<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
SEO-Glossary-Wedia-Blog

To γλωσσάρι του SEO

Πιστεύετε ότι είστε γνώστες της βασικής ορολογίας του SEO; Το παρακάτω γλωσσάρι έχει ό,τι χρειάζεστε για να φρεσκάρετε τη μνήμη σας, αλλά και να εντάξετε στο λεξιλόγιό σας, κάποιους από τους βασικούς όρους που σχετίζονται με το SEO και κατ' επέκταση με τη digital marketing στρατηγική σας.

Τι είναι το SEO (Search Engine Optimization);

Search Engine Optimization (SEO) είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της ορατότητας ενός website ή μίας ιστοσελίδας στα οργανικά αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης.

Είναι γνωστό, ότι όσο πιο ψηλά βρίσκονται οι σελίδες ενός website στα αποτελέσματα αναζήτησης (σε στοχευμένα keywords που είναι σχετικά με το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες/προϊόντα της εταιρείας), τόσο πιο μεγάλη θα είναι η επισκεψιμότητα που θα έχετε από τις μηχανές αναζήτησης.

Η διαδικασία της βελτιστοποίησης μπορεί να περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικές ενέργειες, όπως

  • βελτιστοποίηση τεχνικών παραμετρών SEO της ιστοσελίδας
  • βελτιστοποίηση της ταχύτητας φόρτωσης της ιστοσελίδας
  • βελτιστοποίηση των κειμένων που ήδη έχετε στο site σας ή παραγωγή νέων με βάση τις λέξεις κλειδιά που μα ενδιαφέρουν 
  • δημιουργίας νέων backlinks (links από άλλα websites στο δικό σας) 

Ας δούμε κάποιες βασικές έννοιες που θα σας χρησιμεύσουν στην κατανόηση του SEO: 

Domain Authority

Domain Authority είναι μια βαθμολογία (σε κλίμακα 100 βαθμών) που αντικατοπτρίζει τη δύναμη ενός ιστότοπου με βάση τα backlinks και πόσο πιθανό είναι να καταταγεί στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης (SERPs). Ιστοσελίδες με υψηλό Domain Authority είναι πιο πιθανό να κατατάσσονται υψηλότερα στις SERPs, ακόμη και όταν ανταγωνίζονται ιστοσελίδες με χαμηλότερο κύρος.

PageRank

Σύμφωνα με την Google: "PageRank είναι το μέτρο της σημασίας μιας σελίδας με βάση τους εισερχόμενους συνδέσμους από άλλες σελίδες. Με απλά λόγια, κάθε σύνδεσμος προς μια σελίδα του ιστότοπού σας από άλλον ιστότοπο προσθέτει στο PageRank του ιστότοπού σας. Δεν είναι όλοι οι σύνδεσμοι ίσοι". Ο αλγόριθμος πήρε το όνομά του από τον συνιδρυτή της Google Larry Page.

Δείτε εδώ από ξεκίνησαν όλα: Η ανατομία μιας μηχανής αναζήτησης από τον Larry Page και Sergey Brin

Λέξη-κλειδί

Η λέξη, οι λέξεις ή η φράση στις οποίες στοχεύουμε μέσα από μια καμπάνια SEO, με σκοπό την κατάταξη στις υψηλότερες θέσεις του website μας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης γι΄αυτές.

Οι λέξεις αυτές χρησιμοποιούνται στο κείμενο των ιστοσελίδων και μπορούν να βοηθήσουν τις μηχανές αναζήτησης να προσδιορίσουν ποιες σελίδες είναι οι πιο σχετικές για να εμφανιστούν στα οργανικά αποτελέσματα όταν ένας χρήστης εισάγει ένα ερώτημα. 

Έρευνα λέξεων-κλειδιών

Η διαδικασία έρευνας και ανακάλυψης όλων των λέξεων, όρων και θεμάτων που χρησιμοποιούν οι χρήστες στις μηχανές αναζήτησης για να αναζητήσουν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας και για οποία θα πρέπει οι ιστοσελίδες σας να εμφανίζονται στις πρώτες θέσεις των αποτελεσμάτων. 

SERPs

SERP είναι ένα ακρωνύμιο για τη search engine result page - σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης. Είναι η ιστοσελίδα που περιέχει τα αποτελέσματα αναζήτησης για ένα δεδομένο ερώτημα. Το SERP αποτελείται από διάφορα στοιχεία, όπως η γραμμή αναζήτησης, τα χορηγούμενα μέσω διαφήμισης αποτελέσματα και τα οργανικά αποτελέσματα.

Σύνδεσμος

Μια διασύνδεση μεταξύ δύο ιστοσελίδων που υλοποιείται με τη χρήση κώδικα HTML. Ένας σύνδεσμος επιτρέπει στους χρήστες να πλοηγηθούν ανάμεσα σε ιστότοπους, κοινωνικά δίκτυα και εφαρμογές. Οι σύνδεσμοι διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στον τρόπο με τον οποίο οι μηχανές αναζήτησης αξιολογούν και κατατάσσουν τους ιστότοπους.

Κτίσιμο συνδέσμων

Μια διαδικασία που έχει σαν στόχο να πείσει άλλους αξιόπιστους και σχετικούς ιστότοπους να συνδέσουν τον δικό σας, για να βελτιώσουν την οργανική σας κατάταξη και ορατότητα στην αναζήτηση.

Η δημιουργία συνδέσμων μπορεί να γίνει με:

  • Διεξαγωγή επαφών με μέσα μαζικής ενημέρωσης, bloggers, influencers και webmasters
  • Προσέλκυση συντακτικών συνδέσμων με φυσικό τρόπο, με τη δημοσίευση διαφόρων τύπων περιεχομένου υψηλής ποιότητας ή εντυπωσιακού περιεχομένου π.χ. infographics
  • Πληρώνοντας για αυτούς. Για παράδειγμα, μπορείτε να αποκτήσετε συνδέσμους μέσω χορηγούμενου περιεχομένου, πληρωμένων κριτικών ή πληρώνοντας για την εμφάνιση ενός συγκεκριμένου τύπου συνδέσμου σε έναν άλλο ιστότοπο

Canonical URL

Canonical URL είναι μια διεύθυνση URL που ενσωματώνεται στον κώδικα της ιστοσελίδας και χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό της αρχικής ή πρωταρχικής έκδοσης ενός διπλού εγγράφου ή άρθρου. Αυτό είναι σημαντικό για το SEO, διότι βοηθά τη Google να προσδιορίσει ποια έκδοση ενός εγγράφου είναι η πιο έγκυρη ώστε να προβάλλει αυτή.

Meta Description

Meta Description είναι μια σύντομη, πειστική εξήγηση του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας. Οι μεταπεριγραφές χρησιμοποιούνται από τις μηχανές αναζήτησης για να εμφανίζουν αποσπάσματα προεπισκόπησης για μια συγκεκριμένη σελίδα στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης (SERPs). Εμφανίζονται επίσης στην ίδια τη σελίδα ως μέρος της επικεφαλίδας της σελίδας.

Conversion Rate

Conversion Rate είναι μια μέτρηση που μετρά πόσο επιτυχημένος είναι ένας ιστότοπος στο να μετατρέπει τους επισκέπτες σε πελάτες. Υπολογίζεται διαιρώντας τον αριθμό των μετατροπών με τον αριθμό των μοναδικών επισκεπτών σε μια δεδομένη χρονική περίοδο.

Ως μετατροπή μπορεί να οριστεί κάθε επιθυμητή ενέργεια που πραγματοποιείται από έναν επισκέπτη, όπως η συμπλήρωση μιας φόρμας, η πραγματοποίηση μιας αγοράς ή η εγγραφή στο newsletter σας.

Click-Through Rate (CTR)

Click-Through Rate είναι το ποσοστό των ατόμων που κάνουν κλικ σε ένα αποτέλεσμα αναζήτησης επί του συνολικού αριθμού των ατόμων που το βλέπουν.

Υπολογίζεται διαιρώντας τον αριθμό των κλικ με τον αριθμό των εμφανίσεων (τον αριθμό των εμφανίσεων του αποτελέσματος). Το ποσοστό κλικ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μετρήσει πόσο καλό είναι το αποτέλεσμά σας σε σύγκριση με άλλα αποτελέσματα. 

URL

URL είναι η μοναδική διεύθυνση που έχει κάθε διαφορετική σελίδα στο Internet και προσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο ένας επισκέπτης θα οδηγηθεί σε αυτή από οποιοδήποτε σημείο.  Η πιο συνηθισμένη μορφή του URL είναι η διεύθυνση του website σας η οποία όταν εισάγεται σε ένα browser οδηγεί τον χρήστη στο website σας π.χ. www.wedia.gr

Subdomain 

Subdomain είναι μια δευτερεύουσα URL διεύθυνση εκτός της κύριας διεύθυνσης του website μας, που χρησιμοποιείται για να ομαδοποιήσει συγκεκριμένη λειτουργικότητα ή περιεχόμενο π.χ. blog.wedia.gr, intranet.wedia.gr 

XML sitemap

XML sitemap είναι μια λίστα με όλες τις σελίδες του ιστότοπού σας που θέλετε να ανιχνεύσει η Google. Η ύπαρξη ενός sitemap βοηθά τη Google να βρίσκει και να ευρετηριάζει τις σελίδες σας ταχύτερα και με μεγαλύτερη ακρίβεια.

Μπορείτε να δημιουργήσετε ένα sitemap χρησιμοποιώντας μια ποικιλία εργαλείων, συμπεριλαμβανομένου του Google XML Sitemaps Generator.

Schema

Schema είναι ένα σύνολο από μεταδεδομένα που ενσωματώνονται σε μια ιστοσελίδα για να προσδιορίσουν καλύτερα το περιεχόμενο της μέσα από μια δομημένη μορφή που διαβάζεται από τις μηχανές αναζήτησης. 

Υπάρχουν διαφορετικά schemas ανάλογα με το αντικείμενο της επιχείρησης και της ιστοσελίδας μας, π.χ. Commerce, News, Events κλπ και περιγράφονται σε λεπτομέρεια στο https://schema.org

Redirect

Redirect είναι μια τεχνική σε επίπεδο web server όπου όταν ζητείται μια συγκεκριμένη διεύθυνση URL ο επισκέπτης μεταφέρεται αυτόματα σε μια άλλη που έχουμε ορίσει. Συνήθως το κάνουμε όταν κάποιες σελίδες δεν υπάρχουν πια, και θέλουμε να μην χάσουμε την επίσκεψη.

Υπάρχουν 2 τύποι redirect: ο τύπος που επιστρέφει τον κωδικό 301 και είναι μόνιμη ανακατεύθυνση και ο τύπος που επιστρέφει τον κωδικό 302 και υποδηλώνει προσωρινή ανακατεύθυνση  

Robots.txt

Robots.txt είναι ένα αρχείο κειμένου που βρίσκεται στο root του wesbite μας και καθοδηγεί τις μηχανές αναζήτησης όταν επισκέπτονται το website μας τι θέλουμε να διαβάσουν και να γίνει indexing και τι όχι.

Visibility

Visibility είναι ο δείκτης που μας δείχνει σε τι ποσοστό το website μας εμφανίζεται στα αποτελέσματα αναζήτησης για τα keywords που μας ενδιασφέρουν. Είναι η πιο σημαντική μέτρηση που πρέπει να στηθεί στην αρχή κάθε καμπάνιας SEO. 

Time on Page

Ο χρόνος που ένας επισκέπτης αφιερώνει σε μια επίσκεψη σε μια σελίδα. Είναι σημαντικός παράγοντας στο SEO και στην Google, καθώς υποδηλώνει ότι οι χρήστες βρίσκουν χρήσιμο το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας.   

Αν ενδιαφέρεστε να επενδύσετε στην βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας σε επίπεδο SEO, επικοινωνήστε μαζί μας για να οργανώσουμε κάποιες καμπάνιες SEO ή να βελτιώσουμε αυτές που ήδη τρέχετε. 

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας