Wedia Digital Marketing Agency - Academy Blog

8 SEO Μύθοι για το 2015

Written by Anty Rentetakos | 24 Μαρ 2015

Ο χώρος του SEO κατακλύζεται από ισχυρισμούς και αφορισμούς που πολλές φορές δεν έχουν καμία υπόσταση. Οι λόγοι για αυτό πηγάζουν κυρίως από την άγνοια, όπως συμβαίνει σχεδόν σε κάθε περίπτωση που κυκλοφορούν ευρέως «μύθοι» γύρω από κάποιο ζήτημα ή πρακτική.

Εμείς, σαν... Digital Mythbusters, θα προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε ορισμένους από τους πιο διαδεδομένους μύθους γύρω από το Search Engine Optimization, που καλά κρατούν ακόμα και το 2015.

Μύθος #1: Το SEO είναι (ή θέλει) μαγικά

Το Search Optimization έχει δεδομένες πρακτικές που μπορούν να δουλέψουν σε κάθε περίπτωση. Αυτό που αλλάζει κάθε φορά είναι οι ανάγκες, οι στόχοι, το μέγεθος της προσπάθειας και προφανώς το ανάλογο κόστος που απαιτείται, για να έχει κανείς τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Η μέθοδος των μηχανών αναζήτησης βασίζεται σε έναν (πολύπλοκο μεν και όχι απόλυτα διαφανή δε) αλγόριθμο. Δεν είναι όμως τυχαία τα αποτελέσματα που φέρνει. Προκύπτουν από τα δεδομένα που αναλύει. Οι αλγόριθμοι είναι μαθηματικά και με τις μαθηματικές μεθόδους μπορείς να ελέγξεις και να δεις τι λειτουργεί και τι όχι.

Δυστυχώς, δεν γνωρίζουμε τον αλγόριθμο αυτόν καθ΄ εαυτόν. Ακόμα κι έτσι όμως, τα αποτελέσματά του είναι ορατά. Ως εκ τούτου, οι βέλτιστες πρακτικές είναι δεδομένες και λόγω εμπειρίας γνωρίζουμε ποιες πρακτικές δεν φέρνουν αποτελέσματα (πάντα με τα "παραθυράκια" που αφήνουν σε τέτοιες περιπτώσεις οι ατέλειες στους αλγόριθμους).

Ταυτόχρονα, είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να προβλέψεις την απόδοση των ενεργειών σου, για μεμονωμένες περιπτώσεις, π.χ. να υποσχεθείς μία συγκεκριμένη θέση κατάταξης για μία θέση κλειδί, σε ένα Χ χρονικό διάστημα, με Ψ ενέργειες. Μπορεί να χρειαστεί, ανάλογα και με τις ενέργειες του ανταγωνισμού, περισσότερη προσπάθεια από ό,τι μπορεί να είχαμε αρχικά προβλέψει. 

Το σίγουρο είναι όμως ότι όσο δουλεύεις και όσο εκτελείς τις σωστές πρακτικές, οι οποίες είναι δεδομένες, τότε τα αποτελέσματα είναι ορατά και είναι πλέον πραγματικά θέμα χρόνου και resources να τα αυξήσεις και να τα βελτιστοποιήσεις.

Μύθος #2: Το SEO είναι απλή υπόθεση

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι πριν συνεχίσουμε: το SEO είναι αρκετά πολύπλοκο. Όπως είπαμε και πιο πάνω, κανείς δεν ξέρει ακριβώς πώς δουλεύει ο ολοένα και πιο πολύπλοκος "αλγόριθμος" της Google ή των άλλων μηχανών αναζήτησης.

Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό, ανάλογα με την φύση κάθε project και κάθε πελάτη, να υπάρχουν δεδομένοι περιορισμοί που δυσκολεύουν ακόμα περαιτέρω την εφαρμογή των best practices.

Κάθε project είναι στην πραγματικότητα ξεχωριστό, μιας και υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι, διαφορετικά resources, διαφορετικές γλώσσες ενδεχομένως, καθώς και άλλοι ανταγωνιστές και δεκάδες παράγοντες που θα διαμορφώσουν τη δυσκολία εφαρμογής των απαιτούμενων πρακτικών, αλλά και τα ορατά αποτελέσματα από αυτές.

Μύθος #3: Το SEO είναι φθηνό

Ο μόνος λόγος που μεγάλες εταιρείες πείθουν ισχυρούς επενδυτές ότι η μηνιαία πληρωμή SEO υπηρεσιών θα τους αποφέρει κέρδη, είναι γιατί όλοι γνωρίζουν τι είναι και τι περιλαμβάνουν οι SEO υπηρεσίες.

Όταν προσλαμβάνετε κάποιον να σας κάνει SEO, δεν προσλαμβάνετε απλά κάποιον που θα κάνει αλλαγές στα tags σας, θα προσθέσει μερικά links και θα κάνει κάμποσες δημοσιεύσεις στο twitter. Ίσως πριν από μερικά χρόνια αυτές οι τακτικές να ήταν επαρκείς, αλλά σήμερα δεν αρκούν για να αποσβέσετε την όποια επένδυση κάνετε για Search Engine Optimization.

Συνήθως, όπως σε κάθε κλάδο, έτσι και στο SEO, οι καλές υπηρεσίες δεν είναι φθηνές. Πρόκειται άλλωστε για μια βιομηχανία που συνεχώς μεταβάλλεται και προϋποθέτει την καθημερινή (καθημερινή χωρίς υπερβολές!) ενημέρωση όσων ασχολούνται με αυτήν. Η ενημέρωση αφορά όλες τις αλλαγές στους αλγόριθμους, τα διαθέσιμα εργαλεία, τις νέες έρευνες και τα case studies, την ανάλυση του ανταγωνισμού κτλ.

Αυτό σημαίνει ότι ένας SEO expert διαρκώς διαβάζει, ελέγχει, ρωτάει και δουλεύει. Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι όταν προσλαμβάνετε κάποιον για να αναλάβει το Search Engine Optimization, ουσιαστικά προσλαμβάνετε μια βάση γνώσεων. Δεν υπάρχει κανείς που να κάνει αυτή τη δουλειά φτηνά και να μπορεί να σας προσφέρει τις υπηρεσίες, αλλά και τα αποτελέσματα που χρειάζεστε. 

Μύθος #4: Οι έλεγχοι (Seo Audits) του site σας είναι οικονομικοί

Πολλοί υποστηρίζουν ότι διεξάγουν περίπου 300 site audits ελέγχους το χρόνο. Αυτό είναι πιθανό, αν το μόνο που κάνατε ήταν να χρησιμοποιήσατε κάποια εργαλεία και να γράψατε μερικές παραγράφους για τα αποτελέσματα, για να τα δώσετε στον πελάτη και να πείτε ότι κάνατε έναν έλεγχο.

Αλλά πιστέψτε με, δεν το κάνατε σωστά κι αυτό γιατί:

  • Τα διαθέσιμα εργαλεία συχνά είναι λάθος. Υπάρχει πάντα κάτι να βρείτε κάνοντας μόνοι σας τον έλεγχο, το οποίο δεν εμφανίστηκε από τα εργαλεία. 
  • Η ανάλυση και η καταγραφή ενός μικρού site μπορεί να πάρει μια μέρα ή και παραπάνω. Κανείς δεν πρόκειται να κάνει καλή δουλειά για λίγα χρήματα ή μέσα σε μια ή δύο ώρες.
  • Αν κάνετε ένα full link έλεγχο, το πιο πιθανό να είναι να χρειαστείτε μερικές μέρες ή και εβδομάδες για να ξεκινήσετε να γράφετε την αναφορά με τα ευρήματά σας και τις διορθωτικές κινήσεις που χρειάζονται, ανάλογα με το πόσα στοιχεία έχετε συλλέξει.

Γιατί έχει μεγάλη σημασία να σωστή εκτέλεση ενός SEO Audit; Έχει σημασία, γιατί ένας κακός έλεγχος βλάπτει το site σας περισσότερο απ' ότι αν δεν κάνατε απολύτως τίποτα. Μπορεί να σας προκαλέσει προβλήματα που δεν είχατε παλιότερα ή να σας δώσει λάθος στοιχεία, πάνω στα οποία θα δουλέψετε και θα βασιστείτε στη συνέχεια. 

Σιγουρευτείτε ότι επενδύετε σωστά στο SEO και ότι κάνετε τουλάχιστον έναν SEO έλεγχο (audit) κάθε χρόνο, ώστε να ξέρετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Μύθος #5: Η θέση δε μετράει

Όποιος υποστηρίζει αυτόν το «μύθο», προφανώς δεν έχει κατανοήσει πώς λειτουργούν οι μηχανές αναζήτησης και πώς το κοινό πραγματοποιεί αναζητήσεις σε αυτές. Όσο πιο ψηλά βρίσκεται κάποιο site σαν αποτέλεσμα αναζήτησης σε ένα keyword, τόσο πιο πιθανό είναι να κερδίσει το click του χρήστη της μηχανής αναζήτησης. Συνεπώς, η θέση μετράει!

Αλλά, ταυτόχρονα αυτό που μετράει περισσότερο είναι να ερευνούμε το πώς ψάχνει το κοινό μας, δηλαδή ποια διαφορετικά keywords χρησιμοποιεί και να καταφέρουμε να κερδίσουμε traffic από ΟΛΑ αυτά τα keywords, κι όχι απλά να εστιάσουμε τις προσπάθειές μας γύρω από ένα keyword που εμείς θεωρούμε ότι θα μας φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

Μύθος #6: Το SEO φέρνει άμεσα αποτελέσματα

Δυστυχώς, ξεκινώντας SEO δεν πρόκειται να λύσετε τα θέματα που έχετε με τις μηχανές αναζήτησης μέσα σε μια εβδομάδα. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε υπομονή μέχρι και 6 μήνες, για να δείτε σημαντικά αποτελέσματα.

Το SEO είναι μαραθώνιος, όχι αγώνας ταχύτητας. Χρειάζεται χρόνος και για τις μηχανές αναζήτησης για να «δουν» τις βελτιστοποιήσεις στο site σας, αλλά και να χτίσετε οι ίδιοι μία σωστή και όχι «ύποπτη» backlinking στρατηγική, ώστε να κάνετε το site σας πιο αξιόπιστο. Τα αποτελέσματα όμως θα σας ανταμείψουν.

Μύθος #7: Το SEO είναι μόνιμο

Ακόμα κι αν καταφέρετε σε ένα Χ χρονικό διάστημα να κερδίσετε την πρώτη θέση σε Ψ λέξεις κλειδιά, μια ενδεχόμενη απόφαση να σταματήσετε την ενασχόλησή σας με το SEO, είναι λάθος.

Όχι μόνο κινδυνεύετε, και μάλιστα σύντομα, να χάσετε τα όποια "κεκτημένα", λόγω μη περαιτέρω βελτιστοποίησης του site σας (που θα σας κάνει ευάλωτους σε πιθανές αλγοριθμικές αλλαγές), αλλά και λόγω βελτιστοποίησης από τη μεριά των ανταγωνιστών σας. Επίσης, μηδενίζετε τις πιθανότητες να αυξήσετε περαιτέρω τα αποτελέσματά σας από τις μηχανές αναζήτησης.

Μύθος #8: Το SEO μόνο του αρκεί

Σε κάποιες περιπτώσεις το Optimization του λιγοστού περιεχομένου όντως αρκεί. Αλλά, σε πολλές περιπτώσεις, για να μπορέσετε να ενισχύσετε τις SEO ενέργειές σας και να έχετε αξιοσημείωτα αποτελέσματα θα πρέπει το SEO να αποτελεί κομμάτι μιας συνολικής digital marketing στρατηγικής.

Όσo περισσότερα «σινιάλα» βλέπει η Google σχετικά με τη χρησιμότητά, τη δημοτικότητά κτλ. ενός site, τόσο πιο εύκολο θα είναι το έργο σας στο SEO. Εντάξτε στο πρόγραμμά σας Inbound Marketing πρακτικές, για να έχετε το μέγιστο δυνατό ROI από τις SEO ενέργειές σας.

Μύθος #9: To SEO έχει πεθάνει! 

Συχνά χρησιμοποιείται σαν ατάκα από ανθρώπους που δεν ανήκουν στη SEO βιομηχανία. Σε πείσμα όλων αυτών, το SEO είναι ακόμα εδώ και δεν πρόκειται να πεθάνει όσο υπάρχουν αλγόριθμοι στις μηχανές αναζήτησης, που καθορίζουν την κατάταξη των διαφόρων sites!

Έτσι, αν κάποιος σας λέει να μην ανησυχείτε για το SEO, αυτό που σας λέει ουσιαστικά είναι να αφήσετε στην τύχη του ένα σημαντικό μέρος της επισκεψιμότητας του site σας.

Το SEO είναι το ίδιο σημαντικό το 2015, όπως ήταν πριν ένα, δύο, ακόμα και πέντε χρόνια πριν. Χρησιμοποιείται ευρέως και έχει πολύ περισσότερους παράγοντες, αλλά για αυτό πρέπει να επενδύσετε χρόνο και χρήματα σε αυτό. Είναι απλά πιο δύσκολο και απαιτητικό από ποτέ! 

Και εφόσον γνωρίζουμε ότι το SEO δεν έχει πεθάνει, σταματήστε να το σκέφτεστε ως μια επιπρόσθετη υπηρεσία. Πριν από δέκα χρόνια αν είχατε μια επιχείρηση με οικοδομικά υλικά θα πληρώνατε τους τηλεφωνικούς καταλόγους, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες.

Σήμερα έχετε την δυνατότητα να προσελκύσετε εκατομμύρια κόσμο, αλλά πρέπει να επενδύσετε στην επισκεψιμότητα του site σας. Ο κόσμος είναι δικός σας, αρκεί να αντιμετωπίσετε τα χρήματα που δίνετε για το SEO ως επένδυση και όχι ως σπατάλη!