<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Terrible_Web_Design.ashx.jpg

Τα χειρότερα web design trends των τελευταίων χρόνων

Μερικά από τα πιο χειρότερα web design trends των τελευταίων χρόνων. Ευτυχώς είναι πλέον πίσω μας (;)

Τα τελευταία περίπου 20 χρόνια το web design έχει περάσει από δεκάδες κύματα και μόδες. Ό,τι θεωρείτο σαν cool και μοντέρνο design το 2000, ήταν πολύ πιθανό να θεωρείτο αναχρονιστικό και δείγμα παρωχημένης αντίληψης περί internet, στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Η πρόοδος της τεχνολογίας, η αυξανόμενη εμπειρία, η χρήση analytics tools αναφορικά με την εμπειρία του χρήστη σε μία ιστοσελίδα, η είσοδος περισσότερων και πιο καλά εκπαιδευμένων και καταρτισμένων web designers, η βελτίωση των browsers και των ταχυτήτων πρόσβασης, συντέλεσαν στην τρομακτική αλλαγή και πρόοδο του web design όλα αυτά τα χρόνια.

Δυστυχώς, ακόμα υπάρχουν κάποιοι στην αγορά μας, είτε από την μεριά του «πελάτη», είτε από την μεριά των επαγγελματιών του χώρου του web design / web development, που αρνούνται να προσαρμοστούν στα πιο σύγχρονα trends. Θα δείτε ακόμα σημαντικό αριθμό websites να ταλαιπωρούν τους επισκέπτες τους και κατ΄επέκταση και τους ιδιοκτήτες τους (των websites), με ξεπερασμένες πρακτικές και τεχνικές.

Παρακάτω θα δούμε μερικές πρακτικές και trends που ευχόμαστε να εκλείψουν –εντελώς- σύντομα από όλο το διαδίκτυο.

Splash Pages

Όλοι μας, λίγο πολύ, έχουμε συναντήσει κάποια στιγμή καθώς σερφάρουμε ιστοσελίδες με intro σελίδες που φορτώνουν γραφικά (εικόνες, flash, video, κτλ, με φωσφορίζοντα status bars και κακόγουστα γραφικά. Είναι βέβαιο ότι έκαναν εντύπωση αυτά τα sites. Αλλά δυστυχώς, σχεδόν πάντα αρνητική.

01_SplashPages.ashx

Η λογική πίσω από τέτοιου είδους αρχικές σελίδες ήταν η προβολή των γραφικών αυτών στον επισκέπτη, ώστε να δει πόσο «φοβεροί είμαστε και πόσο τρομερό είναι το site μας» 

Ήταν όμως μία άνευ ουσίας σπατάλη χρόνου του επισκέπτη, που απλά πάταγε το ‘click to skip” link, αν και κάποιες φορές δεν μπορούσε να το βρει εύκολα (κάποιες φορές δεν υπήρχε και καθόλου), με αποτέλεσμα απλά να φύγει τρέχοντας από το site αυτό.

Μία καλή homepage, μία αρχιτεκτονική πληροφορίας και στρατηγική περιεχομένου είναι αυτά που χρειάζεστε για να μπορέσετε να δημιουργήσετε μία σελίδα, στην οποία θα δείχνετε στους επισκέπτες σας το περιεχόμενο που έχει ενδιαφέρον για αυτούς και για τους επιχειρηματικούς σκοπούς σας. Μην χάνετε το χρόνο το δικό σας και των επισκεπτών σας, με άχρηστα “γεμίσματα”.

Web 2.0 Design

Web 2.0. Θυμάται κανείς; Rounded corners, reflections, drop shadows και gradients ίσον 2005.

02_Web2Design.ashx

Πλέον το web μετακινείται σε πιο flat, πιο σκληρές γραμμές και αισθητική. Απλοποιήστε τα designs σας, ώστε να καταστήσετε πιο user friendly τα interfaces, με τα οποία έρχονται σε επαφή οι επισκέπτες σας. Έτσι, θα βελτιώσετε την εμπειρία του χρήστη μέσα από τις σελίδες του site σας (UX).

Πλέον, ακόμα και το trend γύρω από το skeuomorphic design θεωρείται ξεπερασμένο, με το flat design να είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της κοινότητας του web design. Όχι χωρίς λόγο. Η λογική κι εδώ είναι η απλότητα και η εστίαση στις λεπτομέρειες που είναι σημαντικές. 

Πρότασή μας: 

Θυμίζουμε ότι πλέον τη λογική του flat design ακολουθούν στο σχεδιασμό των web (και όχι μόνο) προϊόντων τους εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Apple (εγκαταλείποντας τη λογική του skeuomorphic design). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι η λογική του design που αναμένουν να συναντήσουν οι χρήστες του web στην διαδρομή τους στο διαδίκτυο.

Stock Photos

03_Stock_Photos.ashx

Οι φωτογραφίες από photo banks μπορεί να είναι πραγματικά πολύ καλές. Όμως, συνήθως είναι και ακριβές, με αποτέλεσμα να προτιμούνται από web designers οι δωρεάν ή πολύ φτηνές επιλογές σε αυτές τις image banks, που είναι κρύες, άγευστες και πολύ συχνά χρησιμοποιούμενες (σε εκατοντάδες παραλλαγές) σε χιλιάδες websites ανά τον κόσμο.

Πρότασή μας:

Αν χρειάζεστε φωτογραφίες για το website σας, προσπαθήστε να τραβήξετε – δημιουργήσετε τις δικές σας φωτογραφίες. Αν δεν είναι αυτό εφικτό, τότε αφιερώστε χρόνο και χρήμα για να επιλέξετε τις κατάλληλες φωτογραφίες από image banks! Μην υποτιμάτε τη δύναμη της καλής φωτογραφίας στην ποιότητα της δουλειάς σας. 

Do it like Myspace

Κάπου εκεί γύρω στα 2004 με 2005, ήταν η εποχή που το Myspace έφερνε στο τραπέζι το personalization.

04_MySpace-ification.ashx

Ήταν η εποχή που κάποιοι designers το παράκαναν στο σχεδιασμό των sites, προσθέτοντας ό,τι στοιχείο, animation, κτλ έβρισκαν πρόχειρο, σε μία σελίδα. Το αποτέλεσμα; Αναρχία, αποπροσανατολισμός του χρήστη και χαμηλής αισθητικής αποτέλεσμα. 

Πρότασή μας:

Το “Less is more” δεν θα μπορούσε να είναι πιο επίκαιρο, αναφορικά με το web design. Πριν προβείτε σε μία αλλαγή, σκεφτείτε αν υπάρχει σοβαρός λόγος για να την κάνετε. Αν δεν πρόκειται να λύσει κάποια ανάγκη του επισκέπτη σας, ίσως να μην έχει νόημα να την κάνετε τελικά. 

Flash Sites

Θεωρητικά τα animations και η κίνηση που προσφέρει το Flash εμπλουτίζουν την εμφάνιση του site και προκαλούν την προσοχή. Πρόκειται όμως για τεχνολογία που είναι πλέον ασύμβατη με μεγάλο μέρος συσκευών που χρησιμοποιεί μεγάλη μερίδα κοινού. 

05_FlashSites.ashx

Ενδεικτικά, οι κινητές συσκευές της Apple δεν το χρησιμοποιούν, με αποτέλεσμα να προτιμάται η html5 σαν τεχνολογία. Επίσης, είναι απαιτητική σε resources τεχνολογία και τελείως «τσακωμένη» με τις μηχανές αναζήτησης (με άλλα λόγια, δυσκολεύει σε μεγάλο βαθμό τις SEO ενέργειές σας).

Τι νόημα έχει να προσθέσει κανείς πλούσιο οπτικό περιεχόμενο στο website του, αν δεν μπορούν να το δουν οι χρήστες του; Πλέον με την ενσωμάτωση των –βελτιωμένων κατά πολύ- CSS3 και HMTL5 standards, η δημιουργία εντυπωσιακών sites με γραφικά είναι δυνατή, χωρίς τη χρήση κλειστών και παρωχημένων –όπως φαίνεται- τεχνολογιών σαν το flash. Άλλωστε, κι η ίδια η Adobe, δημιουργός του Flash δεν διαφωνεί ότι το μέλλον ανήκει σε HTML5 και CSS3.

Πρότασή μας:

Πείτε αντίο στο Flash και αγκαλιάστε HTML5, CSS3 και JavaScript. Θα κάνετε τα ίδια πράγματα, με λιγότερα θέματα compatibility και performance.

Μουσική στο background

Η παρουσία μουσικής που παίζει στο background (πολλές φορές ούτε καν στο background) ήταν κάποτε must, για κάποιο απροσδιόριστο λόγο, για πολλούς web designers. Ίσως, θεωρείτο ότι βοηθάει για να δημιουργήσει ένα είδος επαφής με τον επισκέπτη.

06_Background_Music.ashx

Απλά, αν το σκέφτεστε σοβαρά ακόμα, να θυμάστε τα εξής:

  1. Μερικοί από τους επισκέπτες σας θα έχουν by default κλειστό τον ήχο, οπότε έτσι κι αλλιώς θα χάσουν την μοναδική εμπειρία που τους προσφέρετε.
  2. Κάποιοι άλλοι, που θα έχουν ανοικτό τον ήχο, ενδεχομένως ήδη να ακούνε κάτι, οπότε θα τους διακόψετε και ενοχλήσετε στην διαδικασία ακρόασης που ήδη έχουν ξεκινήσει μέσω άλλης συσκευής, εφαρμογής ή ιστοσελίδας
  3. Κάποιοι, ενδέχεται να μην έχουν τα ίδια μουσικά γούστα με τα δικά σας και να σχηματίσουν αρνητική ή αδιάφορη εικόνα αναφορικά με τη μουσική σας επιλογή
  4. Τέλος, πολλοί θα βρίσκονται στη δουλειά τους ή στο σπίτι τους μαζί με άτομα που ενδεχομένως να κοιμούνται ή να ξεκουράζονται, με αποτέλεσμα η ξαφνική εμφάνιση μουσικής να προκαλέσει δυσάρεστα αποτελέσματα. Ένα πολύ συχνό αποτέλεσμα είναι η απομάκρυνση από τη σελίδα και ο σχηματισμός αρνητικής εντύπωσης.
  5. Σε όλα αυτά καλό είναι να προσθέσουμε και θέματα μπορεί να προκύψουν αναφορικά με το performance, το licensing, κτλ

Πρότασή μας:

Αν δεν ανήκεις στον δισκογραφικό – συναυλιακό κλάδο, ώστε η μουσική να είναι το αντικείμενό σου (και κάτι που θα σε βοηθήσει να πουλήσεις τις υπηρεσίες – προϊόντα σου), μην χρησιμοποιήσεις μουσική στο site σου. Και σίγουρα ΟΧΙ στο auto play. Η μουσική προτείνεται να ξεκινάει μετά από αντίστοιχο αίτημα του επισκέπτη!

Popup Windows

Ίσως το πιο ενοχλητικό trend στην μέχρι τώρα ιστορία του web;

Χρειάζεται να πούμε ότι καταστρέφει την όποια εμπειρία του χρήστη και εξαλείφει σημαντικά τις πιθανότητες να επιστρέψει αυτός στο site;

07_Popup_Windows.ashx

Δυστυχώς, ακόμα χρησιμοποιείται η λογική πίσω από τα Pop up windows, μεταμφιεσμένη υπό το μανδύα των overlays που ξαφνικά εμφανίζονται καθώς διαβάζουμε το περιεχόμενο μίας σελίδας (π.χ κάνε like την φανταστική σελίδα μας στο Facebook)

Πρότασή μας:

Οι διαφημίσεις είναι μέρος της ζωής μας και ιδιαίτερα του web. Η τεχνολογία όμως έχει εξελιχθεί, οι προσδοκίες του κοινού επίσης και οι επιλογές μεταξύ διαφορετικών sites με αντίστοιχο – παρόμοιο περιεχόμενο είναι πρακτικά άπειρες πλέον για να θυσιάζουμε την επισκεψιμότητά μας για πρόσκαιρο κέρδος. Επενδύστε στο καλό περιεχόμενο και σε μία σωστή εμπειρία χρήστη και τα έσοδα θα έρθουν!

Συμπέρασμα

Όπως κάθε trend, έτσι και αυτά που αφορούν στο web design, έρχεται και παρέρχεται με την πάροδο του χρόνου. Αν διαθέτετε μία δυνατή ομάδα web development και web design, το να ενσωματώνετε τα τελευταία trends μπορεί να κάνει το site σας φρέσκο και σύγχρονο.

Είναι πολύ σημαντικό, όποια κατεύθυνση κι αν αποφασίσετε να ακολουθήσετε, να εστιάσετε την προσοχή σας στην παροχή μίας καλής εμπειρίας στον επισκέπτη της σελίδας σας. Στο αισθητικό σκέλος μπορεί να βρεθείτε πίσω από τις εξελίξεις και να χρειαστεί έπειτα από κάποιο διάστημα ένα φρεσκάρισμα στο design σας, αλλά το χαμηλής ποιότητας user experience είναι κάτι που μπορεί να σας στερήσει έσοδα και φήμη για πάντα.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας