<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Τι είναι η Pillar Page και γιατί είναι σημαντική για το SEO;

Τι είναι η Pillar Page και γιατί είναι σημαντική για το SEO;

Τα topic clusters είναι το καυτό θέμα συζήτησης στους χώρους του content marketing και του SEO και οι pillar pages είναι ο νέος όρος που έχει προστεθεί στο λεξιλόγιό μας και έχει δημιουργήσει μερικά εύλογα ερωτήματα. Ποια είναι η μορφή και η χρησιμότητά τους; Πώς ενισχύουν το SEO ενός website; Έχουμε τις απαντήσεις!

Πάνω που νομίζαμε ότι το SEO έχει συγκεκριμένες τακτικές που οδηγούν σε καλύτερο ranking στις σελίδες των αποτελεσμάτων, η συμπεριφορά των χρηστών στις μηχανές αναζήτησης άλλαξε και από αυτή την αλλαγή προέκυψε η θεωρία των topic clusters!

Τα topic clusters είναι θεματικές ενότητες περιεχομένου, που χτίζονται γύρω από ένα βασικό keyword/topic και περιλαμβάνουν σχετικό περιεχόμενο. Το περιεχόμενο αυτό συνήθως αποτελείται από long tail keywords, τα οποία χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο οι χρήστες των μηχανών αναζήτησης για να βρουν την πληροφορία που επιθυμούν. Τα topic clusters μπορούν να απεικονιστούν σχηματικά ως εξής:

Topic clusters diagram

Πηγή: HubSpot

Οι μηχανές αναζήτησης πραγματοποιούν πιο εύκολα τη δουλειά τους όταν η αρχιτεκτονική του περιεχομένου ενός website ή blog δομηθεί με βάση το μοντέλο των topic clusters και επιβραβεύουν τις σελίδες του με υψηλότερο ranking! Βασικός όμως πυλώνας κάθε topic cluster είναι η αντίστοιχη pillar page.

Τι είναι η Pillar Page;

Η pillar page είναι η βάση γύρω από την οποία χτίζεται ένα topic cluster, όπως μπορείτε να δείτε και στο παρακάτω σχήμα. Είναι η σελίδα στην οποία παρουσιάζονται όλες οι πλευρές του εκάστοτε topic, με την κάθε πλευρά από αυτές να αναλύεται ξεχωριστά σε μια δική της σελίδα, η οποία οδηγεί μέσω hyperlink στην pillar page. 

Topic Cluster Model

Πηγή: HubSpot

H pillar page θα πρέπει να παρουσιάζει περιληπτικά ένα συγκεκριμένο topic, να περιλαμβάνει δηλαδή το λεγόμενο pillar content. Οι επιμέρους σελίδες που συγκροτούν το cluster θα πρέπει να περιλαμβάνουν αναλυτικό περιεχόμενο (cluster content), βασισμένο σε συγκεκριμένο keyword. Για παράδειγμα, μια σελίδα που παρουσιάζει το Search Engine Optimization μπορεί να λειτουργήσει ως pillar page, ενώ μια σελίδα που αναλύει τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από το SEO είναι μια σελίδα με σχετικό cluster content.

Οι pillar pages είναι πιο μεγάλες από την τυπική σελίδα ενός blog, κι αυτό γιατί πρέπει να καλύπτουν ευρέως ένα θέμα/topic, αλλά χωρίς το περιεχόμενό τους να αναλύεται εις βάθος. Για την εις βάθος ανάλυση υπάρχουν οι επιμέρους σελίδες με το cluster content. Σκοπός είναι να δημιουργήσετε μια pillar page που να απαντά σε γενικές ερωτήσεις γύρω από ένα θέμα και να φτιάξετε cluster content που θα απαντά σε πιο συγκεκριμένες απορίες. Επαναλαμβάνουμε εδώ ότι οι σελίδες που περιέχουν το cluster content πρέπει να οδηγούν μέσω hyperlink στην pillar page.

Πώς θα δημιουργήσετε μια pillar page για το website σας;

Αρχικά, θα πρέπει να αλλάξετε τον τρόπο σκέψης σας όσον αφορά το SEO και τη δημιουργία περιεχομένου. Θα πρέπει να σταματήσετε να σκέφτεστε μόνο και να βλέπετε παντού keywords και να επικεντρωθείτε στα topics για τα οποία θέλετε να βελτιώσετε το ranking σας. Αφού καθορίσετε ένα ευρύτερο topic, σκεφτείτε συγκεκριμένα keywords που συνδέονται με αυτό. Τέλος, δημιουργήστε περιεχόμενο βασισμένο στο κάθε keyword (cluster content), το οποίο θα πρέπει να φιλοξενηθεί σε ξεχωριστή σελίδα, με hyperlink στην pillar page.

Για να βρείτε πιο εύκολα το περιεχόμενο της pillar page, μπείτε στο μυαλό των personas που αποτελούν το κοινό στο οποίο στοχεύετε και αναλογιστείτε ποια είναι τα κύρια ενδιαφέροντά τους και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Από εκεί θα προκύψει ένα topic, το οποίο θα πρέπει να είναι αρκετά ευρύ, ώστε να προσφέρει υλικό για τις επιμέρους σελίδες του topic cluster, αλλά να μην είναι τόσο ευρύ, ώστε να μην μπορείτε να το παρουσιάσετε περιεκτικά σε μία μόνο σελίδα. 

Μην ξεχνάτε ότι μια αποτελεσματική pillar page πρέπει να απαντάει σε κάθε πιθανή ερώτηση γύρω από το topic της, την οποία μπορεί να έχει ένας χρήστης μηχανών αναζήτησης. Έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό να κάνει κλικ και να οδηγηθεί σε αυτήν από τη σελίδα αποτελεσμάτων. Από την pillar page, μπορεί κατόπιν να βρει όλο και πιο συγκεκριμένες απαντήσεις στα ερωτήματά του στις σελίδες που περιλαμβάνουν το πιο αναλυτικό cluster content. 

Δείτε κι ένα σχετικό video της Hubspot που εξηγεί τι είναι τα Topic Clusters:

Όπως για κάθε καινούργια τακτική στο χώρο του SEO, έτσι και για τα topic clusters, θα πρέπει να αφιερώσετε χρόνο για να κατανοήσετε πλήρως τη φιλοσοφία τους και να τα εφαρμόσετε στην αρχιτεκτονική του περιεχομένου του δικού σας website ή blog. Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη χρησιμότητα, την εφαρμογή τους ή το SEO εν γένει, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας! 

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας