<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
 Page Speed: Πώς επηρεάζει την επισκεψιμότητα του website σας;

Page Speed: Πώς επηρεάζει την επισκεψιμότητα του website σας;

Γιατί το page speed (ταχύτητα της ιστοσελίδας σας) είναι κρίσιμη για την επιτυχία και την επισκεψιμότητα του website σας;

Ακόμα και οι πιο υπομονετικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να περιμένουν στην ουρά, είτε πρόκειται για ουρά super market, τράπεζας ή στο check in του αεροδρομίου. Όταν περιμένουμε περισσότερο από το αναμενόμενο για κάτι, το αποτέλεσμα είναι να βαρεθούμε ή ακόμα και να θυμώσουμε.

Όταν επισκεπτόμαστε κάποιο site, το να περιμένουμε παραπάνω από το αναμενόμενο για να φορτώσει, μας δημιουργεί τα ίδια συναισθήματα. Αν ένα site αργήσει πολύ να εμφανιστεί στην οθόνη, το αποτέλεσμα θα είναι ο επισκέπτης του να κατευθυνθεί χωρίς δεύτερη σκέψη σε ένα άλλο site για να βρει αυτό που ψάχνει.

Γιατί είναι τόσο σημαντική η ταχύτητα με την οποία φορτώνει ένα site;

1)      H ταχύτητα είναι σημαντική για τη Google

Η Google δεν κρατάει κρυφό το γεγονός ότι έχει μια εμμονή με το πόσο γρήγορα φορτώνει μια σελίδα και γι΄ αυτό πάντα ανταμείβει τα site που έχουν καθαρό κώδικα και φορτώνουν γρήγορα.

Πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η ταχύτητα με την οποία φορτώνει μια σελίδα είναι ένας από τους περίπου 200 προσδιοριστικούς παράγοντες που χρησιμοποιεί η Google για να καθορίσει την κατάταξη μιας σελίδας. Παρότι μπορεί να νομίζετε ότι ανάμεσα σε τόσους παράγοντες η ταχύτητα μπορεί να παίζει μικρότερο ρόλο, δεν πρέπει να την αγνοείτε καθότι έχει αποδειχθεί ότι δεν βελτιώνει μόνο την κατάταξη της σελίδας αλλά και την οργανική επισκεψιμότητά της (organic traffic).

2)      Η ταχύτητα βελτιώνει την εμπειρία του χρήστη

Ο παραπάνω λόγος είναι γνωστός και κοινά αποδεκτός. Απλά θυμηθείτε τις φορές που φύγατε από μια σελίδα γιατί δεν φόρτωνε με τίποτα. Κι αν δεν έχετε πειστεί ακόμα, ακολουθούν κάποια πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία: σύμφωνα με έρευνα, 47% των χρηστών του Διαδικτύου αναμένουν ότι ένα website πρέπει να φορτώσει σε λιγότερο από 2 δευτερόλεπτα. Ακόμα, το 75% των online καταναλωτών προτιμούν να επισκεφθούν ένα ανταγωνιστικό site παρά να χρειαστεί να περιμένουν να φορτώσει ένα αργό site.

Το παρακάτω γραφικό μας δείχνει την γραμμική σχέση του χρόνου σε δευτερόλεπτα για page load με το % page abandonment (φώτο από σχετική έρευνα του OnlineEducatePrograms.com to 2012)

Γραμμική σχέση του χρόνου σε δευτερόλεπτα για page load με το % page abandonment

Με λίγα λόγια, αν επιθυμείτε οι επισκέπτες του site σας να μείνουν αρκετή ώρα σε αυτό και να φτάσουν στο σημείο να πραγματοποιήσουν κάποια online αγορά, θα πρέπει να φροντίσετε ώστε το site σας να φορτώνει σε λιγότερο από 2''.

Γιατί μπορεί μια ιστοσελίδα να φορτώνει αργά;

Υπάρχουν “συνήθεις ύποπτοι” που μπορεί να ευθύνονται για τους ρυθμούς χελώνας με τους οποίους φορτώνει το site σας. Για να φτάσετε στον πραγματικό ένοχο, ξεκινήστε εξετάζοντας τον hosting provider σας.

Η επιλογή ενός hosting provider που ανταποκρίνεται και καλύπτει τις ανάγκες σας είναι μια σωστή επιχειρηματική κίνηση. Κι αυτό γιατί και στο συγκεκριμένο ζήτημα ισχύει η γνωστή φράση “ό,τι πληρώνεις παίρνεις”. Μια πιο φθηνή υπηρεσία παροχής web hosting μπορεί να σας εξοικονομήσει χρήματα στις αρχές, αλλά αν δεν είναι αξιόπιστη ίσως να βλάψει μακροπρόθεσμα την επιχείρησή σας. Αν πάλι έχετε επιλέξει τον σωστό παροχέα, τότε το πρόβλημα φόρτωσης της σελίδας σας μπορεί να οφείλεται σε μια από τις παρακάτω συχνές αιτίες:

  • Αρχεία εικόνων: Κάποια αρχεία εικόνων που χρησιμοποιούνται στη σελίδα σας μπορεί να ευθύνονται για το αργό loading της. Συνήθως πρόκειται για εικόνες τύπου PNG και JPEG που περιλαμβάνουν κάποια παραπάνω δεδομένα. Οι εικόνες τύπου PNG είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούνται σαν εικονίδια ή logos, ενώ τα αρχεία τύπου JPEG είναι πιο κατάλληλα για φωτογραφίες.
  • Μη Συμβατοί Browsers, Πρόσθετα και Εφαρμογές: Ας πάρουμε ως παράδειγμα το Flash Player, που είναι ένα πρόσθετο που μπορεί να αυξήσει κατά πολύ το χρόνο που χρειάζεται μια σελίδα για να φορτώσει και δεν είναι συμβατό με τις περισσότερες mobile συσκευές. Πρέπει να ελέγχετε πάντα την ταχύτητα με την οποία φορτώνει η σελίδα σας σε διαφορετικούς browsers και σε διάφορες συσκευές.
  • Πολλές Διαφημίσεις:  Πέρα από το ότι σε κανέναν δεν αρέσουν οι πολλές διαφημίσεις, η ύπαρξή τους μπορεί να κρύβεται πίσω από το αργό loading ενός site.
  • Κακογραμμένο κώδικας: Το site σας “σέρνεται”; Πιθανόν να φταίει ο κώδικάς του. Ίσως χρειαστεί να ζητήσετε τη συμβουλή ενός προγραμματιστή για να “καθαρίσετε” τον κώδικα της σελίδας σας.
  • Design: Ο σωστός και καθαρός σχεδιασμός της σελίδας σας δεν δημιουργεί μόνο ένα ελκυστικό οπτικό αποτέλεσμα και μια καλύτερη εμπειρία πλοήγησης για τους επισκέπτες της, αλλά επιτρέπει στη σελίδα σας να φορτώνει πιο γρήγορα.
  • Περιεχόμενο από Εξωτερικές Πηγές: Αν το site σας περιλαμβάνει video ή slide shows, αυτά μπορεί να επηρεάζουν αρνητικά την ταχύτητά του κι αυτό γιατί μπορεί να υπάρχουν προβλήματα στη σελίδα από την οποία τα έχετε κάνει embed στο δικό σας site. Η λύση σε αυτό είναι να φροντίζετε το περιεχόμενο του site σας να “φιλοξενείται” στο δικό σας server και όχι σε εξωτερικό site.

Με βάση όλα τα παραπάνω, τώρα γνωρίζετε ότι η ταχύτητα του site σας παίζει καθοριστικό ρόλο στην digital στρατηγική σας και επηρεάζει πολλές πτυχές της, από το SEO μέχρι το conversion rate σας, δηλαδή το ποσοστό σύμφωνα με το οποίο οι επισκέπτες της σελίδας σας μετατρέπονται σε leads.

Μάλιστα, η Amazon υπολόγισε ότι μία καθυστέρηση του page load κατά ένα δευτερόλεπτο θα της κόστιζε 1,6 δις δολλάρια σε πωλήσεις! 

Σχετικό άρθρο:

Δείτε 10 site speed tools που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε το performance των σελίδων του site σας

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας