγικής σου, επομένως θα πρέπει να σκεφτείς πώς μπορεί να προσαρμοστεί στις απαιτήσεις και ιδιαιτερότητες του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται το brand σου.

Μία καλή αρχή μπορεί να γίνει ελέγχοντας τις τρέχουσες SEO επιδόσεις της ιστοσελίδας σου, προκειμένου να θέσεις ένα benchmark για τη χάραξη της μελλοντικής σου στρατηγικής.

Έπειτα, μελέτησε τον ανταγωνισμό σου για να αποκτήσεις μία εικόνα των τεχνικών που υιοθετούν, και όρισε μετρήσιμους και ρεαλιστικούς στόχους με συγκεκριμένα KPIs.

Πραγματοποίησε ένα audit στο ήδη υπάρχον content σου, πραγματοποίησε μία έρευνα για τα keywords στα οποία πρέπει να στοχεύσεις, και προσπάθησε να δημιουργήσεις φρέσκο, χρήσιμο περιεχόμενο που θα προσελκύσει νέους χρήστες.

Τέλος, δώσε ιδιαίτερη βάση στη βελτιστοποίηση των on-page SEO παραμέτρων, σύνδεσε την ιστοσελίδα σου με άλλες μέσω backlinks και εντόπισε τα τεχνικά ζητήματα του website σου που πρέπει να επιλυθούν.

Αν όλα αυτά σου φαίνονται… βουνό, μην ανησυχείς! Η έμπειρη και εξειδικευμένη ομάδα της Wedia είναι εδώ για να σε καθοδηγήσει προκειμένου να χτίσουμε μαζί μία ολοκληρωμένη και αποτελεσματική SEO στρατηγική.

Επικοινώνησε μαζί μας σήμερα και ετοιμάσου να απογειώσεις την ιστοσελίδα σου!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας