<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
MENU
wedia_blogpost_71216.png

7 marketing tips για να αυξήσετε τις πωλήσεις του e-shop σας τις γιορτές

18 μέρες για τα Χριστούγεννα! Επιστρατεύστε μερικά δοκιμασμένα tips στην online marketing στρατηγική του e-shop σας και δείτε πραγματικά αποτελέσματα την περίοδο των γιορτών. Αλήθεια, υπάρχει καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο από αυτό;

Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι η ιδανική ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα, να δημιουργήσουμε αναμνήσεις και φυσικά να ανταλλάξουμε δώρα. Για εσάς αυτό αυτόματα μεταφράζεται σε μεγάλη ευκαιρία για να αυξήσετε τις πωλήσεις σας!

Μάλιστα, φέτος, σύμφωνα με έρευνα του PayPal που δημοσίευσε ο ΣΕΠΕ «αναμένεται να έχουν την τιμητική τους και κατά τη φετινή εορταστική περίοδο, το ηλεκτρονικό εμπόριο και οι online αγορές»! Συγκεκριμένα για την Ελλάδα η έρευνα αναφέρει ότι «το 66% των ενεργών χρηστών του Διαδικτύου χρησιμοποιεί, ήδη, κινητές συσκευές για να κάνει ηλεκτρονικές αγορές.»

Επομένως, αυτό που μένει να σκεφτείτε τώρα είναι μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να προσελκύσετε αυτό το ποσοστό και να το κερδίσετε από τον ανταγωνισμό. 

Παρακάτω θα βρείτε όχι 1 αλλά 7 ιδέες marketing που θα σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε και να υλοποιήσετε τις εορταστικές καμπάνιες σας με απόλυτη επιτυχία!

1o Tip: Δημιουργήστε μια εορταστική εταιρική ταυτότητα!

H λογική που ακολουθείται εδώ είναι παρόμοια με των φυσικών καταστημάτων. Πώς λοιπόν οι βιτρίνες ντύνονται γιορτινά για να υποδεχθούν τους επισκέπτες; Το ίδιο θα πρέπει να κάνει και η «βιτρίνα» του e-shop σας. Η δημιουργία μιας εορταστικής εταιρικής ταυτότητας είναι μια πολύ καλή ιδέα για να διαφοροποιηθείτε από τον ανταγωνισμό και να ενημερώσετε και έμμεσα πλέον τους πελάτες σας ότι ανοίξατε και τους περιμένετε για τις χριστουγεννιάτικες αγορές τους!

Μερικές ακόμα ιδέες για να μετατρέψετε το e-shop σας στο χωριό του Άη Βασίλη:

 • Ένα γιορτινό e-shop: Ακόμα και αν δεν προλαβαίνετε να τα αλλάξετε όλα φροντίστε τουλάχιστον το e-shop σας να αντικατοπτρίζει τη ζεστασιά και το κλίμα των Χριστουγέννων. Δείτε για παράδειγμα το εορταστικό website του Bath and BodyWorks στην εικόνα που ακολουθεί. Επίσης, η πρώτη εντύπωση μετράει γι΄αυτό το website σας θα πρέπει να είναι ενημερωμένο και σύγχρονο. 

Εορταστικό website του Bath and BodyWorks

 • Καλωσορίστε τα Χριστούγεννα και στα social media: Εκτός από το e-shop σας θα πρέπει να μεταφέρετε την εορταστική ατμόσφαιρα και στα social media κανάλια της επιχείρησής σας. Αντικαταστήστε την φωτογραφία προφίλ, την φωτογραφία εξωφύλλου αλλά και τα banners που πιθανό να έχετε με χριστουγεννιάτικα εικαστικά και βάλτε τους καταναλωτές στο κλίμα!
 • Κάντε το κάτι παραπάνω: Μια ακόμα ωραία ιδέα που θα ενισχύσει τις marketing ενέργειές σας είναι ο ανασχεδιασμός του λογοτύπου σας ώστε να μεταφέρετε ακόμα περισσότερο τον παλμό των Χριστουγέννων. Δείτε για παράδειγμα το logo του site Joomlart: 

  Χριστουγεννιάτικο logo του site Joomlart

2o Tip: Βελτιώστε την εμπειρία του χρήστη.

Με την πάροδο του χρόνου όλο και περισσότεροι καταναλωτές αναγνωρίζουν την ευκολία που προσφέρουν οι online αγορές, ειδικά τις περιόδους όπως αυτή των γιορτών που η κίνηση στα καταστήματα και στους δρόμους είναι αυξημένη.

Επίσης, με την άνοδο που αναμένεται για αγορές μέσω mobile συσκευών, όπως αναφέρθηκε και στην εισαγωγή, θα πρέπει να προετοιμάσετε κατάλληλα το έδαφος!

Πώς θα δημιουργήσετε μια αποτελεσματική αγοραστική εμπειρία για τους χρήστες μέσω mobile;

 • Be responsive: Εάν το e-shop σας δεν είναι responsive τότε αυτή σίγουρα είναι μια βελτιστοποίηση που θα πρέπει να κάνετε άμεσα για να προλάβετε το πρώτο κύμα αγοραστών. Έτσι θα μπορείτε να προσφέρετε παρόμοια εμπειρία χρήσης από οποιαδήποτε συσκευή κι αν επιλέξει ο καταναλωτής.
 • Μειώστε το χρόνο φόρτωσης: Ένας από τους κυριότερους λόγους για τον οποίο οι χρήστες μπορεί να εγκαταλείψουν το website σας είναι ο χρόνος φόρτωσης. Φροντίστε λοιπόν οι φωτογραφίες αλλά και το περιεχόμενο να φορτώνουν γρήγορα καθώς αυτές οι πληροφορίες είναι σημαντικές για τους χρήστες προκειμένου να αγοράσουν.
 • Κάντε ειδικές προσφορές: Ανταμείψτε τους mobile χρήστες με ειδικές προσφορές που ισχύουν αποκλειστικά για αυτούς για να τους προτρέψετε να πραγματοποιήσουν μια αγορά.
 • Καιρός για μια mobile εφαρμογή: Μια πολύ έξυπνη κίνηση marketing είναι η υλοποίηση μιας mobile εφαρμογής για το e-shop σας. Εάν έχετε ήδη ξεκινήσει την υλοποίησή της τώρα είναι μια πολύ καλή στιγμή για να την λανσάρετε. Εάν πάλι δεν το είχατε σκεφτεί, μπορείτε να τη βάλετε στο πρόγραμμα καθώς είναι μια ενέργεια marketing που έχει αποτέλεσμα όλο το χρόνο.

3ο Tip:Των φρονίμων τα e-shop πριν ξεμείνουν... προγραμματίζουν!

Η αυξημένη προσέλευση στο online κατάστημά σας κατά την περίοδο των γιορτών μπορεί πολύ εύκολα να σας βγάλει εκτός προγραμματισμού. Τι θα γίνει εάν ξεμείνετε από απόθεμα από τις πρώτες κιόλας μέρες;

Εάν θέλετε να αποφύγετε αυτήν τη δυσάρεστη εξέλιξη θα πρέπει να ανατρέξετε στο παρελθόν, να δείτε ποια προϊόντα ήταν best-sellers αυτήν την εποχή και να οργανώσετε τις παραγγελίες σας ανάλογα. Επίσης, μια πολύ καλή πηγή πληροφοριών είναι και τα analytics, τα οποία μπορούν να σας δώσουν κατευθυντήριες γραμμές ακόμα και σε real-time, προκειμένου να βρείτε τα πιο περιζήτητα προϊόντα του e-shop σας.

4ο Tip: Ετοιμάστε ένα εορταστικό gift guide.

Σκεφτείτε πόση ώρα σας παίρνει να αποφασίσετε τι δώρο θα πάρετε σε κάθε ένα από τα άτομα που έχετε στη λίστα σας και θα καταλάβετε πόσο σημαντικός είναι αυτός ο οδηγός δώρων για τους επισκέπτες του e-shop σας.

Πώς θα δημιουργήσετε το ιδανικό gift guide;

Αντί να προτείνετε απλώς ένα προϊόν μπορείτε να προσθέσετε links και σε άλλα προϊόντα ώστε να ενθαρρύνετε τους αγοραστές να δουν και παρόμοια προϊόντα. Δείτε το παράδειγμα του e-shop Rebecca Minkoff: 

e-shop Rebecca Minkoff - gift guide

Θυμηθείτε: Σκοπός του online gift guide είναι να βοηθήσει τους καταναλωτές να αποφασίσουν. Κάθε οδηγός θα πρέπει να έχει τη δική του συγκεκριμένη ονομασία όπως για παράδειγμα «πρωτότυπα δώρα για μπαμπάδες», «το πιο γλυκό δώρο για την αγαπημένη σου» κλπ.

5ο Tip: Σχεδιάστε marketing ενέργειες για όλο το χρόνο με αφορμή τα Χριστούγεννα.

Η υλοποίηση marketing ιδεών για να αυξήσετε τις πωλήσεις του e-shop σας δεν είναι κάτι που θα πρέπει να σας απασχολεί αποκλειστικά την περίοδο των γιορτών. Μόλις καθορίσετε το κοινό στο οποίο στοχεύετε και έχετε καταλάβει τις αγοραστικές του συνήθειες τότε θα μπορέσετε να καταστρώσετε την επόμενη online marketing στρατηγική σας, ώστε να προσελκύσετε ακόμα περισσότερο κοινό και να αυξήσετε τις πωλήσεις σας.

Μερικά ακόμα tips για marketing ενέργειες όλο το χρόνο: 

 • Remarketing: To remarketing είναι η ιδανική ευκαιρία να υπενθυμίσετε στον καταναλωτή κάποιο από τα προϊόντα που επισκέφθηκε στο παρελθόν και να τον παροτρύνετε να το αγοράσει. Με αυτόν τον τρόπο εκμεταλλεύεστε αποτελεσματικά μια αρχικά χαμένη ευκαιρία! Αν θέλετε να μάθετε πώς μπορείτε να συνεχίσετε τις πωλήσεις και μετά τις γιορτές μέσω του retargeting διαβάστε το σχετικό άρθρο μας.
 • Εποχιακοί εκπτωτικοί κωδικοί/κουπόνια: Φοβάστε ότι μετά τις γιορτές η κίνηση στο e-shop σας θα μειωθεί αισθητά; Προσφέρετε στους πελάτες σας έναν εκπτωτικό κωδικό με κάθε αγορά τους τον οποίο μπορούν να τον χρησιμοποιήσουν μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Έτσι και θα τους ευχαριστήσετε και θα μπορέσετε να αυξήσετε την επισκεψιμότητα του e-shop σας κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
 • Παρατείνετε το εορταστικό κλίμα: Εκμεταλλευθείτε την περίοδο μετά τις γιορτές για να προσφέρετε στους πελάτες σας προϊόντα σε καλύτερες τιμές, παρατείνοντας έτσι την αγοραστική σεζόν! Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό του e-shop επίπλων Mealey's Furniture: 

e-shop επίπλων Mealey's Furniture - Γιορτές

6ο Tip: Μην ξεχνάτε το e-mail marketing.

Το email marketing είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές marketing αρκεί να γίνεται σωστά.  

Πώς όμως θα προσελκύσετε το κοινό και θα αυξήσετε το open rate;

 • Δωρεάν μεταφορικά: Κανείς δεν λέει όχι σε δωρεάν μεταφορικά και ειδικά την περίοδο των γιορτών! Μπορείτε λοιπόν να εμπλουτίσετε το newsletter σας με μικρά δωράκια όπως αυτό και να τραβήξετε την προσοχή των παραληπτών του.
 • Αγορές για καλό σκοπό: Τα Χριστούγεννα είναι η εποχή των δώρων. Τι καλύτερο λοιπόν από το να κάνετε ένα δώρο σε ανθρώπους που πραγματικά το έχουν ανάγκη; Συνεργαστείτε με έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και επιλέξτε μερικά προϊόντα, τα έσοδα των οποίων (ή ένα ποσοστό αυτών) θα τα δωρίσετε για καλό σκοπό και χρησιμοποιήστε το email marketing σαν μέσο για την καλύτερη προώθησή της ενέργειάς σας.

7ο Tip: Ενισχύστε την παρουσία σας στα social media.

Ένα μεγάλο ποσοστό καταναλωτών συμβουλεύεται τις αξιολογήσεις μια εταιρείας πριν προβεί σε κάποια αγορά, ενώ δεν είναι λίγοι όσοι παραδέχονται ότι πραγματοποίησαν μια αγορά επειδή είδαν το προϊόν στα social media. Επίσης, πολλοί καταναλωτές χρησιμοποιούν τα social media για να έρθουν σε επαφή μαζί σας και να λύσουν απορίες που πιθανό να έχουν κατά την περίοδο των γιορτών, όπου το τηλεφωνικό κέντρο σας μπορεί να είναι απασχολημένο. Επομένως μια αποτελεσματική social media marketing στρατηγική είναι απαραίτητη! Πώς θα την πετύχετε;

 • Βάλτε πρόγραμμα: Το να καθορίσετε ποιες μέρες και ώρες είναι κατάλληλες για τη δημοσίευση των εορταστικών posts και καμπανιών σας είναι ένα αρκετά απαιτητικό project. Εμπιστευτείτε ένα εργαλείο marketing automation, όπως αυτό της HubSpot, για να είστε σίγουροι ότι οι ενέργειές σας θα έχουν την αποτελεσματικότητα που επιθυμείτε.

Είστε έτοιμοι να υποδεχθείτε τα Χριστούγεννα;

H περίοδος των γιορτών είναι πράγματι μια πολύ καλή ευκαιρία να δείτε τις πωλήσεις του e-shop σας να αυξάνονται! Δείτε πώς μπορείτε να βάλετε τους πελάτες του e-shop σας στο κλιμα των γιορτών διαβάζοντας ένα ακόμα άθρο μας.

Τέλος, μπορείτε να επιστρατεύσετε μερικές ή όλες από τις παραπάνω ιδέες για να ενισχύστε τη marketing στρατηγική σας, αναγνωρίζοντας πολύ απλά τι είναι αυτό που θέλουν οι πελάτες σας και αναβαθμίζοντας την online εμπειρία τους. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να ξεπεράστε τους επιχειρηματικούς σας στόχους και να έχετε πραγματικά... Καλά Χριστούγεννα!

Animated Santa Claus

To γλωσσάρι του... Inbound Marketing