Wedia Digital Marketing Agency - Academy Blog

Μπείτε στο μυαλό των leads με τη βοήθεια του Google Analytics!

Written by Anty Rentetakos | 09 Σεπ 2016

Νομίζετε ότι έχετε εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες του Google Analytics; Ψάχνετε άλλα εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι είναι αυτό που θέλουν οι leads σας; Μάλλον δεν έχετε εκμεταλλευτεί όλα τα δεδομένα που σας προσφέρει η πλατφόρμα της Google!

Μνήμη χρυσόψαρου: αυτό θα πρέπει να έχετε στο μυαλό σας όταν σκέφτεστε τη συμπεριφορά των ανθρώπων που επισκέπτονται το website, το blog ή το e-shop σας, καθώς το μέσο attention span έχει μειωθεί από 12'' που ήταν το 2008 σε... 8'' σήμερα! 

Αυτό σημαίνει ότι για να τραβήξετε αποτελεσματικά την προσοχή του ώστε να μετατραπεί ένας επισκέπτης σε lead, θα πρέπει να του δώσετε αυτό που ακριβώς επιθυμεί. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται να χάσετε ώρες προσπαθώντας να μαντέψετε τι μπορεί να λειτουργήσει σαν μαγνήτης για τους leads σας, αφού το Google Analytics έχει κάνει σχεδόν τη μισή δουλειά για εσάς! 

Ώρα να κάνετε βουτιά στα δεδομένα του Google Analytcis με 7 διαφορετικούς τρόπους και να μάθετε πώς θα τα αξιοποιήσετε για να μπείτε στο μυαλό των leads σας. 

1. Πάρτε ιδέες από το Top Content σας.

Έχετε εταιρικό blog; Αν η απάντηση είναι ναι, τότε πρέπει να δείτε ποια blog posts κρατάνε τον επισκέπτη περισσότερη ώρα στο site σας, κοινώς ποια είναι αυτά που βρίσκουν πιο ενδιαφέροντα.

Ανοίξτε λοιπόν το Google Analytics και ακολουθήστε το path Behavior>Site Content>All Pages.

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Avg. Time on Page για να δείτε ποιες σελίδες αντιστοιχούν στις υψηλότερες τιμές μέσης διάρκειας παραμονής των επισκεπτών σε λεπτά. Αυτές είναι οι πιο δημοφιλείς σελίδες σας!

Τώρα που γνωρίζετε ποιες σελίδες κρατάνε για περισσότερο χρόνο το ενδιαφέρον των επισκεπτών, πρέπει να εξετάσετε το περιεχόμενό τους για να δείτε ποια θέματα απασχολούν και τραβούν την προσοχή των επισκεπτών και να τα χρησιμοποιήσετε ως άξονες για τη δημιουργία νέου περιεχομένου.

2. Ανιχνεύστε τα Search Data για να δείτε τις αναζητήσεις των επισκεπτών.

Έχετε τοποθετήσει Search Box στο website σας; Το Google Analytics θα σας βοηθήσει να ανακαλύψετε ποιες αναζητήσεις γίνονται μέσω αυτού.

Αρχικά, θα πρέπει να δείτε ποιο URL εμφανίζεται στο website σας όταν κάποιος πραγματοποιεί μια αναζήτηση. Κάντε μια δοκιμαστική αναζήτηση στο site σας και σημειώστε το URL των αποτελεσμάτων αναζήτησης. Συνήθως, είναι αυτής της μορφής: http://www.domain.gr/?query=search+term.

Στη συνέχεια, ακολουθήστε το path Admin>View>View Settings.

Ενεργοποιήστε την επιλογή ON στο κουμπί Site Search Tracking.

Πληκτρολογήστε το query parameter του site σας (είναι το κομμάτι που ακολουθεί το "?", στο παράδειγμα παραπάνω το query parameter είναι το "query") και πατήστε Save.

Για να δείτε τα αποτελέσματα, ακολουθήστε το path Behavior>Site Search>Search Terms. Μόλις το Google Analytcis συλλέξει search data, θα μπορείτε να δείτε τους ακριβείς όρους αναζήτησης που έχουν πληκτρολογήσει οι επισκέπτες στο Search Box του site σας.

Τώρα που ξέρετε τι ακριβώς ψάχνουν, βοηθήστε τους να το βρουν, μετατρέποντάς τους έτσι σε leads!

3. Μαγνητίστε τους leads με insights από τα Click Data.

Σίγουρα έχετε αναρωτηθεί πολλές φορές σε ποια σημεία του website σας κλικάρουν περισσότερο οι επισκέπτες του και ποια internal link συγκεντρώνουν τα περισσότερα κλικ.

Ακολουθώντας το path Behavior>In-Page Analytics δεν θα χρειάζεται να αναρωτιέστε πια. 

Λογικά, θα δείτε στην οθόνη το website σας μαζί με τα click data. Υπάρχει όμως περίπτωση, λόγω των ρυθμίσεων ασφαλείας του browser που χρησιμοποιείτε, σας εμφανιστεί ένα error message, όπως αυτό που βλέπετε στην παρακάτω εικόνα.

Στην περίπτωση αυτή, θα χρειαστεί είτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις ασφαλείας του browser ή να εγκαταστήσετε το Chrome extension. Ειδικότερα, με το extension μπορείτε να βλέπετε τα click data ενώ περιηγείστε στο site σας.

Το περιεχόμενο που συγκεντρώνει τα περισσότερα κλικ θα σας δώσει τη σωστή έμπνευση για να δημιουργήσετε νέους μαγνήτες (CTAs, blog posts, Facebook ads κτλ.) για τους leads σας, οι οποίοι θα κερδίσουν τα πολυπόθητα κλικ των lead σας.

4. Βρείτε ιδέες κομμένες και ραμμένες για τις buyer personas σας με τα Advanced Segments. 

Έχετε πολλές buyer personas και θέλετε να εξετάσετε τις επιμέρους συμπεριφορές των χρηστών σας; Δημιουργώντας advanced segments μπορείτε να έχετε ελκυστικό περιεχόμενο που να απαντάει στις ανάγκες του κάθε segment του κοινού σας ξεχωριστά ή να υλοποιήσετε ένα optin με μια ερώτηση πολλαπλής επιλογής, ώστε να δείτε με ποια απάντηση ταυτίζονται οι διαφορετικές buyer personas σας.

Για να δημιουργήσετε ένα advanced segmet, ακολουθήστε το path Admin>View>Segments και κάντε κλικ στο + New Segment Button. Έπειτα μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο segment με βάση μια από τις διαθέσιμες επιλογές (Demographics, Technology κτλ.).

Στη συνέχεια, κάντε κλικ στο Save για αποθηκεύσετε το νέο segment.

Τώρα πρέπει να είστε σε θέση να δείτε τα δεδομένα που αντιστοιχούν στο segment που έχετε δημιουργήσει.

Αν δεν τα βλέπετε, τότε μπορεί να μην έχετε επιτρέψει τη συλλογή δεδομένων, πράγμα που πρέπει να διορθώσετε και να περιμένετε μέχρι το Google Analytics να συλλέξει τα δεδομένα. Για να επιτρέψετε τη συλλογή δεδομένων π.χ. για τα δημογραφικά στοιχεία, ακολουθήστε το path Audience>Demographics>Gender και κάντε κλικ στο αντίστοιχο κουμπί. 

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να σημειώσετε ότι εάν επιτρέψετε τη συλλογή δεδομένων, τότε θα πρέπει να το γνωστοποιήσετε στη σελίδα που περιέχει την Πολιτική Απορρήτου του website σας.

5. Ομαδοποιήστε τις ιδέες σας σε κατηγορίες.

Έχετε διαφορετικές κατηγορίες περιεχομένου στο site σας και θέλετε να συλλέξετε δεδομένα για κάθε κατηγορία ξεχωριστά, ώστε να κατανοήσετε πώς αλληλεπιδρούν οι χρήστες με καθεμία από αυτές; Το Google Analytics σας δίνει αυτή τη δυνατότητα με το Content Grouping.

Για να δημιουργήσετε αυτές τις κατηγορίες, ακολουθήστε το path Admin>View<Content Grouping και κάντε κλικ στο + New Content Grouping. Πληκτρολογήστε την ονομασία της νέας κατηγορίας και επιλέξετε το "Create a rule set" που βρίσκεται κάτω από το Group Using Rule Definitions.

Ας υποθέσουμε ότι θέλετε να δημιουργήσετε μια κατηγορία στην οποία εντάσσονται όλα τα blog posts σας. Για να δημιουργήσετε ένα rule set γι' αυτόν το σκοπό θα χρησιμοποιήσετε το Page, contains, "/blog/". Στη συνέχεια, κάνετε κλικ στο Done και μετά στο Save

Στο σημείο αυτό μπορείτε να επιστρέψετε στο Reporting και να επιλέξετε το report που θέλετε να δείτε. Απλά επιλέξτε την κατηγορία που δημιουργήσατε κάτω από την επιλογή Content Grouping, η οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από το γράφημα.

6. Ελέγξτε την αποτελεσματικότητα των ενεργειών σας με το Event Tracking.

Μπορεί κάποιες ενέργειες για την προσέλκυση leads να κάνουν θραύση κι άλλες να αφήνουν παγερά αδιάφορους τους πιθανούς leads και να χρειάζονται βελτίωση. Πώς θα τις ξεχωρίσετε;

Με τη δυνατότητα event tracking του Google Analytics που σας δείχνει τη συχνότητα με την οποία οι επισκέπτες σας κλικάρουν ένα συγκεκριμένο στοιχείο (CTA, link, optin) του site σας.

Για να την ενεργοποιήσετε θα πρέπει να δημιουργήσετε έναν tracking κώδικα, η βασική μορφή του οποίου είναι:

_trackEvent(category, action, opt_label, opt_value, opt_noninteraction)

Ας δούμε ένα προς ένα τα περιεχόμενα της παραπάνω παρένθεσης:

  • category: εδώ προσδιορίζετε τον τύπο του event που θέλετε να παρακολουθήσετε (π.χ. "eBook").
  • action: εδώ προσδιορίζετε τον τύπο δραστηριότητας που θέλετε να παρακολουθήσετε (π.χ. "download").
  • opt_label: εδώ μπορείτε προαιρετικά να περιγράψετε το event.
  • opt_value: πάλι προαιρετικά, εδώ μπορείτε να εισάγεται την αξία του κάθε action για εσάς.
  • opt_noninteraction: εδώ προσδιορίζετε εάν θέλετε ένα ολοκληρωμένο event να επηρεάσει το bounce rate της σελίδας. Γράφετε "False" αν δεν το επιθυμείτε ή "True" στην αντίθετη περίπτωση.

Τώρα θα είστε σε θέση να βλέπετε τα top events σας ακολουθώντας το path Behavior>Events>Top Events

7. Αποκτήστε μια σφαιρική εικόνα με τα Flow Reports.

Πώς φτάνει ένας πιθανός lead σε μια lead generation ενέργειά σας; Από πού έρχεται και που πηγαίνει αφού μετατραπεί σε lead; Πόσοι από αυτούς μετατρέπονται σε πελάτες σας στην πορεία και ποια ενέργεια προσέλκυσε το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών; Όλα τα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα, εφόσον απαντηθούν, θα σας δώσουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τη ροή των lead σας.

Ευτυχώς, υπάρχουν τα flow reports του Google Analytics! Τα flow reports παρουσιάζουν την ακριβή πορεία που ακολουθεί ένας επισκέπτης ενώ περιηγείται στο site σας, το πώς μετατρέπεται σε lead και τι κάνει αφού φύγει από το website σας.

Ακολουθήστε το path Behavior>Events>Events Flow και θα βρείτε ένα flow chart των events σας.

Λόγω των default ρυθμίσεών του, το Google Analytics θα εμφανίσει την επισκεψιμότητά σας ανά χώρα, μπορείτε όμως να αλλάξετε τη συγκεκριμένη ρύθμιση και να επιλέξετε άλλη πηγή επισκεψιμότητας από το dropdown menu που βρίσκεται στην πάνω αριστερή πλευρά του chart. Αν έχετε πολλές διαφορετικές Landing Pages, μπορείτε να κάνετε κλικ στην ομώνυμη επιλογή.

Έτοιμοι να περάσετε από τη θεωρία στην πράξη;

Εφαρμόστε τις παραπάνω τακτικές, ανακαλύψτε τι θέλει από εσάς ένας πιθανός lead σας και χρησιμοποιήστε τα ευρήματα αυτά για να του προσφέρετε αυτό που επιθυμεί και να κερδίσετε μια θέση στις προτιμήσεις του.

Κι αν χρειαστείτε βοήθεια στην εκτέλεση των παραπάνω ή στην οργάνωση της lead generation στρατηγικής σας, δεν έχετε παρά να μείνετε συντονισμένοι στο weblog, να εγγραφείτε στο newsletter μας ή να επικοινωνήσετε μαζί μας.