<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
7 βασικοί τύποι περιεχομένου marketing και πώς να τους αξιοποιήσετε

7 βασικοί τύποι περιεχομένου marketing και πώς να τους αξιοποιήσετε

Το Internet είναι γεμάτο πληροφορίες. Το περιεχόμενο αυτό είναι στο χέρι σας πώς θα το παρουσιάσετε για να κάνετε το κοινό να εμπλακεί και να ενισχυθεί το πελατολόγιό σας!

Ας δούμε τους βασικούς τύπους περιεχομένου που μπορεί να αξιοποιήσει το digital marketing για να βελτιστοποιηθεί η στρατηγική περιεχομένου της εταιρείας σας.

1. Blogs

Λίγο πριν το 2000, όταν το Internet άρχισε να εγκαθιδρύεται στη ζωή μας, γεννήθηκαν οι πρώτοι bloggers. Πολύ γρήγορα, μέχρι το 2005, ο αριθμός των παγκόσμιων bloggers είχε γίνει επταψήφιος. Κάπου ανάμεσα σε αυτές τις χρονιές, ξεκίνησε και η ορολογία: μπλογκόσφαιρα, μπλόγκερς, weblog (ουσιαστικά ένα online ημερολόγιο - ο όρος ‘κόπηκε’ αργότερα σε απλό blog). Έτσι φτάνουμε στις μέρες μας, που πλέον υπάρχουν και προσδιορισμοί της κοινότητας ανάλογα με το περιεχόμενο που ασχολείται ο καθένας. Travel Blogger, Relationship Blogger, Business, Media, Personal, Vlogger (με video περιεχόμενο μόνο) κλπ - άλλωστε, ο αριθμός των blogger σήμερα φτάνει τα 440 εκατομμύρια, μάλλον καλύπτουν κάθε πιθανή θεματολογία.

Σήμερα, πολλές επιχειρήσεις έχουν το δικό τους blog, με περιεχόμενο που μπορεί να είναι εταιρικό ή καταγραφή μιας προσωπικής άποψης για το industry στο οποίο συναλλάσσεται η επιχείρηση.

Τι κάνουν όμως τα blog; Είναι χρήσιμα;

Ασφαλώς.

Το κοινό που ενδιαφέρεται για τον τομέα της επιχείρησης θα επισκεφτεί το ιστολόγιο για πληροφορίες και ενημέρωση - κι όσο συμβαίνει αυτό, τόσο η επιχείρηση θα χτίζει την εικόνα της, την εμπιστοσύνη με το κοινό, θα δημιουργεί μια σχέση που θα μετατρέπεται σταδιακά σε leads ή πελάτες.

Το κοινό, όσο βρίσκει ενδιαφέρον και επίκαιρο περιεχόμενο, τόσο θα το μοιράζεται, προσθέτοντας επισκεψιμότητα στην επιχείρηση, πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των πιθανών πελατών. Ειδικά αν το περιεχόμενο έχει επιμεληθεί και από πλευράς SEO, τότε θα το βρίσκουν ακόμα πιο εύκολα οι μηχανές αναζήτησης.

Best practices: Από τεχνικής πλευράς, το blogging είναι μια εύκολη διαδικασία, γιατί υπάρχουν εργαλεία με απλή και γρήγορη λειτουργικότητα. Διαβάστε τα οφέλη ενός εταιρικού blog για μια επιχείρηση.

Αν και γενικά υπάρχουν πολλές προτάσεις για το ποια πρέπει να είναι η συχνότητα ανανέωσης ενός blog, προτείνουμε η αρθρογραφία να προκύπτει όταν έχετε να προσφέρετε κάποια πολύτιμη πληροφορία ή ενημέρωση στο κοινό σας. Στο τέλος κάθε άρθρου, προσκαλέστε το κοινό σας να κάνει κάτι, όπως το να δει έναν πίνακα ή μια παραπομπή (call-to-action), συνδέοντάς το έτσι με προηγούμενο περιεχόμενο που έχετε δημιουργήσει. Το πιο σημαντικό είναι να αποτυπώνεται η επαγγελματική σας γνώση και εμπειρία, για να προσφέρετε στο κοινό ένα ασφαλές καταφύγιο πληροφορίας.

2. Listicles

Άλλος ένας τύπος περιεχομένου που είναι εύκολο να παραχθεί είναι το άρθρο-λίστα, δηλαδή listicle. Ο όρος προκύπτει από την ένωση των λέξεων list και article.

Αυτό το είδος περιεχομένου είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στον ιντερνετικό κόσμο, γιατί πολύ απλά είναι εύκολο να διαβαστεί, να σκαναριστεί, συνήθως είναι φροντισμένο αισθητικά και έχει ενδιαφέρον - γι’ αυτό και μοιράζεται τόσο πολύ.

Για τη σύνταξή του, χρειάζεται ο δημιουργός να έχει κατά νου ένα θέμα και έναν αριθμό. Για παράδειγμα, listicle θα αποτελούσε ένα άρθρο με τίτλο ‘10 τρόποι να γίνετε πιο αποτελεσματικοί στο management’. Αυτό, φυσικά, προκύπτει από σκέψη και έρευνα και μόνο αν έχει προηγηθεί η διαδικασία θα δοθεί ένα αποτέλεσμα υψηλής ποιότητας και ενδιαφέροντος.

Best practices: Το άρθρο ξεκινά με μια εισαγωγή και κλείνει με ένα συμπέρασμα και στο ενδιάμεσο απαριθμούνται οι ‘τρόποι’ ή ό,τι άλλο έχει επιλεγεί για τη λίστα. Φροντίζουμε ο αριθμός του τίτλου και των σημείων που έχουν αναπτυχθεί να είναι ο ίδιος, χωρίς να έχει σημασία πόσα νούμερα έχουν χρησιμοποιηθεί.

3. Ebooks

Τα ηλεκτρονικά βιβλία. Δημοφιλής τύπος περιεχομένου, ειδικά για την αποτύπωση επιχειρηματικών θέσεων, απόψεων, εξειδίκευσης, γνώσης και ανάπτυξης μεθοδολογίας. Βρίσκονται σε μορφή pdf ή html και είναι εξαιρετικά για προσέλκυση πελατών (lead generation), για ανάπτυξη λίστας email και καθιέρωση της επιχείρησης ως αυθεντία.

Best practices: Αν το ebook δεν λύνει προβλήματα ή αν δεν δίνει μια κατεύθυνση προς λύσεις, δεν έχει να προσφέρει πολλά. Ένα αποτελεσματικό ebook διατηρεί το περιεχόμενο για προωθήσεις σε μικρή αναλογία σε σχέση με το συνολικό περιεχόμενο, το οποίο χωρίζεται σε κεφάλαια, έχει επικεφαλίδες και υπότιτλους, bullets ανάμεσα στο κείμενο, infographics και εκμεταλλεύεται κάθε στοιχειοθέτηση που του χαρίζει ροή στην ανάγνωση.

Κρατάμε υπόψη ότι τα ebooks είναι απαιτητικά σε ποιότητα και χρονοβόρα στην παραγωγή τους, γι’ αυτό καλό είναι να υπάρχει σχεδιασμός πριν ξεκινήσουν. Βέβαια, ένα ebook θα συνεχίσει να χρησιμοποιείται σε καμπάνιες και να φέρνει πιθανούς πελάτες ακόμα και μετά από καιρό από την πρώτη του δημοσίευση.

4. Infographics

Τα αγαπητά σε ευρύ κοινό infographics απλοποιούν οποιοδήποτε μεγάλο ποσοστό πληροφορίας με δημιουργική αισθητική, γι’ αυτό τραβούν πάντα το ενδιαφέρον - στατιστικά στοιχεία, έρευνες και πληροφορίες για οποιοδήποτε πεδίο παρουσιάζονται με τρόπο που μοιράζεται εύκολα, είναι πιο κατανοητός και πιο ελκυστικός. Για του λόγου το αληθές, ένα infographic μοιράζεται τρεις φορές πιο συχνά στα social media σε σχέση με άλλους τύπους περιεχομένου.

Best practices: Ο σχεδιασμός ενός infographic είναι ένα είδος τέχνης, γι’ αυτό πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλά στοιχεία στον σχεδιασμό του. Για παράδειγμα, η χρήση λευκού χώρου κρίνεται απαραίτητη, για να δίνεται η αίσθηση της απλότητας και της οργάνωσης. Σε πολλά επίσης το περιεχόμενο χωρίζεται σε χρωματικές ενότητες, ώστε να είναι ξεκάθαρες οι κατηγορίες. Κάθε κατηγορία καλό είναι να έχει τον δικό της τίτλο και να χρησιμοποιείται καθαρή γραμματοσειρά. Δείτε ένα παράδειγμα infographic σε ένα άρθρο για το Inbound Marketing.

 

wedia Infographic Inbound Marketing

 

5. Video

Το video αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία σε τύπο περιεχομένου, γι’ αυτό αναμένεται να αναλογεί στο 80% του συνολικού ποσοστού ολόκληρου του ιντερνετικού περιεχομένου μέχρι το 2020. Το 97% των καταναλωτών θεωρεί τα προϊοντικά βίντεο βοηθητικά, ενώ ένα 73% είναι πιο πιθανό να προχωρήσουν σε μια αγορά αφού παρακολουθήσουν ένα βίντεο. Τα ποσοστά μιλάνε από μόνα τους!

Η παραγωγή περιεχομένου σε βίντεο θα προσελκύσει το κοινό, θα αυξήσει τα σχόλια, τα shares και τα conversions και θα φέρει επισκέπτες στο site σας. Κάποιες ιδέες για βίντεο είναι οι συνεντεύξεις, τα αυτοσχέδια show, behind the scenes καθημερινότητα στο γραφείο, ή βίντεο που να επεξηγεί τη χρήση ενός προϊόντος ή μιας υπηρεσίας.

Best practices: Δίνουμε στο κοινό απαντήσεις, λύσεις, κατανόηση στα κύρια προβλήματά του, αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος ενός βίντεο. Έχουμε υπόψη ότι δημιουργούμε περιεχόμενο, όχι διαφημίσεις, πράγμα που θα καθορίσει και τον τρόπο που θα οργανώσουμε το περιεχόμενο και θα το απευθύνουμε στο κοινό.

Τα βίντεο είναι προτιμότερο να έχουν σχετικά μικρή διάρκεια (αναλόγως το περιεχόμενό τους) και στο τέλος έχουν ένα CTA, που μπορεί να οδηγεί τον θεατή σε μια landing page στο site σας. Το YouTube, το Facebook και το Vimeo είναι οι πλέον κατάλληλες πλατφόρμες για μεγαλύτερη έκθεση. Με την ενσωμάτωση του βίντεο σε ένα συμπληρωματικό ή/και σχετικό blogpost, αυξάνεται και η έκθεση, άρα και οι πιθανότητες των δυνητικών πελατών.

6. How-to Guides

Οι οδηγοί how-tos και γενικότερα άρθρα που εξηγούν τρόπους να κάνετε πράγματα ανήκουν στα μακροσκελή blogposts. Η θεματολογία για αυτούς τους οδηγούς, προτείνουμε να προκύπτει από σχετική έρευνα για το ποια ζητήματα, σχετικά με το αντικείμενο της εταιρείας ή του προϊόντος της, προβληματίζουν το κοινό της. Ο συγκεκριμένος τύπος περιεχομένου σημειώνει υψηλό shareability, χτίζει εμπιστοσύνη και μεγαλώνει τη λίστα email της εταιρείας.

Best practices: Πριν ξεκινήσει η σύνταξη ενός οδηγού, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα και ο λόγος να είναι ξεκάθαρος, συγκεκριμένος και ακριβής. Ακολούθως, το design και η διάταξη θα πρέπει να καθιστούν εύκολη την ανάγνωση, να βοηθούν στον διαχωρισμό των tasks και, για καλύτερη κατανόηση, ίσως χρειάζεται και ενσωμάτωση γραφικών, διαγραμμάτων, screenshots και άλλων γραφιστικών στοιχείων.

Μια πολύ καλή πρακτική για έναν αποτελεσματικό και επεξηγηματικό οδηγό είναι η δημιουργία ενός video, όπου μπορεί να αναλύονται τα βήματα για την ολοκλήρωση μιας εργασίας. 

wedia Youtube e-booking - How to videos

Παρακολουθήστε όλα τα how-to videos της Minoan Lines εδώ.

7. Case Studies

Οι περιπτωσιολογικές μελέτες, δηλαδή τα case studies, αποτελούν έναν καλό τρόπο μέσω του οποίου ο αναγνώστης θα ταυτιστεί αλλά και θα κατανοήσει καλύτερα. Τα παραδείγματα συνήθως δείχνουν τον τρόπο που ένα κύριο πρόβλημα λύθηκε, τη διαδικασία ή μεθοδολογία πριν και, για παράδειγμα, πώς η καθημερινότητα και η παραγωγικότητα μιας ομάδας άλλαξε προς το καλύτερο.

Τα πραγματικά παραδείγματα που αντιστοιχούν σε υπαρκτά προβλήματα μιας επιχείρησης και δείχνουν τη λύση τους χτίζουν εμπιστοσύνη, αφοσίωση και πολύ καλές επαγγελματικές σχέσεις.

Best practices: Η καλύτερη πρακτική για ένα αποτελεσματικό case study ξεκινά με μια περίληψη του προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πελάτες. Αναλύοντας το πρόβλημα βήμα προς βήμα, καθώς και τη λύση που εφαρμόζεται στα βήματα, γίνεται κατανοητή η διαδικασία/μεθοδολογία, προκαλεί την έμπνευση και εν τέλει τη βελτίωση της καθημερινότητας. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα, το περιεχόμενο θα πρέπει να απαντάει στο πώς και το γιατί της ιστορίας του case study - και η ιστορία αυτή να αντιμετωπίζεται ως ένα επιτυχημένο παράδειγμα!

Αυτοί είναι οι 7 πιο δημοφιλείς τύποι περιεχομένου στο digital marketing που θα κάνουν το κοινό να εμπλακεί, να μοιραστεί και να στρέψει το ενδιαφέρον του στην επιχείρησή σας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας