Χρησιμοποιήστε το πιο "δυνατό" δωρεάν SEO εργαλείο, τη Google Search Console, τα παλιά Google Webmaster Tools, για να βελτιώσετε την επισκεψιμότητα του website σας από τις μηχανές αναζήτησης.
Η Google Search Console (GSC) είναι ένα από τα πιο ολοκληρωμένα σετ εργαλείων για webmasters αφού προσφέρουν στους digital marketers πληθώρα χρήσιμων λειτουργιών αλλά και metrics που βοηθούν στην ενίσχυση του SEO ενός website.
Αν έχετε έστω και μικρή εμπειρία γύρω από το SEO, τότε σίγουρα θα γνωρίζετε τις βασικές λειτουργίες των Webmaster Tools της Google. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να πάτε ένα βήμα παρακάτω;
Σας παρουσιάζουμε 9 advanced features των Webmaster Tools που πρέπει να γνωρίζετε για να βελτιώσετε το επίπεδο SEO website σας:
Επιλέγοντας την κατηγορία «Εμφάνιση Αναζήτησης» και μετά «Βελτιώσεις HTML» μπορείτε να διορθώσετε βασικά λάθη που μπορεί να υπάρχουν σε σελίδες του website σας, όπως για παράδειγμα σελίδες με διπλότυπους ή πολύ μικρούς / πολύ μεγάλους τίτλους και περιγραφές, κτλ.
Είναι πολύ σημαντικό να μην έχετε διπλότυπα (meta περιγραφές ή meta τίτλους) σε σελίδες του website σας. Δύο σελίδες με τον ίδιο τίτλο μπορεί να μπερδέψουν τις μηχανές αναζήτησης οι οποίες δεν θα είναι σε θέση να αποφασίσουν ποια από τις 2 σελίδες πρέπει να «δείξουν» σαν πιο σωστό αποτέλεσμα αναζήτησης.
Στην ίδια κατηγορία θα βρείτε και τις σελίδες που δεν έχουν τίτλο ή ο τίτλος και η περιγραφή τους είναι μεγαλύτερος ή μικρότερος των προβλεπόμενων χαρακτήρων. Θυμίζουμε ότι τα Meta titles δεν πρέπει να ξεπερνούν τους 70 χαρακτήρες, ενώ οι Meta περιγραφές τους 160 χαρακτήρες.
Μπαίνοντας στα εργαλεία για Webmasters και επιλέγοντας το «Επισκεψιμότητα Αναζήτησης» (Search Traffic) θα βρείτε την ενότητα «Σύνδεσμοι στον Iστότοπό σας» (Links to your Site). Εκεί μπορείτε να διαβάσετε λεπτομέρειες σχετικά με το «Ποιοι ιστότοποι συνδέονται περισσότερο» με το website σας, «Με ποιόν τρόπο συνδέονται τα δεδομένα σας» και το «Περιεχόμενο με τους περισσότερους συνδέσμους», ώστε να αναγνωρίσετε τα websites που έχουν backlinks προς το website σας, το anchor text των backlinks αυτών και τις σελίδες του website σας που έχουν δεχτεί τα περισσότερα backlinks.
Στην επόμενη υποκατηγορία της ίδιας ενότητας, υπάρχει το «Εσωτερικοί Σύνδεσμοι» (Internal Links) στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονται οι σελίδες του site σας που συνδέονται με άλλες εσωτερικές σελίδες του website σας (με εσωτερικά links ή internal links). Η βέλτιστη χρήση των internal links σας βοηθάει να αναδείξετε τις πιο σημαντικές σελίδες του website σας μέσω των μηχανών αναζήτησης.
Κάτω από την ίδια ενότητα θα εντοπίσετε και τα «Ερωτήματα Αναζήτησης» (Search Queries). Μελετώντας τα προσεκτικά θα μπορέσετε να αποκτήσετε μία πιο σαφή εικόνα για το πώς αναζητά και τελικά βρίσκει το κοινό, το website σας. Αυτά τα metrics σας ενημερώνουν σχετικά με τον αριθμό των Εμφανίσεων (Impressions), το ποσοστό των Κλικ (Clicks) και του (Click Through Rate) αλλά και τη Μέση Θέση στην οποία βρίσκεται η σελίδα σας στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, σε σχέση με το εκάστοτε keyword. Έτσι, μπορείτε να παρακολουθείτε την αποτελεσματικότητα του website σας αναφορικά με συγκεκριμένα keywords και να εντοπίζετε τα keywords για τα οποία χρειάζεται να βελτιώσετε τη SEO στρατηγική σας, ώστε να αυξήσετε τη μέση θέση ή / και το CTR των σελίδων σας.
Για παράδειγμα, αν ένα keyword έχει αρκετά Impressions, χαμηλό CTR και υψηλή μέση θέση, τότε (εφόσον αποτελεί ένα keyword που ταιριάζει με το περιεχόμενο του website σας και σας ενδιαφέρει να προσεγγίσετε μέσω αυτού επισκέπτες) αξίζει να το βελτιώσετε ακολουθώντας τα SEO best practices για να αυξήσετε περαιτέρω την επισκεψιμότητα του site σας, γύρω από το συγκεκριμένο keyword.
Αν υπάρχουν σελίδες στο website σας οι οποίες δεν θέλετε να βρίσκονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google, τότε μπορείτε να τις αφαιρέσετε επιλέγοντας «Κατάργηση διευθύνσεων URL» (Remove URL) και να ορίσετε τις διευθύνσεις των σελίδων (URLs) που θέλετε να αφαιρέσετε.
Μέσα από την ενότητα «Κατάλογος Google» μπορείτε να δείτε πόσες σελίδες του site σας περιλαμβάνονται στον κατάλογο (Index) της Google. Είναι καλό αυτός ο αριθμός να αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου.
Γνωρίζατε ότι μπορείτε να καθορίσετε το ρυθμό με τον οποίο η Google κάνει crawl στο website σας; Πατώντας στο «γρανάζι» που βρίσκεται επάνω δεξιά στην οθόνη σας κάντε κλικ στις «Ρυθμίσεις Ιστοτόπου» και μετά επιλέξτε «Να περιοριστεί ο μέγιστος ρυθμός ανίχνευσης από το Google».
Θα έχετε παρατηρήσει ότι καμιά φορά στα αποτελέσματα αναζήτησης η Google εκτός από την κεντρική σας σελίδα προβάλει και μερικές εσωτερικές σελίδες του website σας. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν οι αναζητήσεις περιλαμβάνουν το brand name της εταιρείας σας. Δυστυχώς, δεν μπορείτε να επιλέξετε ποιες σελίδες θα προβάλλονται σε αυτήν την περίπτωση. Μπορείτε όμως, μέσω των Webmaster Tools, να αποκλείσετε κάποιες σελίδες.
Πώς; Επιλέξτε το «Εμφάνιση Αναζήτησης» (Search Appearance) - «Σύνδεσμοι Ιστοτόπου» και ορίστε το URLπου θέλετε να αφαιρέσετε.
Η προσθήκη Structured Data σε ένα website επιτρέπει την ταξινόμηση συγκεκριμένων δεδομένων που αποτελούν περιεχόμενό του, σε συγκεκριμένους πίνακες και σημεία της html, ώστε να μπορούν να γνωρίζουν οι μηχανές αναζήτησης τι αντιπροσωπεύουν αυτές οι σελίδες. Πρόκειται για ένα από τα νεότερα χαρακτηριστικά των Webmaster Tools το οποίο βοηθά την Google να κατανοήσει το περιεχόμενο της ιστοσελίδας σας, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την εμφάνιση rich snippet (εκτενών αποσπασμάτων) στα αποτελέσματα αναζήτησης. Μερικά παραδείγματα δομημένων στοιχείων είναι τα mark-ups από το schema.org ή το microformats.org.
Ελέγξτε αν υπάρχουν Δομημένα Δεδομένα στο website σας κάνοντας κλικ στην «Εμφάνιση Αναζήτησης». Εκεί, θα βρείτε και οδηγίες για το πώς θα προσθέσετε τέτοιου είδους Δεδομένα. Παράλληλα, στο ίδιο σημείο θα μπορέσετε να ενημερωθείτε για τη χρονική περίοδο που εντοπίστηκαν αυτά τα Structured Data, καθώς επίσης και για το ποιες σελίδες του website σας με schema mark up αναγνωρίζονται από τις μηχανές αναζήτησης. Αν έχετε ως στόχο την εκτόξευση τις ιστοσελίδας σας στις πρώτες θέσης των οργανικών αποτελεσμάτων της Google τότε πρέπει να παρακολουθείτε ανελλιπώς την επίδοση των δομημένων δεδομένων σας.
Στην ενότητα «Ανίχνευση» έχετε τη δυνατότητα να δούμε τυχόν σφάλματα που δημιουργούνται κατά τη διαδικασία crawling που πραγματοποιεί το bot της Google στο website μας.
Τα πιο επικίνδυνα σφάλματα που μπορεί να εντοπίσετε και θα πρέπει να μεταβείτε άμεσα στην επίλυσή τους είναι τα «σφάλματα διακομιστή» (Server Error), τα «σφάλματα 404» (soft 404 errors) και «δεν επιτρέπεται η πρόσβαση» (Access Denied). Από την άλλη, τα σφάλματα με τίτλο «Δεν Βρέθηκε» (Not Found) αντιπροσωπεύουν σελίδες που δεν υπάρχουν πια και των οποίων το αρχικό περιεχόμενο δεν είναι πλέον «προσβάσιμο» από τον επισκέπτη. Αυτές οι σελίδες εμφανίζουν μηνύματα λάθους 404, ενημερώνοντας τον επισκέπτη για το πρόβλημα και δίνοντάς του επιλογές μετάβασης σε σχετικό περιεχόμενο.
Αυτά ήταν τα 9 advanced features που πρέπει να γνωρίζετε για τα Google Webmaster Tools! Αν σας κίνησαν το ενδιαφέρον ώστε να εμβαθύνετε τις γνώσεις σας επάνω στο SEO μπορείτε να μάθετε περισσότερα διαβάζοντας σχετικά άρθρα ή και κατεβάζοντας το eBook μας με τα 5 πιο σημαντικά best practices που πρέπει να ακολουθήσετε για να καταφέρετε να αυξήσετε το organic search traffic του website σας.