<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Social Media Marketing by Wedia

Social Media Marketing: Τι είναι το Marketing για τα Social Media;

Τα social media είναι ίσως η ταχύτερα αναπτυσσόμενη τάση στην ιστορία του κόσμου. Από αυτό και μόνο κανείς μπορεί να καταλάβει ότι μια social media marketing στρατηγική είναι απαραίτητη για κάθε τύπο επιχείρησης.

Όπου κι αν κοιτάξει κανείς, στη δουλειά, στο σπίτι, στο δρόμο, στον κοινωνικό του περίγυρο,

θα διαπιστώσει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι περνούν ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της ημέρας τους κοιτώντας το κινητό τους και συγκεκριμένα παρακολουθώντας τα προφίλ τους στα social media.

Ο καθένας για δικούς του λόγους.

Άλλος για να μαθαίνει για την επικαιρότητα, άλλος για να μαθαίνει τι κάνουν οι παλιοί του συμμαθητές και άλλος για να μην χάνει την επαφή του... με τον κόσμο.

Ένας στους τέσσερις ανθρώπους στον πλανήτη διατηρούν ένα προφίλ στο Facebook.

Στην Ελλάδα, περίπου ο μισός πληθυσμός διατηρεί ένα προφίλ σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ένα μέρος αυτών είναι και οι εν δυνάμει πελάτες σας!

Η χρήση του internet και η εξάπλωση των social media υπαγορεύουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής των καταναλωτών από αυτόν που είχαμε συνηθίσει.

Οι συνήθειές τους άλλαξαν και μαζί τους άλλαξε και ο τρόπος με τον οποίο αφουγκράζονται τις ανάγκες τους και πραγματοποιούν τις αγορές τους.

Εσείς θα συνεχίσετε να τους «πυροβολείτε» χρησιμοποιώντας πρακτικές παλιού τύπου;

Τα social media προσφέρουν μια σοβαρή ευκαιρία για τις εταιρείες που τα αξιοποιούν, μέσω της social media marketing στρατηγικής τους,

γιατί τους επιτρέπουν να προσεγγίσουν τους εν δυνάμει πελάτες τους εκεί όπου περνούν τον περισσότερο χρόνο τους.

Αυτή η προσέγγιση έχει, αποδεδειγμένα, θετικά αποτελέσματα.

Στην εκδήλωση Facebook Day Athens, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, η Nicola Mendelsohn, VP EMEA του Facebook ανέφερε μεταξύ άλλων ότι

το 44% των εταιρειών «χτίζει» την επιχείρηση μέσω του Facebook, το 57% αύξησε το δυναμικό τους στο πλαίσιο αναπτυξιακής πορείας από τη στιγμή που εντάχθηκαν στο Facebook, ενώ 4,5 εκατ. επιχειρήσεις χρησιμοποιούν το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε ότι το Facebook μπορεί να αποτελεί το πιο διαδεδομένο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, τόσο στους καταναλωτές όσο και στις εταιρείες,

υπάρχουν όμως δεκάδες άλλα μέσα, τα οποία μπορεί να ταιριάζουν καλύτερα με την κουλτούρα και τους εμπορικούς σκοπούς της δικής σας επιχείρησης.

Η παρακάτω εικόνα συγκεντρώνει τα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που υπάρχουν και που πιθανό να μη γνωρίζατε:

JESS3_BrianSolis_CPrism_S11-01-1

Social Media Marketing: Ο ορισμός

Ο παρακάτω ορισμός ανήκει στον online marketing expert Neil Patel:

Ο όρος «social media marketing» περιγράφει τη διαδικασία της δημιουργίας περιεχομένου, το οποίο είναι προσαρμοσμένο στο ύφος του κάθε μέσου, προκειμένου να επιτευχθεί το engagement και η διανομή αυτού του περιεχομένου (sharing).

Η ενίσχυση της επισκεψιμότητας είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής marketing για τα social media, η οποία, με τη σειρά της, οφείλει την επιτυχία της στην δημιουργία περιεχομένου που να ανταποκρίνεται στο ύφος του κάθε μέσου. 

Για παράδειγμα, οι χρήστες του Facebook δείχνουν να αγαπούν το περιεχόμενο σε μορφή video.

Αυτό όμως μπορεί να μην ισχύει στην περίπτωση των χρηστών του Twitter. 

Επομένως, το μυστικό για τη δημιουργία αποτελεσματικού περιεχομένου στα social media είναι να γνωρίζετε καλά τις απαιτήσεις κάθε μέσου.

Πιθανό να έχετε ακούσει για περιεχόμενο που έγινε viral, δηλαδή «εξαπλώθηκε» από χρήστη σε χρήστη.

Αυτό επιτυγχάνεται μόνο εάν το περιεχόμενο που θα δημιουργήσετε προσφέρει κάποια αξία στο κοινό σας και το προσελκύει, κάνοντάς το engage.

Τι χρειάζεται μια αποτελεσματική στρατηγική για τα social media;

Παρακάτω παρουσιάζονται επιγραμματικά τα στάδια που απαιτούνται για να οργανώσετε το στρατηγικό πλάνο για το marketing της επιχείρησής σας στα social media:

Δημιουργία μιας social media marketing στρατηγικής και στόχευση των ενεργειών της ώστε να επιλύσετε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζετε.

Τι θέλετε να επιτύχετε μέσω της social media marketing στρατηγικής που θα ορίσετε;

Η ενίσχυση του brand awareness, η βελτίωση του ROI και η δημιουργία φανατικού κοινού είναι μερικοί από τους στόχους μπορείτε να ικανοποιήσετε μέσω αυτής της στρατηγικής.

Έρευνα και ανάλυση του κοινού στο οποίο θα στοχεύσετε τις ενέργειές σας

Προκειμένου να δημιουργήσετε περιεχόμενο που θα προσελκύσει τους εν δυνάμει πελάτες σας και θα τους κάνει να αλληλεπιδράσουν με αυτό, θα πρέπει να ξέρετε καλά σε ποιους απευθύνεστε, ποιες είναι οι ανάγκες τους, τα ενδιαφέροντά τους και ποιοι οι «πόνοι» τους.

Καθορισμός των πιο σημαντικών metrics

Για να είστε σε θέση να αξιολογήσετε ποιες ενέργειές σας έχουν αποτέλεσμα, ως προς την επίτευξη των στόχων της social media marketing στρατηγικής σας,

θα πρέπει να προσδιορίσετε και τα metrics που θα παρακολουθείτε.

Έρευνα του ανταγωνισμού σας στα social media

Οι ανταγωνιστές σας έχουν προφίλ στα social media και αν όχι ποιους θα θεωρούσατε ανταγωνιστές;

Από το περιεχόμενο που έχουν αναρτήσει στη σελίδα τους, ποια posts έχουν το μεγαλύτερο engagement;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα θα σας υποδείξουν περίπου πώς πρέπει να κινηθείτε.

Δημιουργία και διανομή engaging περιεχομένου ανάλογα με το ύφος της κάθε πλατφόρμας social media

Ποιος είναι ο πιο επιτυχημένος τύπος περιεχομένου για το μέσο που έχετε επιλέξει;

Θυμηθείτε, ότι η δημιουργία κατάλληλου περιεχομένου ανάλογα με το social media κανάλι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα μιας social media marketing στρατηγικής. 

Αλληλοεπίδραση με το κοινό και επίλυση των προβλημάτων τους μέσω των social media

Κάθε κατηγορία κοινού είναι διαφορετική. Έτσι, διαφέρει και η συμπεριφορά της στα social media.

Παρακολουθώντας τη συμπεριφορά του δικού σας κοινού θα πρέπει να ορίσετε ποιο χρονικό διάστημα είναι ιδανικό για τις αναρτήσεις σας προκειμένου να ενισχύσετε το engagement.

Και επειδή το engagement πολλές φορές μεταφράζεται σε σχόλια και μηνύματα καλό θα είναι να έχετε ορίσει και μια στρατηγική community management.

Ένα ευχαριστημένο κοινό είναι σίγουρα ο καλύτερος υποστηρικτής της εταιρίας και των προϊόντων σας!

Παρακολούθηση των επιδόσεων της social media marketing στρατηγικής σας και συνεχής βελτίωση των ενεργειών σας

Αναγνωρίζοντας ποιες ενέργειες πήγαν καλά και ποιες απέτυχαν θα είστε σε θέση να τροποποιήσετε τη στρατηγική σας και να έρθετε ακόμα πιο κοντά στην επίτευξη των στόχων σας.

Επιλογή ενός αξιόπιστου συνεργάτη

Η social media marketing στρατηγική μπορεί να αποτελεί μέρος της digital marketing στρατηγικής μιας επιχείρησης, αλλά χρειάζεται μια αφοσιωμένη ομάδα προκειμένου να σχεδιαστεί και να υλοποιηθεί σωστά σε όλα τα επίπεδα.

Ένα digital marketing agency, όπως η wedia, διαθέτει την εμπειρία αλλά και τα κατάλληλα resources για να αναλάβει τη social media marketing στρατηγική σας.

Ενημερώστε μας για τις social media ανάγκες της επιχείρησής σας σε επίπεδο marketing και εμείς θα σας προτείνουμε λύσεις που να ταιριάζουν στις ανάγκες σας.  

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας