<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Πώς τα topic clusters ενισχύουν την content marketing στρατηγική και το SEO;

Πώς τα topic clusters ενισχύουν το content marketing και το SEO;

Αν ασχολείσαι με το content marketing γνωρίζεις πολύ καλά πως η δημιουργία νέου περιεχομένου αποτελεί πρόκληση, όχι μόνο γιατί κάποια στιγμή νιώθεις ότι επαναλαμβάνεσαι, αλλά και γιατί είναι δύσκολο να παρακολουθείς τον όγκο που έχεις ήδη δημιουργήσει. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι τα topic clusters, τα οποία σε βοηθούν να δημιουργήσεις μια αποτελεσματική content marketing στρατηγική με SEO optimised περιεχόμενο!

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά. Τα topic clusters αποτελούν μια πιο οργανωμένη εκδοχή της διαδικασίας που ακολουθούν οι περισσότεροι content marketers προκειμένου να δομήσουν την αρχιτεκτονική του εκάστοτε website ή του blog, να διευκολύνουν τις μηχανές αναζήτησης να βρουν σχετικό περιεχόμενο και να ενισχύσουν τα rankings των σελίδων τους. 

 

Τι λέει η θεωρία των topic clusters;

Τα topic clusters είναι ουσιαστικά ενότητες περιεχομένου, οι οποίες μας βοηθούν να δομήσουμε το περιεχόμενο ενός website, να το κατηγοριοποιήσουμε και να το εξελίξουμε δημιουργώντας νέο περιεχόμενο. Κάθε ενότητα, δηλαδή κάθε topic cluster, αποτελείται από ένα βασικό keyword/topic στο οποίο στοχεύει η εκάστοτε επιχείρηση και από επιμέρους σχετικό περιεχόμενο που συνήθως αποτελείται από long tail keywords. Ωραία μέχρι εδώ;

Topic Clusters: HubSpot

Πηγή: HubSpot

Άρα, το κάθε topic μας βοηθά να ορίσουμε αρχικά τα long tail keywords που σχετίζονται με αυτήν και βάσει αυτών να δημιουργήσουμε τη θεματολογία μας. Με λίγα λόγια, πρόκειται για μια SEO στρατηγική που βασίζεται κυρίως στα topics και όχι απλά σε keywords.

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη wedia. Ένα βασικό topic για τη wedia είναι το inbound marketing. Ορίζοντας το inbound marketing σαν βασική ενότητα περιεχομένου, δείτε πώς διαμορφώνεται το cluster για το συγκεκριμένο keyword:

Topic cluster: Inbound Marketing

Αφού λοιπόν δημιουργηθούν αυτές οι νέες σελίδες περιεχομένου θα πρέπει με κάποιο τρόπο να συνδεθούν για να δημιουργήσουν το cluster ή αλλιώς το σύμπλεγμα περιεχομένου. Για να γίνει αυτό κάθε μία από τις νέες σελίδες περιεχομένου θα πρέπει να περιέχει ένα εσωτερικό link που οδηγεί στην pillar page, τη βασική σελίδα της εκάστοτε ενότητας περιεχομένου που συγκεντρώνει όλο το σχετικό περιεχόμενο. 

Μέσω των internal links, από τα subtopics στην pillar page , οι μηχανές αναζήτησης μπορούν εύκολα να ανιχνεύσουν το περιεχόμενο και να καταλάβουν ότι υπάρχει σύνδεση (semantic relationship) μεταξύ του περιεχομένου των σελίδων. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο αριθμός των internal links που οδηγούν σε μια σελίδα δείχνουν στις μηχανές αναζήτησης τη βαρύτητα αυτής της σελίδας. Επομένως, αυξάνονται οι πιθανότητες αυτό το περιεχόμενο να εμφανίζεται σε καλύτερη θέση στις μηχανές αναζήτησης.

 

Αν θέλεις να κάνουμε μια πρώτη μελέτη για ένα topic cluster για το οποίο σε ενδιαφέρει να εμφανίζεσαι ψηλά στις μηχανές αναζήτησης, συμπλήρωσε τα παρακάτω στοιχεία και σύντομα θα την έχεις στο email σου!

Πώς θα την εφαρμόσεις αποτελεσματικά;

Πιστεύω ότι το παραπάνω διάγραμμα έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να οπτικοποιήσεις ένα topic cluster και να κατανοήσεις πώς λειτουργεί. Το παραπάνω διάγραμμα είναι μέρος του νέου εργαλείου της HubSpot που έχει σαν στόχο, τι άλλο, την απλοποίηση της στρατηγικής περιεχομένου για την εκάστοτε επιχείρηση.

Το εργαλείο αυτό σε βοηθά να οργανώσεις καλύτερα το περιεχόμενο του website σου και σου προτείνει επιμέρους θεματολογία βάσει των keywords στα οποία στοχεύεις, που εσύ και η ομάδα σου ενδεχομένως να μην είχατε σκεφτεί. Ουσιαστικά, το εργαλείο σου επιτρέπει:

  1. Να επιλέξεις topics που αποτελούν τη βασική θεματολογία του website ή του blog σου, κατά προτίμηση τα βασικά προϊόντα ή τις βασικές υπηρεσίες της εταιρείας σου.
  2. Να «χτίσεις» την επιμέρους θεματολογία, είτε χρησιμοποιώντας ήδη υπάρχουσες σελίδες του website σου/blog είτε δημιουργώντας νέο περιεχόμενο βάσει των αναζητήσεων του κοινού στο οποίο στοχεύεις. Επίσης, το εργαλείο είναι σε θέση να σου προτείνει επιμέρους θέματα όπως επίσης και να σε βοηθήσει να αξιολογήσεις την απόδοση του cluster.
  3. Να ενώσεις τα επιμέρους θέματα με το κεντρικό θέμα. Μόλις συμπληρωθούν ένα ή και περισσότερα πεδία του διαγράμματος είναι η ώρα να τα συνδέσεις με το κεντρικό topic μέσω internal link. Σε περίπτωση που κάποια από τις επιμέρους σελίδες δεν περιέχει link προς την κεντρική σελίδα, το σύστημα προειδοποιεί το διαχειριστή ώστε να πράξει αναλόγως.

Δες κι ένα σχετικό video της Hubspot που αναλύει τα topic clusters:

Και επειδή όπως έχουμε ξαναπεί δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος/η σου, οι συνεργάτες μου και εγώ διαθέτουμε τις γνώσεις και τα κατάλληλα εργαλεία για να δημιουργήσουμε και να υλοποιήσουμε μια αποτελεσματική content marketing στρατηγική για την επιχείρησή σου, αρκεί να μας το ζητήσεις!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας