<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Έρευνα TailWind για το AdBlocking στην Ελλάδα: πώς επηρεάζει το digital marketing;

AdBlocking στην Ελλάδα: πώς επηρεάζει το digital marketing;

Τα αποτελέσματα της έρευνας της TailWind "Ad Blocking in Greece" ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Με τη χρήση ad blocking να ανέρχεται στο 19,6% στην Ελλάδα, ποιες είναι οι επιλογές των εταιρειών και τον brands για την αποτελεσματική online προβολή τους;

Την προηγούμενη εβδομάδα θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ζήτημα του Ad Blocking είχε την τιμητική του. Από τη μία, η πανέξυπνη καμπάνια του Netflix για την τηλεοπτική σειρά Black Mirror που απευθυνόταν αποκλειστικά στους χρήστες Ad Blocker. Από την άλλη, η έρευνα "Ad Blocking in Greece" της TailWind, η οποία ήρθε για να ρίξει φως στη χρήση προγραμμάτων αποκλεισμού διαφημίσεων στη χώρα μας, αλλά και στους λόγους για τους οποίους οι χρήστες στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς αυτά.

Ας δούμε μερικά από τα κυριότερα συμπεράσματα της έρευνας:

  • Η χρήση ad blocking στην Ελλάδα, σε επίπεδο unique browsers, ανέρχεται στο 19,6%.
  • Σε επίπεδο συσκευών, η χρήση εφαρμογών για ad blocking διαμορφώνεται σε 34,3% στο desktop, 2.8% και 4,7% σε mobile και tablet αντίστοιχα.
  • Το 30,9% των χρηστών ad blocking εγκατέστησαν την εφαρμογή τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Οι χρήστες ad blocking είναι κατά βάση άνδρες, νεαρότερης ηλικίας (18-34) και υψηλότερου μορφωτικού επιπέδου. 
  • Ο βασικός λόγος εγκατάστασης της εφαρμογής για ad blocking είναι η αποφυγή ενοχλητικών διαφημίσεων (71,1%).
  • Περίπου 2 στους 3 χρήστες ad blocking, δηλώνουν ότι θα απεγκαθιστούσαν την εφαρμογή εάν οι διαφημίσεις γινόντουσαν λιγότερο ενοχλητικές και δεν επηρέαζαν την πλοήγηση στο διαδίκτυο. 
  • Η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών (είτε χρησιμοποιούν, είτε όχι εφαρμογή για ad blocking) βρίσκει ενοχλητικά τα είδη διαφήμισης που επηρεάζουν άμεσα την περιήγηση και αλλοιώνουν την εμπειρία χρήσης του ιστότοπου που επισκέπτονται.

Τι είναι αυτό που πραγματικά θέλουν οι online καταναλωτές;

Αυτό που μπορούμε να πούμε πλέον με σιγουριά είναι ότι γνωρίζουμε τι ΔΕΝ θέλουν! Κι όπως είναι ξεκάθαρο από τα ευρήματα της έρευνας, δεν θέλουν να διακόπτεται η πλοήγησή τους από διαφημίσεις, οι οποίες ουσιαστικά τους «επιβάλλονται», μειώνουν την ταχύτητα με την οποία φορτώνει ένα site και, όχι μόνο δεν τραβάνε το ενδιαφέρον, αλλά εκνευρίζουν τους χρήστες, οδηγώντας τους έτσι στη λύση του ad blocking.

Συνεπώς, οι διαφημιζόμενοι, οι διαφημιστικές εταιρείες, τα digital agencies και οι publishers θα πρέπει να προσαρμόσουν τις στρατηγικές τους, επιλέγοντας λύσεις που δεν ενοχλούν τους χρήστες.

Τι δεν ενοχλεί τους χρήστες; Το χρήσιμο, personalized περιεχόμενο που λύνει τα προβλήματά τους και δημιουργεί σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα σε αυτούς και το διαφημιζόμενο brand. Γι' αυτό, όλο και περισσότερες εταιρείες και brands, παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, υιοθετούν content και inbound marketing πρακτικές για την αποτελεσματική προβολή τους, αποκτούν το δικό τους εταιρικό blog και απομακρύνονται από τις παραδοσιακές outbound πρακτικές, τα takeover banners και τα pop-up ads.

Δυο ενθαρρυντικά αποτέλεσμα της έρευνας, τα οποία υποστηρίζουν αυτά που μόλις αναφέραμε παραπάνω, είναι τα εξής:

  • Το 14,6% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι θα απεγκαθιστούσαν το ad blocking πρόγραμμα που χρησιμοποιούν εάν οι διαφημίσεις ήταν σχετικές με τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που τον ενδιαφέρουν.
  • Το 42,3% δήλωσαν ότι θα σταματούσαν να χρησιμοποιούν ad blocker εάν οι διαφημίσεις δεν επηρέαζαν την online κατανάλωση περιεχομένου.

Συμπεραίνουμε λοιπόν ότι η παραγωγή περιεχομένου, το οποίο βασίζεται στις ανάγκες του κοινού στο οποίο απευθύνεται ένα brand ή μια εταιρεία, γίνεται επιτακτική ανάγκη για μια αποτελεσματική online παρουσία που θα κερδίσει ακόμα και τους πιο «σκληροπυρηνικούς» χρήστες ad blocker!

Και μια inbound marketing στρατηγική μπορεί να καταφέρει ακριβώς αυτό: να προσελκύσει χρήστες που ενδιαφέρονται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες μιας εταιρείας και να τους μετατρέψει σε πελάτες, προσφέροντάς τους το περιεχόμενο που επιθυμούν, τη στιγμή που το επιθυμούν.

Δεν πιστεύετε ότι ήρθε η ώρα να ανακαλύψετε τι μπορεί να προσφέρει στη δική σας εταιρεία; Τα eBooks που έχουμε ετοιμάσει είναι το ιδανικό σημείο εκκίνησης! 

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας