Wedia Digital Marketing Agency - Academy Blog

Online Marketing Glossary: R - U

Written by Anty Rentetakos | 20 Νοε 2014

Σε συνέχεια του πρώτου mini Digital Marketing Glossary, σας παρουσιάζουμε το δεύτερο μέρος του mini λεξικού εννοιών digital marketing που περιλαμβάνει τους βασικότερους όρους γύρω από το SEO, το Content Marketing και άλλες πρακτικές Digital Marketing. Αυτό το «γλωσσάρι» για τις έννοιες του Online Marketing δημιουργήθηκε για να σας διευκολύνει να κατανοήσετε τους όρους που συναντάτε αρκετά συχνά διαβάζοντας το περιεχόμενό μας ή ακόμα και για να σας βοηθήσει να «φρεσκάρετε» τη μνήμη σας γύρω από έννοιες που έχετε ξανασυναντήσει.

Referring Domains

Πρόκειται για το domain από το οποίο προέρχεται ένα link σε ένα τρίτο site ή σελίδα.

Robots.txt

Το Robots.txt είναι ένα αρχείο κειμένου που τοποθετείται στο κεντρικό directory ενός website και συνδέεται στον «html» κώδικά του.

Αυτό το αρχείο χρησιμοποιείται για να παρέχει οδηγίες σχετικά με την αντιμετώπιση του site μας από τις μηχανές αναζήτησης. Για παράδειγμα, μέσω του robots.txt μπορούμε να ορίσουμε κάποια σημεία του site μας που δεν θέλουμε να είναι προσβάσιμα από τις μηχανές αναζήτησης είτε γιατί αποτελούν περιβάλλον testing ή γιατί δεν επιθυμούμε να προβάλλουμε το περιεχόμενό τους.

Search Engine Optimization (SEO)

Search Engine Optimization (SEO) είναι η διαδικασία βελτιστοποίησης της ορατότητας ενός website ή μίας ιστοσελίδας στα οργανικά (δωρεάν) αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης. Είναι γνωστό, ότι όσο πιο ψηλά βρίσκονται οι σελίδες ενός website στα αποτελέσματα αναζήτησης (σε στοχευμένα keywords που είναι σχετικά με το περιεχόμενο και τις υπηρεσίες/προϊόντα της εταιρείας), τόσο πιο μεγάλη θα είναι η επισκεψιμότητα που θα έχετε από τις μηχανές αναζήτησης.

Η διαδικασία της βελτιστοποίησης μπορεί να περιλαμβάνει αρκετά διαφορετικές ενέργειες, όπως βελτιστοποίηση του κώδικα της σελίδας, βελτιστοποίηση των κειμένων που ήδη έχετε στο site σας (ή πρέπει να δημιουργηθούν από την αρχή), ανάπτυξη στρατηγικής δημιουργίας νέων links (μια σύνθετη διαδικασία με πολλές διαφορετικές επιμέρους στρατηγικές, ανάλογα με τον κλάδο και την φύση μίας εταιρείας), κλπ. Η διαδικασία αυτή χωρίζεται σε on site και off site ενέργειες, που η καθεμία έχει διαφορετικούς στόχους και πρακτικές.

Site Speed

Ο όρος Site Speed αναφέρεται σε μία σειρά μετρήσεων αναφορικά με την ταχύτητα  απόκρισης του server, αλλά και του website γενικότερα, στις αιτήσεις (requests) του κάθε επισκέπτη.

Είναι πολύ σημαντικό να διατηρούμε τα site speed metrics σε χαμηλά επίπεδα. Το πόσο γρήγορα «έρχεται» στην οθόνη κάθε επισκέπτη κάθε σελίδα της ιστοσελίδας μας, επηρεάζει σημαντικά όχι μόνο την εικόνα που έχει αυτός για το brand, το site μας, τις πωλήσεις μας, αλλά και επηρεάζει και το πώς αντιμετωπίζουν οι μηχανές αναζήτησης το site μας. Όσο πιο αργό είναι ένα site, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να προσφέρει πολύ καλή εμπειρία στον επισκέπτη του site.

Sitemap

Πρόκειται για ένα αρχείο μορφής «xml» ή «html», που περιλαμβάνει μία λίστα με τις σελίδες ενός website σε ιεραρχική μορφή. Τα sitemaps σε μορφή «xml» χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις μηχανές αναζήτησης ώστε να κατανοήσουν τη δομή ενός site, ενώ τα sitemaps σε «html» προορίζονται κυρίως για να βοηθήσουν τους επισκέπτες/online χρήστες να βρουν πιο εύκολα σελίδες σε έναν ιστότοπο.

Social Sharing Buttons

Τα Social Sharing Buttons είναι αυτοματοποιημένα «κουμπιά», τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν στον «html» κώδικα ενός website, ώστε να επιτρέψουν στους επισκέπτες του να «μοιραστούν» (share) σε διάφορα social media networks (π.χ. Facebook, LinkedIn, κλπ.), το περιεχόμενό του (π.χ. άρθρο, κεντρική σελίδα, σελίδα προϊόντος, κλπ.). Ο αριθμός των shares στα social media αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες για τις μηχανές αναζήτησης, αφού δείχνει το πόσο δημοφιλές, άρα και αξιόπιστο, είναι ένα website.

Structured Data

Πλέον οι μηχανές αναζήτησης μας δίνουν την ευκαιρία, χρησιμοποιώντας κάποια συγκεκριμένα standards, να ορίσουμε την ακριβή περιγραφή των στοιχείων μίας ιστοσελίδας. Αυτό βοηθά τις μηχανές αναζήτησης να παρουσιάσουν το περιεχόμενο των σελίδων σας με ένα πιο «πλούσιο τρόπο» (rich snippet) στα αποτελέσματα αναζήτησης, αποφέροντας πλεονεκτήματα στις σελίδες που τα χρησιμοποιούν, έναντι των υπολοίπων, αυξάνοντας έτσι και την επισκεψιμότητά σας.

Top Level Domain

Είναι το τελευταίο μέρος μίας URL διεύθυνσης το οποίο προσδιορίζει την γεωγραφική καταγωγή ενός ιστότοπου (π.χ. το «.gr», προσδιορίζει την Ελλάδα ως χώρα δραστηριοποίησης της εταιρείας στην οποία ανήκει το site) ή το είδος των δραστηριοτήτων της εταιρείας (π.χ. «.edu» για εκπαιδευτικούς οργανισμούς). Αυτά τα domains ανήκουν στην δικαιοδοσία συγκεκριμένων οργανισμών, οι οποίοι ορίζουν και τους κανόνες χρήσης των top level domains.

White Paper

Πρόκειται για αναφορές από αξιόπιστες πηγές που περιέχουν εξιδεικευμένες και αναλυτικές πληροφορίες και προτάσεις για ένα συγκεκριμένο θέμα. Τα White papers χρησιμοποιούνται αρκετά συχνά από εταιρείες, οι οποίες τα διανέμουν πολλές φορές δωρεάν, ως μέσω εκπαίδευσης του κοινού τους γύρω από θέματα που αφορούν τα προϊόντα/υπηρεσίες τους. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύουν το authority τους, προσεγγίζουν υποψήφιους πελάτες που ενδιαφέρονται για το εκάστοτε θέμα και αυξάνουν την Mailing list τους, ώστε να επικοινωνήσουν μελλοντικά με το πρότυπο κοινό τους, μέσω εξατομικευμένων newsletter.

URL Redirection

To URL Redirection ή αλλιώς το URL Fordwarding, αναφέρεται στην τεχνική του να κάνει κανείς διαθέσιμη μία ιστοσελίδα μέσω πολλαπλών URL διευθύνσεων. Με αυτόν τον τρόπο ο χρήστης μπορεί να πατήσει π.χ. το www.example.com, αλλά να οδηγηθεί στo www.myexample.com,γιατί είτε άλλαξε πρόσφατα URL ή γιατί είναι γνωστή στο κοινό με διαφορετικό όνομα από αυτό του URL.

Αντίστοιχα, μία εταιρεία μπορεί να έχει κατοχυρώσει το domain name της σε διαφορετικές χώρες, με διαφορετικά top level domains για κάθε χώρα (π.χ. «.gr» για Ελλάδα, «.co.uk» για Μεγάλη Βρετανία, κλπ.), αλλά να θέλει όλα να οδηγούν σε ένα συγκεκριμένο URL (π.χ. στο «.com»). Η σωστή χρήση του URL Redirection παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο user experience αλλά και στην διαθεσιμότητα ενός URL από τις μηχανές αναζήτησης.

Ελπίζουμε αυτό το Online Marketing Glossary να αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο για εσάς και το website σας. Αν νιώθετε ότι υπάρχουν λέξεις- όροι σχετικά με το digital marketing για τις οποίες χρειάζεστε διευκρίνιση, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@wedia.gr και να μας βοηθήσετε να εμπλουτίσουμε τη λίστα μας.