<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Ποια η διαφορά μεταξύ email marketing και marketing automation;

Ποια η διαφορά μεταξύ email marketing και marketing automation;

Πολλοί πελάτες μάς απευθύνουν συχνά το παραπάνω ερώτημα στην προσπάθειά τους να δουν προς τα ποια κατεύθυνση θα κινηθούν. Το email marketing είναι ακόμα ένα από τα ισχυρότερα εργαλεία στο marketing, αλλά το marketing automation είναι αυτό που πραγματικά μπορεί απογειώσει την email marketing στρατηγική της επιχείρησής σας.

Δεν είναι λίγοι όσοι μπερδεύουν το email marketing με το marketing automation. Οι διαφορές τους είναι πολλές και βασικές, καθώς ένας email service provider σας δίνει τη δυνατότητα να στείλετε emails σε μια μεγάλη βάση και να μετρήσετε τα click και τα open rates. Αντίθετα, μια πλατφόρμα marketing automation, όπως αυτή της HubSpot, σας δίνει πρόσβαση σε πληθώρα εργαλείων, που σας βοηθούν να κάνετε πιο στοχευμένες ενέργειες που ενδυναμώνουν τη στρατηγική σας. Παράλληλα μπορεί να αυτοματοποιήσει πολλές και διαφορετικές ενέργειες που αλλιώς θα έπρεπε να κάνετε χειροκίνητα αφιερώνοντας περισσότερο χρόνο. Η δυνατότητα να δημιουργήσετε πληθώρα καμπανιών, να αξιολογήσετε τα leads που συλλέγετε μέσω του lead scoring και η πρόσβαση σε analytics είναι μόνο μερικά από τα χαρακτηριστικά μιας πλατφόρμας marketing automation.

Όμως, το σημαντικότερο όλων είναι ότι μια πλατφόρμα marketing automation σας δίνει τη δυνατότητα να στήνετε καμπάνιες χρησιμοποιώντας διάφορα format περιεχομένου (άρθρα, landing pages, emails, social media posts κλπ.), να συλλέγετε σημαντικές πληροφορίες για κάθε ένα lead και να ενορχηστρώνετε τις επόμενες κινήσεις σας από ένα σημείο. Εξίσου σημαντικό είναι το ότι πρόσβαση σε μια τέτοια πλατφόρμα μπορούν να έχουν τόσο το marketing όσο και οι πωλήσεις, έτσι ώστε να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τις ενέργειες που πρέπει να κάνουν και να έχουν μια αυτοματοποιημένη ανταλλαγή πληροφοριών καθ' όλη τη διάρκεια του αγοραστικού κύκλου των πελατών τους.

Γιατί το email marketing δεν είναι αρκετό;

Η θέσπιση του νόμου για την προστασία προσωπικών δεδομένων των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (GDPR), υπογραμμίζει αυτό που ήδη γνωρίζαμε, ότι οι καταναλωτές αποκτούν συνεχώς περισσότερο έλεγχο σχετικά με το περιεχόμενο που καταναλώνουν. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούν και από την εκάστοτε εταιρεία να τους προσεγγίζει, εφόσον έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους, με προσωποποιημένο περιεχόμενο το οποίο να ταιριάζει με τα ενδιαφέροντά τους.

Όπως πιθανό να έχετε ήδη καταλάβει το email marketing από μόνο του δεν μπορεί να φέρει τα αποτελέσματα που ονειρεύεστε για την επιχείρησή σας. Μάθετε γιατί:

1. Το email marketing απαιτεί χρόνο.

Εάν θέλετε να στείλετε το σωστό email, στο σωστό κοινό, την κατάλληλη στιγμή θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο και το πιο πιθανό είναι ότι θα το κάνετε χειροκίνητα. Με το marketing automation μπορείτε να δημιουργήσετε διάφορες αυτοματοποιημένες email καμπάνιες (workflows), οι οποίες μπορούν να καθοδηγούν το εκάστοτε lead από το ένα στάδιο του αγοραστικού ταξιδιού στο επόμενο, ενώ εσείς επικεντρώνεστε σε κάποιο άλλο task.

2. Με το email marketing δεν γνωρίζετε ποια είναι τα SQL leads σας.

Με τον όρο «Sales Qualified Leads» περιγράφουμε τα leads τα οποία είναι έτοιμα να πραγματοποιήσουν μια αγορά. Με λίγα λόγια, έχουν γαλουχηθεί από προηγούμενες marketing ενέργειες και είναι έτοιμα ώστε να επικοινωνήσουν μαζί τους οι πωλητές. Το email marketing από μόνο του δεν μπορεί να σας προσφέρει αυτήν την πληροφορία. Μπορεί μόνο να σας ενημερώνει για το ποιος άνοιξε το εκάστοτε email και για το εάν πάτησε το εσωτερικό link. Αυτό συχνά έχει σαν αποτέλεσμα το τμήμα πωλήσεων να αφιερώνει πολύτιμο χρόνο σε contacts που δεν είναι ακόμα έτοιμα να πραγματοποιήσουν μια αγορά με αποτέλεσμα να ανεβαίνει το κόστος απόκτησης του πελάτη. Ενημερωθείτε αναλυτικά για τα SQL leads από το σχετικό άρθρο.

3. Δεν μπορείτε να αποδώσετε έσοδα στις email marketing ενέργειές σας.

Ποιος δεν θέλει να γνωρίζει τι αποδίδουν οι marketing ενέργειες που πραγματοποιεί, όπως επίσης και πώς μπορεί να βελτιστοποιήσει μελλοντικές ενέργειες; Μέσω του email marketing δεν θα μπορέσετε εύκολα να γνωρίζετε ποιες από αυτές τις ενέργειες κατάφεραν όντως να αυξήσουν τα έσοδα της επιχείρησής σας. Αντίθετα, το marketing automation σας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθείτε και να αξιολογείτε τις προσπάθειές σας.

Με λίγα λόγια, το marketing automation, μέσω μιας ολοκληρωμένης πλατφόρμας, όπως το HubSpot, που επιτρέπει την αυτοματοποίηση των διαδικασιών και την μέτρηση των αποτελεσμάτων, σας προσφέρει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Αυτή η προσέγγιση σας επιτρέπει να σχεδιάσετε, να υλοποιήσετε και να αξιολογήσετε τις email marketing ενέργειές σας ως μέρος μιας ολοκληρωμένης digital marketing στρατηγικής, αυξάνοντας έτσι την αποτελεσματικότητά τους.

Χρειάζεστε το marketing automation αν:

  • Έχετε μεγάλο κύκλο πωλήσεων
  • Το email marketing δεν φέρνει τις επιθυμητές πωλήσεις
  • Θέλετε να απελευθερώσετε χρόνο από το marketing και τις πωλήσεις αυτοματοποιώντας κάποιες διαδικασίες και οργανώνοντας την ανταλλαγή της πληροφορίας μεταξύ των τμημάτων
  • Θέλετε να στέλνετε personalised περιεχόμενο σε διάφορα κοινά και ανάλογα το στάδιο που βρίσκονται στον αγοραστικό κύκλο
  • Δεν λαμβάνετε ποιοτικά leads
  • Θέλετε να γνωρίζετε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών σας

Ενημερωθείτε για το τι μπορεί να προσφέρει το marketing automation σε μια B2B εταιρεία, σήμερα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας