<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
5 δοκιμασμένες inbound marketing υπηρεσίες για ecommerce!

5 δοκιμασμένες inbound marketing υπηρεσίες για ecommerce!

Το Inbound Marketing μπορεί να απογειώσει τις πωλήσεις ενός e-shop, καθώς η στοχευμένη και μεθοδική φιλοσοφία του καλύπτει όλους τους στόχους κάθε εταιρείας ecommerce!

Η μεθοδολογία του inbound marketing αποτελείται από πέντε βασικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα τη συστηματική απόκτηση νέων πελατών, αλλά και το χτίσιμο μια σχέσης ανάμεσα σε ένα e-shop και τους υπάρχοντες πελάτες του. Με λίγα λόγια, αποτελεί μια ολοκληρωμένη και αποτελεσματική στρατηγική που οδηγεί σε αυτό που θέλει κάθε ιδιοκτήτης e-shop: την αύξηση των πωλήσεών του. 

Για να κατανοήσετε πώς το inbound marketing μπορεί να σας βοηθήσει να επιτύχετε τους επιχειρηματικούς σας στόχους και να αποκτήσετε τη θέση που σας αξίζει στις προτιμήσεις των online αγοραστών, θα πρέπει να γνωρίσετε καλύτερα τις 5 κύριες υπηρεσίες του, οι οποίες παρουσιάζονται αρχικά στην παρακάτω εικόνα:

Η μεθοδολογία του inbound marketing

Υπηρεσία #1: Προσέλκυση Ποιοτικών Επισκεπτών

Η αύξηση της επισκεψιμότητας είναι ένας ξεκάθαρος στόχος όλων των websites, αλλά δεν είναι όλοι οι επισκέπτες ίδιοι. Οι επισκέπτες που επιζητά ένα e-shop είναι φυσικά αυτοί που ενδιαφέρονται για τα προϊόντα που διαθέτει. Για να τους αποκτήσει, θα πρέπει να είναι σωστά υλοποιημένο και βελτιστοποιημένο σύμφωνα με τις επιταγές του SEO. Σελίδες που δεν προσελκύουν επισκέπτες θα πρέπει να αναθεωρηθούν, ενώ οι κατηγορίες και οι προϊοντικές σελίδες θα πρέπει να περιλαμβάνουν δυνατές λέξεις-κλειδιά, ενώ το περιεχόμενό τους πρέπει να είναι πρωτότυπο και να διαφοροποιείται από ανταγωνιστικά websites. 

Εάν υπάρχουν κι άλλα keywords, τα οποία δεν έχετε αξιοποιήσει και μπορούν να σας αποφέρουν νέους επισκέπτες, θα πρέπει να αποτελέσουν τη βάση για δημιουργία νέου περιεχομένου, το οποίο να μπορεί να παρέχει χρήσιμες πληροφορίες σε πιθανούς πελάτες σε όποιο στάδιο της αγοραστικής διαδικασίας κι αν βρίσκονται. 

Συνοψίζοντας λοιπόν, οι ενέργειες που θα σας αποφέρουν ποιοτικούς επισκέπτες είναι το SEO, η στρατηγική δημιουργία περιεχομένου και η προώθηση του μέσω των social καναλιών σας.

Υπηρεσία #2: Μετατροπή των επισκεπτών σε leads

Για να αναλύσουμε τους τρόπους με τους οποίους ένα website μπορεί να μετατρέψει τους επισκέπτες του σε leads, θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να προσδιορίσουμε ποιοι μπορούν να θεωρηθούν leads μιας ecommerce ιστοσελίδας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ακόμα και ένας επισκέπτης μπορεί να θεωρηθεί lead κι αυτό γιατί με την επίσκεψή του λαμβάνει το cookie που τον ακολουθεί και σας δίνει τη δυνατότητα να κάνετε retargeting μέσω των αντίστοιχων διαφημίσεών στα διάφορα κανάλια, όπως π.χ. στο Facebook. 

Στην πραγματικότητα όμως, ένας επισκέπτης μετατρέπεται σε lead όταν σας παραχωρήσει κάποια πληροφορία με την οποίο μπορείτε να τον γνωρίσετε και να τον ξεχωρίσετε από τον απλό επισκέπτη. Αυτή η πληροφορία είναι συνήθως το email του, με το οποίο συμπληρώνει μια ειδική φόρμα για να γραφτεί στο newsletter σας. Εάν μια φόρμα έχει και άλλα πεδία, όπως το ονοματεπώνυμο ή τον αριθμό του τηλεφώνου του, τότε συγκεντρώνετε αυτομάτως περισσότερες πληροφορίες γι' αυτόν. Μπορείτε ακόμα να αποκτήσετε αυτές τις πληροφορίες δίνοντάς στον επισκέπτη ως αντάλλαγμα ένα εκπτωτικό κουπούνι, έναν κατάλογο με τα προϊόντα του e-shop, ένα eBook σχετικό με αυτά ή απλά όταν κάποιος εγκαταλείπει το καλάθι του και δεν πραγματοποιεί κάποια αγορά.

Υπηρεσία #3: Μετατροπή των leads σε πελάτες

Το να συλλέγετε απλά τις πληροφορίες των leads δεν θα σας οδηγήσει ως δια μαγείας στην αύξηση των πωλήσεων σας. Όπως είναι φανερό από τα παραπάνω, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι lead, με αποτέλεσμα να απαιτούν και ξεχωριστές ενέργειες ή workflows από τη μεριά σας, ώστε να τους προσεγγίσετε και να τους φέρετε πιο κοντά σε μια επιθυμητή αγορά. Σύμφωνα με τη μεθοδολογία του inbound marketing, θα πρέπει να ομαδοποιήσετε τα leads σας, ανάλογα με τη συμπεριφορά τους και να τους δώσετε το περιεχόμενο που επιθυμούν. Για παράδειγμα, τα leads που έχουν εγκαταλείψει το καλάθι τους δεν πρέπει να λάβουν από εσάς ένα newsletter που να παρουσιάζει το εύρος των προϊόντων σας. Αυτό που χρειάζονται είναι ένα μήνυμα υπενθύμισης, το οποίο εάν συνοδεύεται και από μια ελκυστική έκπτωση θα τους παρακινήσει να επιστρέψουν στο e-shop και να ολοκληρώσουν την αγορά τους. 

Το αυτοματοποιημένο email του "Abandoned Cart" που περιγράφηκε παραπάνω δεν είναι το μόνο είδος email που πρέπει να ετοιμάσετε, καθώς απευθύνεται σε ένα συγκεκριμένο ποσοστό των leads σας. Στην email marketing στρατηγική σας, θα πρέπει να ενταχτούν και τα παρακάτω αυτοματοποιημένα workflows:

- Workflows καλωσορίσματος: Τι πρέπει να κάνετε όταν κάποιος σας παραχωρεί το email του; Να τον καλωσορίσετε! Πέρα από το αρχικό email, μπορείτε να του στέλνετε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μια σειρά από newsletters που θα τον παρακινούν να επιστρέψει στο e-shop σας. Μπορείτε να τον ενημερώσετε για τις νέες αφίξεις, τις εκπτώσεις και τις προσφορές σας ή να του δώσετε ένα κουπόνι καλωσορίσματος για την πρώτη αγορά του.

- Εξατομικευμένα email με προϊοντικές προτάσεις: Μελετήστε τις κινήσεις των leads στο e-shop σας και στείλτε τους συγκεκριμένες προτάσεις αγοράς με βάση αυτές. Εάν έχουν επισκεφτεί πολλές φορές μια προϊοντική σελίδα, αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε αγορά, υπενθυμίστε τους το προϊόν της σελίδας αυτής. 

- Email με χρήση γεωγραφικού targeting: Εάν εκτός από e-shop διαθέτετε και φυσικά καταστήματα, μπορείτε να αξιοποιήσετε το geo-targeting και να ενημερώσετε τα leads με βάση την τοποθεσία τους. 

Σας φαίνονται περίπλοκα όλα αυτά; Θα γίνουν πολύ πιο εύκολα εάν επενδύσετε σε ένα πρόγραμμα marketing automation, όπως αυτό της HubSpot, το οποίο συνδέεται με το e-shop σας, καταχωρεί τις κινήσεις των leads και σας δίνει τη δυνατότητα να φτιάξετε προσωπικά προφίλ για κάθε έναν από αυτούς. Μπορείτε ακόμα να εκμεταλλευτείτε τη δυνατότητα του progressive profiling που παρέχει για να φτιάξετε "έξυπνες" φόρμες που αυξάνουν τις πληροφορίες που μπορείτε να έχετε στη διάθεσή σας για τα lead σας. Μην ξεχνάτε ότι όσα περισσότερα γνωρίζετε γι' αυτούς, τόσο πιο εφικτό θα είναι να τους παρέχετε το περιεχόμενο που πραγματικά επιθυμούν, να κερδίσετε την προτίμησή τους και να τους μετατρέψετε σε πελάτες σας.

Υπηρεσία #4: Μετατροπή των πελατών σε promoters του e-shop σας

Αποκτήσατε νέους πελάτες με όλες τις υπηρεσίες που προηγήθηκαν; Και τώρα τι; Όχι, δεν σταυρώνετε τα χέρια σας ευχαριστημένοι. Δεν λέμε να μην το χαρείτε, απλά γιατί να σταματήσετε εκεί, όταν μπορείτε να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να δώσετε λόγους στους πελάτες σας για να προμοτάρουν την εταιρεία και το e-shop σας στους φίλους και τους γνωστούς τους; Πώς μπορείτε να το καταφέρετε; Το marketing automation είναι και πάλι ο σύμμαχός σας, αρκεί να δοκιμάσετε να στείλετε τα παρακάτω workflow:

- Post-Purchase Workflows: Στείλτε εξατομικευμένα email σε όσους πραγματοποιούν μια αγορά. Σε αυτά, μπορείτε να τους θυμίσετε αγορές που είχαν πραγματοποιήσει στο παρελθόν, που μπορεί και να πρέπει να επαναληφθούν εάν πρόκειται για μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά (π.χ. τρόφιμα, φάρμακα).

- Re-Engagement Workflows: Τα συγκεκριμένα workflows αποσκοπούν στο να ενεργοποιήσουν τους πελάτες που δεν ανταποκρίνονται στα newsletters που τους στέλνετε και να σταματήσουν να είναι ανενεργοί. 

Υπηρεσία #5: Μέτρηση και ανάλυση δεδομένων

Φανταστείτε το e-shop σας ως μια μηχανή συλλογής δεδομένων. Οι κινήσεις βέβαια που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας χρήστης σε αυτό είναι πολλές και διαφορετικές, έτσι ο όγκος των δεδομένων είναι μεγάλος και είναι δύσκολο να τα ομαδοποιήσετε και να τα αξιολογήσετε, ώστε να βγάλετε χρήσιμα συμπεράσματα για τη συμπεριφορά των επισκεπτών και των πελατών σας. 

Τα dashboards του Google Analytics είναι μια καλή λύση για γρήγορη και εύκολη συγκέντρωση και αξιολόγηση όλων αυτών των πληροφοριών, ενώ πολλές πλατφόρμες marketing automation, όπως το HubSpot, προσφέρουν μια σειρά από reporting εργαλεία, τα οποία μπορούν να σας λύσουν τα χέρια. Ειδικά μάλιστα εάν έχετε υλοποιήσει το e-shop σας στο Shopify, τότε το νέο integration της πλατφόρμας της HubSpot με τη γνωστή πλατφόρμα ecommerce είναι πραγματικά ό,τι χρειάζεστε για να εκμεταλλευτείτε όλα τα οφέλη του inbound marketing.

Φυσικά, ο σχεδιασμός και η εκτέλεση μιας inbound στρατηγικής για το e-shop σας δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνετε μόνοι σας. Στη wedia παρέχουμε όλες τις inbound υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν παραπάνω και, ως Gold Partner της HubSpot, γνωρίζουμε όλα τα μυστικά της marketing automation πλατφόρμας που μπορεί να γίνει το δεξί σας χέρι και να σας βοηθήσει να κάνετε τη διαφορά στον χώρο του ecommerce. Έτσι, για να κάνετε το πρώτο βήμα προς την αύξηση των επισκεπτών, των leads και των πωλήσεων σας, δεν έχετε παρά να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας