<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
e-shop: Μάθε ποια KPIs οδηγούν στα πιο ασφαλή συμπεράσματα

e-shop: Μάθε ποια KPIs οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα

Πόσες φορές έχεις νιώσει να πνίγεσαι ανάμεσα σε data και ποσοστά, χωρίς απαραίτητα να βγάζεις κάποιο συμπέρασμα για την απόδοση του website σου; Διώξε τις αρνητικές σκέψεις, πάρε μια βαθιά ανάσα και… διάβασε παρακάτω!

Αν δραστηριοποιείσαι στον κλάδο των e-shops γνωρίζεις πόσο σημαντικό είναι το bounce rate, το time on page και τέλος το conversion rate. Όμως όλα αυτά τα ποσοστά είναι απλώς αριθμοί όταν δεν έχεις τη δυνατότητα να τα συγκρίνεις με το μέσο όρο, ώστε να μπορέσεις να βγάλεις ασφαλή συμπεράσματα για το τι πάει καλά και τι όχι.

Γι’ αυτό το λόγο χρειάζονται οι μονάδες συγκριτικής αξιολόγησης ή αλλιώς benchmarks. Η διαδικασία του benchmarking βοηθά στη σύγκριση μιας επιχείρησης με τον ανταγωνισμό ή ακόμα και με ολόκληρο τον κλάδο. Με αυτόν τον τρόπο έχεις τη δυνατότητα να αναγνωρίσεις τι δουλεύει και τι όχι στο website σου και να στρέψεις την προσοχή σου προς τα εκεί. Έτσι μπορείς να επικεντρωθείς στα πιο σημαντικά KPIs (καίριοι δείκτες απόδοσης) της επιχείρησής σου και να δεις αν οι στόχοι που έχεις θέσει είναι εφικτοί! Παράλληλα, αν είχες άγχος για το πώς θα παρουσιάσεις τα συγκεκριμένα data στον διευθυντή ή τον πελάτη σου, με τη βοήθεια των benchmark δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Πώς να «διαβάσεις» τα KPIs που αφορούν το e-shop σου

Πιθανό να γνωρίζεις τα Benchmarking reports του Google Analytics και ίσως να τα χρησιμοποιούσες μέχρι σήμερα σαν κριτήριο αξιολόγησης των δικών σου αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με το moz.com τα σημαντικότερα metrics που αφορούν τα e-shops όπως το bounce rate, το time on page και το conversion rate δεν μπορούν να αξιολογηθούν μέσω αυτού του reporting.

Έτσι πραγματοποίησαν τη δική τους έρευνα, αναλύοντας τα 56 εκατομμύρια views και τα περίπου €214 εκατομμύρια σε έσοδα, που αποκτήθηκαν από 30 e-shops στον κλάδο του λιανεμπορίου και του τουρισμού, κατά το διάστημα: 1 Αυγούστου 2013 έως και 30 Ιουλίου 2014.

Από την έρευνα προέκυψαν τα παρακάτω συμπεράσματα, που ίσως σε βοηθήσουν να αξιολογήσεις τα δικά σου metrics:

  • Conversion Rate

Στην προκειμένη περίπτωση το conversion rate περιγράφει το ποσοστό των αγορών το οποίο ανέρχεται στο 1,4%. Εάν το ποσοστό που βλέπεις στο report είναι χαμηλότερο, πριν απελπιστείς σύγκρινέ το με τον μέσο όρο συναλλαγών (average transaction value) και αν οι τιμές είναι ίσες τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Επίσης το ποσοστό του conversion rate προκύπτει συνήθως από δύο μέρη το ποσοστό των ανθρώπων που κατευθύνεται από το website στο καλάθι (5%) και από το καλάθι στην ολοκλήρωση της αγοράς (30%). Μελετώντας αυτά τα metrics θα μπορέσεις να εντοπίσεις ποιο από τα δύο χρειάζεται την προσοχή σου.

Μη ξεχνάς ότι στο conversion rate παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και το αν οι αγορές γίνονται εξολοκλήρου online ή αν το κατάστημα σου διαθέτει και φυσική παρουσία.

  • Bounce rate

To συγκεκριμένο metric περιγράφει το ποσοστό των επισκεπτών του website σου το οποίο το εγκατέλειψε σχεδόν αμέσως, χωρίς να αλληλοεπιδράσει με το περιεχόμενο. Ο μέσος όρος είναι 35%.

Αν μέχρι σήμερα πίστευες ότι ένα υψηλό bounce rate είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να σου συμβεί σε διαβεβαιώνουμε ότι, βάσει της έρευνας, το bounce rate δεν επηρεάζει καθόλου το conversion rate, οπότε μπορείς από σήμερα να κοιμάσαι ήσυχος/η.

  • Time on page

Ο μέσος όρος που περνά ένας επισκέπτης σε ένα website είναι περίπου 4 λεπτά. Από την έρευνα προέκυψε ότι ο χρόνος που ξοδεύει ο επισκέπτης στη σελίδα και τα page views συσχετίζονται με το υψηλό conversion rate. Άρα εάν τα νούμερά σου είναι χαμηλά σε αυτόν τον τομέα τότε θα σε συμβουλεύαμε να επικεντρωθείς σε αυτά και στο πώς θα τα αυξήσεις.

eshop average KPIs: Bounce rate, time on site, and conversion rate

Τα KPIs σε σχέση με την κάθε συσκευή

Όσο και αν σου φανεί περίεργο, παρότι οι καταναλωτές πραγματοποιούν την online έρευνά τους από το κινητό ή το tablet αυτό μεταφράζεται ως το 26% των εσόδων. Φαίνεται ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών προτιμά να κάνει τις αγορές του σε desktop περιβάλλον. Και τι μας δείχνει αυτό; Ότι το website μας θα πρέπει να είναι responsive, ώστε να διευκολύνει την έρευνα, η οποία πιθανό να καταλήξει σε conversion (αγορά), απλώς από κάποια άλλη συσκευή.

eshop KPIs by device

 

Δεν χρειάζεται να μας ευχαριστείς, ούτε να αγχωθείς αν τα δικά σου ποσοστά απέχουν κατά πολύ από τον μέσo όρο! Εξάλλου τα ποσοστά αυτά προέκυψαν από έρευνα η οποία πραγματοποιήθηκε σε ένα συγκεκριμένο δείγμα websites και άρα είναι ενδεικτικά.

Τώρα που έμαθες πώς να συγκρίνεις και να αξιολογείς τα πιο σημαντικά metrics που αφορούν το website σου δεν έχεις παρά να το εκμεταλλευτείς. Αν πάλι θέλεις να δεις αυτά τα νούμερα να ανεβαίνουν δεν έχεις παρά να επικοινωνήσεις μαζί μας.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας