<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
wedia_blogpost_230617.jpg

9 +1 βήματα για τον ανασχεδιασμό της ιστοσελίδας σας

Αυτή η εποχή φέρνει πάντα μαζί έναν αέρα ανανέωσης! Εάν όμως σας προβληματίζει η πολυπλοκότητα του ανασχεδιασμού της ιστοσελίδας σας (website redesign) σας έχω καλά νέα. Δεν θέλει κόπο… θέλει 10 «έξυπνα» βήματα για να γίνει σωστά και αποτελεσματικά.

Σε κάθε περίπτωση, η ανάθεση ενός έργου όπως ο ανασχεδιασμός μιας ιστοσελίδας ή ενός e-shop είναι καλό να γίνεται σε ένα έμπειρο agency που διαθέτει έμπειρες ομάδες έργου, οι οποίες μπορούν να φέρουν εις πέρας το project στον ζητούμενο χρόνο έχοντας αξιοποιήσει κάθε σύγχρονη και ορθή πρακτική.

Αυτό βέβαια θα το αποφασίσετε εσείς, αφού πρώτα δείτε αναλυτικά τα βήματα που πρέπει κανείς να ακολουθήσει για να κυλίσει ομαλά αυτή η διαδικασία.

Η διαδικασία αυτή, την οποία ακολουθούμε και εμείς στη wedia, θα σας βοηθήσει να θέσετε ξεκάθαρους στόχους για το website σας, να τους μοιραστείτε με τους συναδέλφους σας και φυσικά να τους εξυπηρετήσετε μέσω του νέου site.

1ο Βήμα: Καθορισμός των στόχων που θα εξυπηρετεί το website.

Συχνά λαμβάνουμε αιτήσεις συνεργασίας από επιχειρήσεις που θέλουν να ανανεώσουν το website τους γιατί είναι παλιό. Παρότι αυτή είναι μια πολύ καλή αιτιολογία, είναι γνωστό ότι βασικός στόχος κάθε επιχείρησης είναι η αύξηση των πωλήσεών της.

Αυτό όμως δεν μπορεί να επιτευχθεί αλλάζοντας απλά την αισθητική ενός site. Το website redesign θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τους στόχους τους οποίους θέλουμε να πετυχαίνει το εκάστοτε site.

Θέτοντας τους στόχους και επικοινωνώντας τους με την ομάδα έργου που θα το αναλάβει θα μπορέσει να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιεχόμενο, το οποίο θα τους εξυπηρετεί.

2ο Βήμα: Αξιολόγηση του περιεχομένου του ήδη υπάρχοντος website.

Το επόμενο βήμα αφού οριστούν οι στόχοι ενός website είναι η αξιολόγηση του περιεχομένου ενός website. Βάσει της αξιολόγησης θα αφαιρεθεί το άχρηστο περιεχόμενο και θα αντικατασταθεί με νέο όπου χρειάζεται, ώστε η επόμενη έκδοση του site σας να είναι ακόμα καλύτερη.

3ο Βήμα: Δημιουργία Buyer Personas.

Με τον όρο «Buyer Personas» περιγράφουμε τις διάφορες κατηγορίες κοινού στις οποίες απευθύνεται η εκάστοτε εταιρεία και το site της. Αυτή η κατηγοριοποίηση σας βοηθά να γνωρίζετε σε ποιον απευθύνεστε και άρα να καθορίσετε τους τρόπους με τους οποίους θα τον προσελκύσετε τόσο λεκτικά όσο και εικαστικά προκειμένου να επιτύχετε μια πώληση ή μια συνεργασία ή οποιονδήποτε άλλο στόχο έχετε ορίσει.

4ο Βήμα: Δημιουργία User Journeys.

O κάθε επισκέπτης του website σας θα πρέπει να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο «ταξίδι», μια συγκεκριμένη διαδρομή που έχει καθοριστεί από πριν, προκειμένου να πραγματοποιήσει μια επιθυμητή ενέργεια- για παράδειγμα από απλός επισκέπτης να μετατραπεί σε lead.  Αυτή η διαδρομή ονομάζεται «User Journey» και περιέχει 3 βασικά στάδια που ακολουθούν την εξής λογική: Στάδιο Συνειδητοποίησης (Awareness), Στάδιο Μελέτης/Αξιολόγησης (Consideration), Στάδιο Απόφασης (Decision). To περιεχόμενο του site σας θα πρέπει να εμπίπτει σε κάθε μία από τις παραπάνω κατηγορίες και να οδηγεί από το ένα στάδιο στο επόμενο.

5ο Βήμα: Σχεδιασμός της βασικής δομής του website.

Τουλάχιστον στην πρώτη φάση του ανασχεδιασμού της ιστοσελίδας σας είναι καλό να εστιάσετε στα στοιχεία αυτά που θα απλοποιήσουν τις διαδικασίες για τους επισκέπτες του site σας και θα ενισχύσουν την εμπειρία τους.

6ο Βήμα: Επιλογή της κατάλληλης πλατφόρμας CMS για τις ανάγκες του website.

Η χρήση της κατάλληλης πλατφόρμας διαχείρισης περιεχομένου (CMS) σας επιτρέπει να ανανεώνετε το περιεχόμενό σας εύκολα και γρήγορα, χωρίς να έχετε ειδικές γνώσεις. Πολλές επιχειρήσεις εμπιστεύονται CMS πλατφόρμες σαν το Drupal, το Sitecore, το WordPress κλπ., οι οποίες απλοποιούν τις διαδικασίες στο ελάχιστο.

Μια ακόμα πιο ολοκληρωμένη πλατφόρμα είναι η HubSpot COS (Content Optimization System), η οποία, εκτός από τα παραπάνω σας επιτρέπει να έχετε τον απόλυτο έλεγχο και να ρυθμίζετε τις marketing ενέργειές σας από ένα μέρος. Περιλαμβάνει επίσης Analytics, Social Media, Landing Pages, CTAs κλπ. προσφέροντάς σας απεριόριστες δυνατότητες.

Αν δεν έχετε ήδη επενδύσει σε ένα καλό CMS, τώρα είναι η ώρα να το κάνετε!

7ο Βήμα: Σχεδιασμός πλοήγησης.

Σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, το επόμενο βήμα είναι να καθοριστεί η πλοήγηση στο website. H δημιουργία sitemap, ενός χάρτη-οδηγού για τα περιεχόμενα του website σας, παίζει καθοριστικό ρόλο για τη δομή του.

8ο Βήμα: Δημιουργία mockups.

Σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας δημιουργούνται τα mockups τα οποία παρουσιάζουν την εικόνα που θα έχει το website όταν υλοποιηθεί. Επάνω σε αυτά μπορούν να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις και αλλαγές οι οποίες θα καθορίσουν το τελικό αποτέλεσμα και την αισθητική του site.

9ο Βήμα: Δημιουργία νέου περιεχομένου.

Παράλληλα με το 8ο βήμα ξεκινά και η δημιουργία περιεχομένου ή η επικαιροποίηση αυτού όπου χρειάζεται, τόσο σε λεκτικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο εικαστικού.

+1 Βήμα: Η απάντηση στο ερώτημα: «Να αναθέσω το redesign του website σε agency ή να το κάνω εσωτερικά;»

Ο ανασχεδιασμός μιας ιστοσελίδας είναι ένα μεγάλο project το οποίο χρειάζεται χρόνο αλλά και μια έμπειρη ομάδα έργου (κειμενογράφος, designer, developer και project manager) να δουλέψει για κάποιο διάστημα αποκλειστικά για αυτό. Αν αναθέσετε την υλοποίησή του εσωτερικά μπορεί μεν να εξοικονομήσετε κάποια χρήματα, όμως δεν θα μπορέσετε να έχετε τη στρατηγική καθοδήγηση και την οργανωμένη εκτέλεση που μπορεί να σας προσφέρει ένα agency με μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή ιστοσελίδων, όπως η wedia. Η απόφαση είναι δική σας… και μπορείτε να την πάρετε αφού πρώτα δείτε μερικά websites made by wedia!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας