<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Design Systems - Wedia Blog

Design systems: ο σύγχρονος τρόπος σχεδίασης ψηφιακών προϊόντων

Τα design systems είναι ένα ανερχόμενο trend στον τομέα της σχεδίασης και της υλοποίησης digital προϊόντων και όχι άδικα, αφού οι εταιρείες που τα ενσωματώνουν στις διαδικασίες τους βγαίνουν πολλαπλά κερδισμένες.

Η Google, η Airbnb, η Audi και η Αγγλική κυβέρνηση είναι κάποιοι από τους οργανισμούς που έχουν υιοθετήσει ένα σύστημα σχεδιασμού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση όλων των ψηφιακών προϊόντων τους.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Τότε που δεν υπήρχε το internet, υπήρχαν όμως φυσικά προϊόντα. Και τι μπορούμε να μάθουμε από τον σχεδιασμό των προϊόντων; Μα φυσικά, ότι η ενσωμάτωση ενός συστήματος με κοινούς κώδικες επικοινωνίας, κοινή ορολογία και κοινούς στόχους μπορεί να κάνει την υλοποίηση ενός προϊόντος πιο γρήγορη και σίγουρα πιο συνεπή σε ό,τι αφορά τον σχεδιασμό της.

Τώρα θα σκέφτεστε τι σχέση έχουν όλα αυτά με το digital; Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ως οργανισμός σε σχέση με την ψηφιακή σας παρουσία; 9/10 φορές η απάντηση είναι η συνέπεια! Τόσο από εικαστική άποψη όσο και από άποψη υλοποίησης.

Αυτή η ασυνέπεια προκύπτει καθώς διαφορετικές ομάδες και εταιρείες διαχειρίζονται μέσα στην εξέλιξη του χρόνου διαφορετικά προϊόντα που αφορούν τον εκάστοτε οργανισμό/εταιρεία και άρα κάθε ομάδα αποτυπώνει με διαφορετικό τρόπο το κάθε μήνυμα ή την κάθε εντολή.

Έτσι, πολλές φορές η online παρουσία μιας εταιρείας καταλήγει να είναι κάπως έτσι:

test

Πάνω από 15 διαφορετικοί τρόποι απεικόνισης ενός CTA, 4 διαφορετικοί τρόποι απεικόνισης των ρυθμίσεων και άλλες λειτουργικές ενότητες και κουμπιά με εντελώς διαφορετική εμφάνιση. Όλα τα παραπάνω αποτελούσαν κάποτε design elements των digital properties της HubSpot δημιουργώντας όχι μόνο δυσκολίες στους χρήστες, αλλά και στις ομάδες έργου. Μέχρι που δημιούργησαν το Hubspot Canvas!


Τι σημαίνει design system;

Ως "design system" περιγράφουμε ένα σύστημα σχεδιασμού που αποτελείται από επαναχρησιμοποιούμενα, ολοκληρωμένα συστατικά που διέπονται από σαφή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές. Αυτά τα συστατικά μπορούν να συναρμολογηθούν για την κατασκευή οποιουδήποτε αριθμού προϊόντων ή εφαρμογών.

Τα design systems περιλαμβάνουν συνήθως τα παρακάτω: 

  1. Style Guide
  2. Component Library
  3. Editorial Guidelines
  4. Patterns Guide

Τα παραπάνω στοιχεία συνθέτουν μια κοινή γλώσσα επικοινωνίας μεταξύ των ομάδων που αναλαμβάνουν ένα έργο. Έτσι, όλοι οι εμπλεκόμενοι γνωρίζουν ακριβώς τι πρέπει να κάνουν και πώς. Βέβαια, δεν είναι λίγοι όσοι βλέπουν αυτήν την "καθοδήγηση" που προσφέρουν τα design systems σαν εμπόδιο για τη δημιουργικότητα και την εξέλιξη.

Όμως, σκοπός του παραπάνω συστήματος είναι να αφήσει περισσότερο χρόνο στους designers και τους developers να κάνουν αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα και να μην αναλώνονται στο πώς θα αποδώσουν ακόμα ένα κουμπί που έχει ήδη σχεδιαστεί και λειτουργεί. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνεται σημαντικά ο χρόνος παραγωγής ενός project και άρα και το budget το οποίο θα δαπανηθεί.

Δείτε το παράδειγμα του Carbon Design System από την IBM:

IBM-carbon-DS

 

αλλά και το Design System

της Αυστραλιανής Κυβέρνησης:

AustralianGovernmentDesignSystem

Τα πλεονεκτήματα των design systems


Συνοψίζοντας, η υιοθέτηση ενός design system προσφέρει τα παρακάτω πλεονεκτήματα:

  • κοινό κώδικα επικοινωνίας
  • συνοχή στο τελικό αποτέλεσμα
  • επιτάχυνση της διαδικασίας του prototyping
  • βελτίωση της εμπειρίας του χρήστη
  • ταχύτατη ανάπτυξη design ομάδων
  • μείωση των απαιτήσεων συντήρησης
  • εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων

Πώς δημιουργείται ένα design system;

Η ομάδα έργου που θα δημιουργήσει αυτό το σύστημα αποτελείται από

  • Product Owners,
  • UX Designers,
  • UI Designers,
  • Frond End Developers και
  • Content Strategists

Αυτή η ομάδα θα μπορέσει να ορίσει, να σχεδιάσει και να συντηρήσει όλα τα στοιχεία που συνθέτουν ένα πλήρες design system το οποίο θα αποτελέσει κοινό κώδικα επικοινωνίας για όσους σχεδιάζουν και συντηρούν τα online properties της εταιρείας σας.

Δείτε περισσότερα για τις υπηρεσίες μας στην αντίστοιχη σελίδα Web Design and Development services και επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες σας.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας