<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
SEO & User Experience, γιατί πρέπει πάντα να πηγαίνουν μαζί;

SEO & User Experience: γιατί πρέπει πάντα να πηγαίνουν μαζί;

Τι σχέση μπορεί να έχει το SEO με το user experience, θα πείτε. Η απάντηση είναι ότι και τα δύο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα ενός website και συνεπώς θα πρέπει να «συνεργάζονται» για το κοινό καλό.

Το SEO και user experience μοιάζουν δυο κόσμοι μακρινοί, ενώ στην ουσία δεν θα έπρεπε να είναι! Πιο συγκεκριμένα, εάν στον αρχικό σχεδιασμό των mockups για ένα νέο website ενταχθούν και οι ανάγκες που υπάρχουν σχετικά με το SEO, τότε το συνολικό αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικό και άκρως αποτελεσματικό!

Συνδυάστε το SEO και το User Experience στον σχεδιασμό των wireframes

Πιο συγκεκριμένα, πριν ακόμα ξεκινήσει ο σχεδιασμός ενός website ο UX expert θα πρέπει να σχεδιάσει τα wireframes. Όπως αναφέρει και σε σχετικό άρθρο με τίτλο «Πώς σχεδιάζεται ένα website... made by wedia» ο Πάνος Κοντόπουλος, ως wireframes περιγράφουμε «τις διαφορετικές σελίδες-templates που θα χρησιμοποιήσουμε για να προβάλλουμε το περιεχόμενο του εκάστοτε site, αλλά και τα εργαλεία που θα αποφασίσουμε να υλοποιήσουμε. Χρησιμοποιώντας πολύ απλά σχήματα, καταγράφουμε την αρχιτεκτονική της πληροφορίας, προσέχοντας να συμπεριλάβουμε όλο το περιεχόμενο που πρέπει να περιέχεται στη σελίδα αλλά και εργαλεία πλοήγησης, που θα βοηθήσουν τον επισκέπτη να μεταφερθεί πιο κοντά στο στόχο του».

Σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται από την αρχή και οι άνθρωποι που ασχολούνται με το SEO, προκειμένου να παρουσιάσουν στους “UXperts” τις ανάγκες που υπάρχουν, προκειμένου να προβλεφθούν τα απαραίτητα πεδία στον σχεδιασμό. Με αυτόν τον τρόπο θα προβλεφθούν κάποια optimized on-page στοιχεία, τα οποία θα σας βοηθήσουν στο lead generation, στα conversions και στο interlinking. Επίσης, από αυτήν τη διαδικασία θα ξεκινήσει και η προετοιμασία των keywords για κάθε σελίδα.

Στόχος σας λοιπόν είναι να φέρετε τους δύο αυτούς experts σε επαφή από την αρχή, προκειμένου να σχεδιάσουν τις κατευθυντήριες γραμμές για το σχεδιασμό και την υλοποίηση ενός website, το οποίο θα προσφέρει την καλύτερη εμπειρία στο χρήστη και θα ενισχύει το SEO.

Η διαδικασία step by step

1. Πρώτα απ’ όλα το content!

Ως βασιλιάς της σύγχρονης digital στρατηγικής, το περιεχόμενο, έχει την τιμητική του και στο σχεδιασμό μιας ιστοσελίδας. Άλλωστε πάνω εκεί βασίζεται! Προκειμένου λοιπόν να μην προκύπτουν «λάθη» όπως για παράδειγμα το να μη χωράει ένα keyword στον προβλεπόμενο χώρο ή ακόμα και να μην υπάρχει αρκετός χώρος για το περιεχόμενο και να πρέπει να αντιδράσετε εκ των υστέρων, θα πρέπει οι UX designers να γνωρίζουν εξ αρχής το περιεχόμενο το οποίο θα προβάλλει η κάθε σελίδα πριν σχεδιάσουν τα wireframes.

Έπειτα, αφού καταλήξουν στη δομή, οι SEO experts μπορούν να προσθέσουν τα απαραίτητα headlines, taglines, body texts ή ακόμα και να καθορίσουν τα keywords στα οποία θα στοχεύσουν. Φυσικά, όλα αυτά θα πρέπει να γίνουν πριν την αποστολή των wireframes στους designers, οι οποίοι θα ξεκινήσουν το σχεδιασμό βάσει των όσων έχουν προηγουμένως καθοριστεί.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η διαδικασία είναι επαναληπτική και μπορεί να χρειαστούν αρκετά revisions προκειμένου να επιτευχθεί το ιδανικό αποτέλεσμα, τόσο για τη SEO, όσο και για τη UX στρατηγική σας.

Εναλλακτικά, άλλος ένας τρόπος να καταλάβουν οι designers ότι το SEO, το οποίο είναι τόσο σημαντικό για μια επιχείρηση, δεν θα μπει εμπόδιο στα σχέδιά τους, είναι να μιλήσουν απευθείας με τους SEO experts προκειμένου να τους κατευθύνουν σωστά.

2. Τι μπορεί να προκύψει και πώς να το διορθώσετε;

Η αλήθεια είναι ότι το εγχείρημα του να σχεδιάσει κανείς ένα website, το οποίο να είναι βελτιστοποιημένο τόσο για τις μηχανές αναζήτησης όσο και για τους επισκέπτες δεν είναι τόσο απλό. Το SEO επωφελείται από τα κείμενα και το design από τις εικόνες.

Όμως, όπως με όλα τα πράγματα υπάρχει μια μέση λύση! Ένας τρόπος να ξεπεράσετε εύκολα τέτοιου είδους προβλήματα είναι να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα παρακάτω:

  • Web fonts αντί για γραφικά, για τη δημιουργία banners, CTAs κλπ. σας επιτρέπει να δημιουργήσετε ευκαιρίες για linking και metatagging
  • Expandable Content Blocks τα οποία φανερώνουν κρυφό κείμενο όταν κάποιος πατήσει επάνω
  • Mouse-overs, τα οποία στην ουσία είναι animated banners τα οποία φανερώνουν περιεχόμενο σε κάθε mouse-over

Έτσι, δεν θυσιάζετε ούτε την αισθητική ούτε το Search Engine Optimization ενός website!

Η ανύπαρκτη κόντρα μεταξύ SEO experts και designers!

Το design και το SEO σε συνδυασμό μπορούν να λειτουργήσουν σωστά και αποτελεσματικά. Ένα καλό παράδειγμα είναι αυτό της δημιουργίας ενός headline (υπέρτιτλου). Ένα headline θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο και άμεσο προκειμένου να εξηγεί τι ακριβώς περιλαμβάνει κάθε σελίδα. Ένα καλό headline βοηθά τόσο το SEO όσο και το UX.

Επίσης, το flat design, το οποίο «συνεργάζεται» απόλυτα με τους SEO στόχους σας λόγω της minimal αισθητικής του. Εκεί που οι HD εικόνες κάνουν ένα website να «σέρνεται», τα flat illustrations είναι πιο «ελαφριά» αρχεία και άρα δεν επηρεάζουν το page speed!

Ακόμα η πλοήγηση των επισκεπτών σας μέσω του interlinking δίνει μεγάλη ώθηση στο SEO, ενώ παράλληλα προσφέρει πολλές δυνατότητες και από άποψη design, προκειμένου να γίνει ελκυστικό και ως προς τους χρήστες. 

Συνοψίζοντας, εάν πραγματικά θέλετε να σχεδιάσετε και να κατασκευάσετε ένα website το οποίο να ικανοποιεί τους χρήστες αλλά και τις μηχανές αναζήτησης, θα πρέπει να συνδυάσετε τα SEO best practices μαζί με τα UX από την πρώτη κιόλας στιγμή. Γι΄ αυτό άλλωστε είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόσετε τη SEO στρατηγική σας κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού των wireframes.

Την ίδια τακτική ακολουθούμε οι συνάδελφοι μου και εγώ στη wedia! Εάν λοιπόν σκέφτεστε σοβαρά να μετατρέψετε το website σας σε μηχανή lead generation και conversions τότε επικοινωνήστε μαζί μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας