<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Digital Marketing Glossary by Wedia

Digital Marketing Glossary: A-M

Διαβάστε όλες τις έννοιες που πρέπει να ξέρετε σχετικά με το Digital Marketing σε ένα επεξηγηματικό γλωσσάρι. 

Αναγνωρίζουμε ότι κάποιες φορές διαβάζοντας το περιεχόμενο του blog ή του site μας μπορεί να σας δημιουργούνται απορίες, σχετικά με τους όρους που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τις ορθές πρακτικές του digital marketing

Για αυτό δημιουργήσαμε για εσάς, αλλά και για όσους ήδη γνωρίζουν τις παρακάτω έννοιες και θέλουν να «φρεσκάρουν» τη μνήμη τους, ένα mini digital λεξικό εννοιών με τους βασικότερους όρους γύρω από το SEO, το Content marketing και το Digital Marketing γενικότερα.

Alt Image Texts

Είναι τα κείμενα που περιγράφουν το περιεχόμενο μίας φωτογραφίας. Οι μηχανές αναζήτησης δεν έχουν τρόπο να προσδιορίσουν το περιεχόμενο μίας φωτογραφίας και τα alt image texts είναι ο μόνος τρόπος να «κατανοήσουν» τι πραγματεύεται ένα αρχείο εικόνας.

Blog

Πρόκειται για ένα είδος web site στο οποίο ένας ιδιώτης ή γκρουπ από χρήστες καταγράφουν απόψεις, πληροφορίες κτλ. σε μία τακτική βάση. Υπάρχουν πολλές πλατφόρμες πλέον, που προσφέρουν τη δυνατότητα να δημιουργήσει κανείς το δικό του blog, ακόμα και δωρεάν! Ταυτόχρονα, η παραμετροποίηση σε αισθητικό επίπεδο και η αυτοματοποίηση των διαδικασιών βελτιστοποίησης για τις μηχανές αναζήτησης είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο, καθιστώντας τα blogs για επιχειρηματικούς σκοπούς ένα εξαιρετικά οικονομικό και δυνατό εργαλείο δημιουργίας περιεχομένου, για την προώθηση των υπηρεσιών και προϊόντων, των νέων, αλλά και της κουλτούρας μίας επιχείρησης, με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.

Conversion Rate

Είναι το ποσοστό μετατροπής των στόχων που έχουμε θέσει, έναντι της συνολικής επισκεψιμότητας ενός site ή μίας συγκεκριμένης web σελίδας. Με άλλα λόγια, το conversion rate είναι το αποτέλεσμα της πράξης: ολοκληρωμένοι στόχοι σε μία σελίδα (συνολικά conversions) / των συνολικών επισκέψεων στην σελίδα αυτή. Όσο πιο μεγάλο είναι το conversion rate, τόσο πιο επιτυχημένη είναι η στρατηγική και οι ενέργειές μας.

Conversions

Ως conversions (μετατροπές) ορίζουμε την ολοκλήρωση κάποιων στόχων που έχουμε θέσει σε έναν ιστότοπο. Οι στόχοι αυτοί πρέπει να είναι μετρήσιμοι. Για να ορίσουμε σωστά τους στόχους αυτούς σε έναν ιστότοπο, θα πρέπει να αναλύσουμε τους επιχειρηματικούς σκοπούς της εταιρείας και να δημιουργήσουμε τις αντίστοιχες σελίδες (conversion pages) μέσα από τις οποίες θα μπορούν να ολοκληρώνονται οι στόχοι αυτοί.

Για παράδειγμα:Σε ένα e-shop συνήθως σαν conversions θεωρούνται οι πωλήσεις, που γίνονται μέσα από τις σελίδες προϊόντων του (conversion pages είναι όλες οι σελίδες προϊόντων). Αντίστοιχα, σε ένα site εταιρείας που πουλάει B2B προϊόντα, σαν conversion θα μπορούσε να θεωρείται μία φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος, η εγγραφή σε ένα newsletter, η επίσκεψη στην σελίδα επικοινωνίας, το download ενός white paper κτλ.

Domain Name

Πρόκειται για μια λέξη ή συνδυασμό λέξεων (χωρίς κενά μεταξύ τους), που χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν εύκολα και μοναδικά την τοποθεσία μιας ιστοσελίδας και αποτελεί την βάση για μία web address (διεύθυνση μίας σελίδας διαδικτύου) ή αλλιώς URL (Uniform (ή universal) resource locator). Ένα URL περιλαμβάνει 3 μέρη: το πρόθεμα ‘www’, το όνομα του domain και μία κατάληξη τύπου ‘.gr ’, που χαρακτηρίζει την (γεωγραφική) περιοχή του δικτύου στην οποία ανήκει.

Domain Authority:

Πρόκειται για ένα δείκτη που απεικονίζει το πόσο καλά μπορεί να αποδώσει ένα site στις μηχανές αναζήτησης, με βάση συγκεκριμένες επιδόσεις σε προκαθορισμένα κριτήρια, που αφορούν κυρίως το «βάρος» που έχει ένα site στις μηχανές αναζήτησης, με βάση τα external links σε αυτό, σε βάθος χρόνου.

HTTP Error Codes

Οι HyperText Transfer Protocol (ή HTTP) κωδικοί απόκρισης επιστρέφονται από ένα web server όποτε οι μηχανές αναζήτησης ή οι επισκέπτες μίας σελίδας στέλνουν ένα αίτημα στο web server. Πρόκειται για κωδικούς που είναι τριψήφιοι και κάθε ένας από αυτούς αντιπροσωπεύει και μία διαφορετική απάντηση στα αιτήματα αυτά.

Favicon

Είναι το εικονίδιο που εμφανίζεται σε ένα browser, δίπλα από τo URL, στην μπάρα διευθύνσεων. Είναι χρήσιμο να υπάρχει, γιατί προσδίδει κύρος στο website που επισκεπτόμαστε και αίσθημα εμπιστοσύνης.

Flash

Αποτελεί είδος τεχνολογίας που χρησιμοποιείται για προβολή animation σε ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Διαφημιστικά banners και animations, σε διάφορα sites χρησιμοποιούν πολύ συχνά το flash. Η τεχνολογία jquery έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια να αντικαθιστά το flash, μιας και το τελευταίο δεν είναι τόσο φιλικό για τις μηχανές αναζήτησης.

Footer

Είναι το τελευταίο κομμάτι περιεχομένου, που βρίσκεται στο τέλος κάθε σελίδας ενός web site. Ο σκοπός του footer είναι να καταστήσει σαφές στον χρήστη ότι βρίσκεται στο τέλος της σελίδας και να του παρέχει links σε άλλες περιοχές του site. Στο footer περιμένει κανείς συχνά να βρει πληροφορίες ή links για τα ψιλά γράμματα (Όροι, Πολιτική Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, κτλ.), αλλά και πληροφορίες για την επιχείρηση (επικοινωνία, διεύθυνση, κτλ.).

Geo Meta Tags

Πρόκειται για τη διαδικασία με την οποία συσχετίζουμε μία γεωγραφική τοποθεσία με το περιεχόμενο μίας web σελίδας. Μπορούμε να ορίσουμε συγκεκριμένες και σαφείς γεωγραφικές συντεταγμένες, μέσω html κώδικα, που θα περιέχεται στο geo meta tag, ενημερώνοντας τις μηχανές αναζήτησης για μία ακριβή τοποθεσία. Τέτοιου είδους πληροφορίες είναι ολοένα και πιο χρήσιμες για τις μηχανές αναζήτησης, που προσπαθούν να προσφέρουν αποτελέσματα αναζήτησης πιο προσωποποιημένα και κοντά στον χρήστη.

Headings

Τα tags των Headings (H1, H2, H3, h2, H5, H6) είναι στοιχεία HTML (HyperText Markup Language) που χρησιμοποιούνται για να καθορίσουν επικεφαλίδες και υπότιτλους σε μία ιστοσελίδα. Οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν το κείμενο στις σχετικές επισημάνσεις για να προσδιορίσουν το τι πραγματεύεται μία ιστοσελίδα.

Language Meta

Πρόκειται για meta tag που προσδιορίζει την γλώσσα του περιεχομένου μίας ιστοσελίδας.

Meta Description

Είναι ένα απόσπασμα HTML κώδικα στην κεφαλίδα μίας σελίδας web, που συνοψίζει το περιεχόμενο που πραγματεύεται αυτή. Τα meta descriptions, αν και δεν αποτελούν ranking factors (δεν είναι δηλαδή παράγοντας που παίζει ρόλο στην σειρά κατάταξης μίας σελίδας), είναι πολύ σημαντικό να είναι βελτιστοποιημένα, καθότι είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν το ποιο αποτέλεσμα αναζήτησης θα επιλέξει να επισκεφτεί ένα άτομο που αναζητεί σχετικές πληροφορίες στις μηχανές αναζήτησης. 

Meta Keywords

Πρόκειται για απόσπασμα HTML κώδικα που περιέχει μερικές λέξεις κλειδιά, που προσδιορίζουν το περιεχόμενο μίας ιστοσελίδας. Η Google δηλώνει ότι πλέον δεν τα λαμβάνει υπόψη της, αλλά άλλες μηχανές αναζήτησης όπως το Bing, της Microsoft το χρησιμοποιούν. Άλλες υπηρεσίες, όπως website directories, νέες μηχανές αναζήτησης (π.χ για κινητά τηλέφωνα) ή άλλα sites τα χρησιμοποιούν ακόμη σαν τρόπους κατηγοριοποίησης του περιεχομένου ενός site.

Meta Tags

Τα meta tags είναι στοιχεία html κώδικα που χρησιμοποιούνται για να προσφέρουν πληροφορίες για μία ιστοσελίδα με δομημένο τρόπο που καταλαβαίνουν οι μηχανές αναζήτησης. Είδη meta tags είναι το meta description, το meta title, τα meta keywords.

Meta Title

Αποτελεί απόσπασμα HTML κώδικα που προσδιορίζει τον τίτλο μίας web σελίδας. Είναι το σημαντικότερο στοιχείο που μπορείτε να επηρεάσετε ως προς την κατάταξή σας στις μηχανές αναζήτησης. Πρέπει να περιέχει τον κατάλληλο αριθμό keywords που σας ενδιαφέρουν, αλλά και ταυτόχρονα να είναι ευανάγνωστος και ελκυστικός στους υποψήφιους επισκέπτες, ώστε τελικά να κάνουν κλικ πάνω στο αποτέλεσμα αναζήτησης του site σας και να εισέλθουν σε αυτό.

Μείνετε συντονισμένοι για το δεύτερο μέρος αυτού του Digital Glossary. Μέχρι τότε, αν νιώθετε ότι υπάρχουν λέξεις- όροι σχετικά με το digital marketing για τις οποίες χρειάζεστε διευκρίνιση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@wedia.gr και να μας βοηθήσετε να εμπλουτίσουμε τη λίστα μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας