<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
User experience: 3 βασικές αρχές για την κατασκευή της ιστοσελίδας σου

User experience: 3 βασικές αρχές για την κατασκευή της ιστοσελίδας σου

Καμία ιστοσελίδα δεν είναι τέλεια άμα τη εμφανίσει της. Μην το παίρνεις προσωπικά, απλώς το digital είναι ένα περιβάλλον που εξελίσσεται συνεχώς και άρα η κατασκευή της ιστοσελίδας σου, όπως και το user experience θα πρέπει να συμβαδίζουν με αυτό. 

Κινδυνεύουμε να φανούμε γραφικοί, αλλά αυτό που δεν πρέπει να ξεχνά κανείς που ασχολείται με το digital marketing είναι ότι ο στόχος τον οποίο έχει θέσει είναι κινούμενος. Αυτό συμβαίνει γιατί η συμπεριφορά των καταναλωτών αλλάζει, όπως αλλάζουν και οι στόχοι της εκάστοτε εταιρείας, ενώ παράλληλα εξελίσσεται και η τεχνολογία δίνοντάς μας συνεχώς νέες δυνατότητες.  Γι΄αυτό το λανσάρισμα ενός website δεν σημειώνει τη λήξη του σαν task, αλλά την έναρξή του σαν μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία βελτίωσης και εξέλιξης.

Επίσης, όσο σημαντικά είναι τα διάφορα κανάλια marketing όπως τα blogs, τα social media, το email κλπ., άλλο τόσο είναι και η ιστοσελίδα σου. Μην ξεχνάς ότι το website σου είναι το νούμερο ένα εργαλείο για μετατροπές (conversions)!

Και πώς επιτυγχάνονται οι μετατροπές; Μέσω της μοναδικής εμπειρίας που θα έχει ο κάθε χρήστης στο website σου. Παρακάτω θα βρεις 3 από τις βασικές αρχές του user experience που θα σε βοηθήσουν να τελειοποιήσεις το site σου και να το δεις… όπως επιθυμούν οι πελάτες σου!

Αρχή 1η: Tο feedback των χρηστών είναι πολύ σημαντικό.

Αν είσαι marketer γνωρίζεις καλύτερα από όλους πόσο σημαντικό είναι να ακούς τους πελάτες σου. Πώς λοιπόν θα σχεδιάσεις το ιδανικό user experience για το κοινό το οποίο στοχεύεις αν δεν βασιστείς στο feedback τους; Σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις, αρχικά, εάν τα κοινά στα οποία στοχεύεις ενδιαφέρονται για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σου και έπειτα πώς να τους προσεγγίσεις.

Εκτός από τα analytics, που σου προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για τη συμπεριφορά των χρηστών του site σου, η συνεχής έρευνα σε real-time και το user testing σε βοηθoύν να συλλέξεις σημαντικά insights για την εμπειρία των επισκεπτών του site σου. Άλλωστε, μην ξεχνάς ότι οι ανάγκες και οι προτιμήσεις του κοινού αλλάζουν μέρα με την ημέρα και o μόνος τρόπος να ενημερώνεσαι εγκαίρως για να κάνεις τις απαραίτητες αλλαγές είναι η στενή και σταθερή μελέτη των επισκεπτών του site σου.

Η δημιουργία “buyer personas” και “user personas” παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ενός καλοσχεδιασμένου user experience, που θα καθοδηγεί τους χρήστες στο αγοραστικό ταξίδι τους. Και αυτό είναι μόνο η αρχή!

Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη των marketers είναι να πιστεύουν ότι το marketing funnel της εταιρείας τους ταυτίζεται με το αγοραστικό ταξίδι του καταναλωτή. Σε αυτήν την περίπτωση, αυτό που καταφέρνουν είναι να δημιουργήσουν ένα μεγάλο χάσμα ανάμεσα στο τι θέλει το κοινό και στους στόχους της εκάστοτε επιχείρησης. Αντίθετα το συνεχόμενο feedback και η αξιοποίησή του βοηθούν στη γεφύρωση αυτού του χάσματος. 

Με λίγα λόγια, το επιτυχημένο user experience ανταποκρίνεται στις ανάγκες του κοινού και είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από μια αδύναμη online εμπειρία που μοιράζεται σε πολλαπλά κανάλια, εκτός του site.

Aρχή 2η: Το SEO και το UX είναι ένα!

Το user experience δεν είναι σημαντικό μόνο για τους πελάτες σου, αλλά και για τις μηχανές αναζήτησης. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα η Google έχει εξελίξει τον αλγόριθμό της ώστε να κατατάσσει υψηλότερα τα sites με καλό user experience. Αυτό μας δείχνει επίσης ότι η τάση μεταφέρεται από τη βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης στη βελτιστοποίηση για τους χρήστες.

Με το Mobilegeddon έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στους marketers βάζοντας τέλος στο keyword stuffing και στο link building, τα οποία δεν ήταν καθόλου φιλικά προς το χρήστη και άνοιξε το δρόμο για το αποτελεσματικό UX. Πλέον, οι μηχανές αναζήτησης βασίζονται σε κριτήρια που έχουν σαν επίκεντρο τον χρήστη, όπως για παράδειγμα το page speed, το bounce rate, το time on page κλπ.

Με αυτόν τον τρόπο, τα οργανικά reports που αφορούν την επισκεψιμότητα του site σου, θα είναι σε θέση να σου δείχνουν ξεκάθαρα εάν το website σου είναι optimized και θα σε βοηθήσουν να δεις ποια σημεία χρειάζονται βελτίωση!

Αρχή 3η: To μυστικό της επιτυχίας είναι μια διαλειτουργική ομάδα. 

Εάν θες να ταυτίσεις τους στόχους της επιχείρησής σου με τις ανάγκες των χρηστών του site σου, τότε το UX θα πρέπει να έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Για να το πετύχεις, η ομάδα σου θα πρέπει να είναι καλά στελεχωμένη και να αποτελείται από ανθρώπους από διάφορα τμήματα, οι οποίοι να δουλεύουν με έναν κοινό στόχο.

Για παράδειγμα, οι UX strategists θα πρέπει να συνεργάζονται με το marketing και το development για να επιλέξουν τα νέα features που θα υλοποιήσουν, να κάνουν συνεχόμενες έρευνες για τους χρήστες και να δημιουργήσουν στοχευμένο περιεχόμενο για να κερδίσει αξιόπιστο feedback από τους χρήστες και να ενισχύσει την επαναλλαμβανόμενη εξέλιξη του site. Επομένως, αυτή η ομάδα διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία, ώστε να κάνει μια γρήγορη και επαναλαμβανόμενη επιτυχία! 

Μια παρόμοια διαδικασία ακολουθούμε και εμείς στη wedia

Η αλήθεια είναι ότι συχνά αυτά τα τμήματα δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε έναν κοινό στόχο, όμως το έπαθλο είναι πολύ μεγάλο για αυτό αξίζει μία (ή και περισσότερες) προσπάθειες.

Αν τα καταφέρεις, μπορείς να δημιουργήσεις επιτυχημένες digital εμπειρίες που έχουν αξία σήμερα, αλλά και μελλοντικά, χτίζοντας παράλληλα ένα brand, αλλά και προϊόντα και υπηρεσίες που αφορούν το κοινό στο οποίο στοχεύεις και μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί του.

Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι η δημιουργία ενός βασικού προϊόντος, μιας πλατφόρμας που θα επιτρέπει αυτές τις ενέργειες. Αντί λοιπόν να σπαταλήσεις μήνες ή και χρόνια για τη δημιουργία ενός τέλειου website - που όπως προ είπα δεν υπάρχει- μπορείς να εστιάσεις την προσοχή σου στην δημιουργία ενός website που να μπορεί να αιχμαλωτίσει και να ευχαριστήσει το κοινό στο οποίο στοχεύεις και σταδιακά να το εξελίξεις.

Κάνοντας user testing και μελετώντας το feedback των επισκεπτών σου θα μπορέσεις να δημιουργήσεις μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία για το χρήστη, η οποία θα βασίζεται στις ανάγκες και στις απαιτήσεις του.

Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσεις να ταιριάξεις τις ανάγκες της επιχείρησής σου με αυτές των πελατών σου και να δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες για να φτάσεις στην κορυφή!

Πιστεύεις ότι το site σου υστερεί σε user experience; Σας περιμένουμε για να συζητήσουμε τις ανάγκες σου και να δημιουργήσουμε μαζί ένα πολύ ισχυρό εργαλείο για conversions.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας