<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
SEO - Social Media - Email Marketing best practices by Wedia

SEO, Social & Email Marketing: Κάντε το σωστά με 10 ορθές πρακτικές

Τo SEO, τα Social Media και το Email Marketing αποτελούν τρείς από τις σημαντικότερες online τακτικές του Digital Marketing. Εμείς, συλλέξαμε και σας παρουσιάζουμε τα 10 best practices, που θα σας βοηθήσουν να αξιολογήσετε την digital marketing στρατηγική που ήδη εφαρμόζετε και να την εξελίξετε, ώστε να δείτε άμεσα αποτελέσματα!

1. Μάθετε το Κοινό σας

Το μυστικό για μια επιτυχημένη digital marketing στρατηγική κρύβεται πίσω από το πόσο καλά γνωρίζετε το κοινό σας. Η δημιουργία μιας λίστας με τα buyer personas σας (κοινό-πρότυπο) και η δημιουργία ενός προφίλ για κάθε ένα από αυτά, θα σας βοηθήσουν να τους μάθετε καλύτερα, να καταλάβετε τις ανάγκες τους και τέλος να τους προσφέρετε λύσεις.

Μόλις καταγράψετε το κοινό πρότυπό σας θα πρέπει να αναγνωρίσετε το ποσοστό του κοινού σας το οποίο είναι έτοιμο να μετατραπεί από lead σε πελάτη. Μελετώντας για παράδειγμα τα Social Media repots σας μπορείτε να ενημερώνεστε για το εύρος της online κοινότητάς σας, το reach του περιεχόμενού σας, το engagement των χρηστών αλλά και για τον αριθμό των conversions που πραγματοποιούνται μέσω των Social Media καναλιών σας.

WediaTip :  Δώστε μεγάλη προσοχή σε αυτά τα reports γιατί θα σας βοηθήσουν να πάρετε τις σωστές αποφάσεις ώστε να μετατρέψετε τα μέλη της online κοινότητάς σας σε επισκέπτες του website σας και τέλος σε πελάτες.

2. Προσφέρετε Μοναδικό Περιεχόμενο ( Unique Content )

Το μοναδικό περιεχόμενο αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ενίσχυση του SEO του website σας. Αρκεί να πούμε ότι η Google αναλύει πάνω από 200 παράγοντες ranking για να προσδιορίσει το SEO σκορ ενός website. Η ποιότητα του περιεχομένου ενός website αποτελεί κατά ένα μεγάλο ποσοστό αυτούς τους παράγοντες, όπως είναι, για παράδειγμα: η έκταση περιεχομένου, η γραμματική και η ορθογραφία, τα keywords (λέξεις - κλειδιά), η αυθεντικότητα και το layout.  

Η δημιουργία και διανομή πρωτότυπου, αυθεντικού περιεχομένου στοχεύει στην καθιέρωση της εταιρείας σας ως leader του κλάδου της. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω των πρωτότυπων data, των ερευνών αλλά και του διαφορετικού τρόπου προσέγγισης που διαμορφώνουν το content σας δείχνοντας ότι κατέχετε σημαντικές γνώσεις γύρω από το αντικείμενό σας.

WediaTip : Για να λειτουργήσει αυτή η πρακτική πρέπει το περιεχόμενό σας να απευθύνεται στα buyer personas της εταιρείας σας.

3. Αποκτήστε Κύρος

Κανείς δεν γνωρίζει τον ακριβή τρόπο με τον οποίο υπολογίζουν οι μηχανές αναζήτησης το «κύρος» (Authority) ενός website, αλλά πιθανό να παίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες. Όπως για παράδειγμα το είδος των backlinks (ποιοτικά ή «γειτονικά» link) που δέχεται το site, τις αναφορές στα Social Media (από αξιόπιστους λογαριασμούς) και οι μετρήσεις του ποσοστού του engagement της online κοινότητας της εταιρείας.

WediaTip : Για να ενισχύσετε το «authority» του website σας φροντίστε τα εξερχόμενα δημοσιεύματα, τα άρθρα, αλλά και τα guest blog posts να οδηγούν πίσω στο site σας.

Προσοχή! Αποφύγετε την αγορά links από αμφιβόλου ποιότητας websites, καθώς μπορεί να μειώσουν δραματικά την αξιοπιστία του site σας και να πλήξουν το SEO status του website σας.

4. Αποφύγετε την Υπερβολική Χρήση  Keywords

Οι crawlers της Google (και άλλων μηχανών αναζήτησης) είναι σε θέση να ανιχνεύσουν την υπερβολική χρήση keywords στις σελίδες σας. Έτσι, οποιοδήποτε περιεχόμενο είναι γραμμένο με «αφύσικο τρόπο» (δεν έχει φυσική ροή) ή περιέχει πολλά keywords, το μόνο που θα καταφέρει είναι να βλάψει το SEO status σας. Θυμηθείτε, δεν δημιουργείτε περιεχόμενο μόνο για τις μηχανές αναζήτησης αλλά κυρίως για τα buyer persona σας.

WediaTip : Προσπαθήστε να δημοσιεύετε ευανάγνωστα και κατανοητά κείμενα που θα τραβήξουν την προσοχή των επισκεπτών σας, περιλαμβάνοντας και κάποια σημαντικά keywords, πάντα σχετικά με το θέμα. Αν δυσκολεύεστε να εντοπίσετε keywords που σχετίζονται με το περιεχόμενό σας, το Google AdWords Keyword Planner μπορεί να σας βοηθήσει να τα εντοπίσετε.

5. Μειώστε το  Bounce Rate του website  σας

Αν ένα site δεν είναι εύχρηστο και λειτουργικό για τους επισκέπτες του, κινδυνεύει εκτός από το να τους δυσαρεστήσει να επηρεάσει και αρνητικά τα rankings του. Η αναμενόμενη μείωση του χρόνου που αφιερώνουν οι επισκέπτες του σε αυτό, λόγω της «δυσχρηστίας» του, θα οδηγήσει σε μείωση σημαντικών traffic metrics, όπως αυτά των returning visitors, των page views, των pageviews per visit κτλ., αυξάνοντας παράλληλα το bounce rate του site σας (ποσοστό των επισκέψεων σε ένα site, κατά τις οποίες ο χρήστης δεν επισκέπτεται κάποια επόμενη σελίδα του ίδιου site).

Για να το αποφύγετε, προσφέρετε στους χρήστες σας ένα ευχάριστο και λειτουργικό περιβάλλον πλοήγησης, προβάλλοντας κυρίως τα σημεία που θέλετε να  επισκεφτούν. Η προσθήκη πολλών ads και το πολύπλοκο navigation είναι δυο από τα πιο συχνά λάθη που παρατηρούνται σε προβληματικές ιστοσελίδες και τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του bounce rate.  

WediaTip :  Το ποσοστό bounce rate του website σας μπορεί να σας δώσει πολλές πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα του website σας. Για παράδειγμα, αν το ποσοστό του bounce rate σας είναι από 80% και πάνω ενώ προβάλλετε περιεχόμενο στο website σας, τότε ίσως κάτι δεν κάνετε σωστά.

6. Δημιουργήστε Sharable Περιεχόμενο

Δεν υπάρχει λόγος να προβάλλετε μοναδικό περιεχόμενο αν κανείς δεν το γνωρίζει. Στόχος σας είναι η δημιουργία χρήσιμου περιεχομένου που απαντά στις ανάγκες των persona σας, με αποτέλεσμα οι χρήστες να μιλούν για αυτό και να το μοιράζονται με φίλους τους στα social media.

Είναι γνωστό, ότι οι online κοινότητες αποτελούν την καλύτερη πλατφόρμα για να επιτευχθεί ο στόχος σας: να μοιραστεί το περιεχόμενό σας. Σιγουρευτείτε ότι το περιεχόμενο που μοιράζεστε με το κοινό σας είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον. Εκτός από το δικό σας περιεχόμενο, επιλέξτε την αναδημοσίευση content άλλων χρηστών μέσω των Social Media καναλιών σας ακολουθώντας τον κανόνα 80-20. Ο κανόνας αυτός υποστηρίζει ότι για να επιτύχει μια μάρκα στα Social Media πρέπει το 80% του περιεχομένου της να προσφέρει value στα personas της, ενώ μόλις το 20% να προβάλλει τα προϊόντα/υπηρεσίες της.

WediaTip : Αλλά, το περιεχόμενο μόνο του δεν αρκεί! Πυροδοτήστε ενδιαφέρουσες συζητήσεις σχετικές με την εταιρεία σας, προσκαλώντας το «κοινό-πρότυπό» σας να συμμετάσχει σε αυτές. Σιγουρευτείτε επίσης ότι τα sharing buttons του site σας είναι εύκολα προσβάσιμα και ότι το προσωπικό της εταιρείας σας αναδημοσιεύει σε τακτά διαστήματα το περιεχόμενό σας στις δικές του σελίδες στα Social Media.

7. Εδραιώστε μια Προσωπικότητα

Εισάγετε το δικό σας «ύφος» στα Social Media κανάλια σας, και διαφοροποιήστε την εταιρεία σας από τον ανταγωνισμό. Δεν χρειάζεται να είναι κάτι ιδιαίτερο, απλώς επιλέξτε μια γλώσσα που θα προσελκύσει το κοινό στο οποίο στοχεύετε και που ταιριάζει με τις αξίες της εταιρείας σας.

Άλλωστε, «το μυστικό είναι να ενσωματώσεις μια μοναδική αλλά και επαγγελματική προσωπικότητα στο marketing σου για να δημιουργήσεις περισσότερες ευκαιρίες χωρίς να χάσεις την αξιοπιστία σου» όπως γράφει η marketer Becca Fieler.

WediaTip :  Χρησιμοποιήστε το ίδιο tone-of-voice σε όλη τη digital επικοινωνία σας (Social Media, Blogs, Emails) και δημιουργήστε συνεπές και αξιομνημόνευτο περιεχόμενο.

8. Σχεδιάστε Ελκυστικό Περιεχόμενο με τη Χρήση Φωτογραφιών

Κάντε το περιεχόμενό σας ακόμα πιο ελκυστικό συμπεριλαμβάνοντας πολλές φωτογραφίες. Οι αυθεντικές και πρωτότυπες εικόνες (όχι από image banks) έχουν μεγάλη απήχηση στα Social Media γιατί δίνουν την αίσθηση του ζωντανού και αυθεντικού περιεχομένου, σε συνδυασμό με μια ατμόσφαιρα «behind the scenes» και έτσι αποκτούν ευκολότερα, περισσότερα shares.

WediaTip : Όσο και αν σας διευκολύνει, προσπαθήστε να αποφύγετε τις έτοιμες φωτογραφίες από image banks. Φαίνεται ότι δεν είναι πρωτότυπες, με αποτέλεσμα οι χρήστες να χάνουν το ενδιαφέρον τους. Επίσης, η προσθήκη βίντεο περιεχομένου είναι μια πάντα μία καλή εναλλακτική, γιατί θα δώσει ποικιλία στο περιεχόμενό σας, συντελώντας στην προσέγγιση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών προς το website σας.

9. Επενδύστε σε Προσωποποιημένα Emails  Μέσω του Email Marketing

Παρά την επιτυχία των Social Media, σαν εργαλείο digital marketing, το Εmail συνεχίζει να είναι πρώτο στις προτιμήσεις των marketers αφού, σύμφωνα με έρευνες, το 75% των online χρηστών το επιλέγει για την πληροφόρησή του.

Αυτό συμβαίνει γιατί το email προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, αναφορικά με την άμεση παράδοση πληροφοριών σε πελάτες. Η δυνατότητα αποστολής προσωποποιημένων μηνυμάτων σε άτομα, τα οποία έχουν δηλώσει ενδιαφέρον σχετικά με συγκεκριμένα προϊόντα ή υπηρεσίες μιας εταιρείας και αναμένουν να λάβουν τις αντίστοιχες πληροφορίες, αποτελεί ένα από αυτά.  Έρευνες δείχνουν ότι τα προσωποποιημένα emails αυξάνουν τα ποσοστά των clicks κατά 14% και είναι πιο ελκυστικά κατά 10%, σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές του digital marketing.

WediaTip : Ένας καλός marketer πρέπει να εκμεταλλευτεί τις δυνατότητες που του προσφέρει το Email Marketing και να τις χρησιμοποιήσει, ώστε να δημιουργήσει προσωποποιημένα emails για κάθε κατηγορία buyer persona που τον ενδιαφέρει.

10. Αναλύστε την Αποδοτικότητα του  Website  σας  

Η καταμέτρηση της αποδοτικότητας όλων των ενεργειών σας αποτελεί το κλειδί για μια επιτυχημένη digital marketing στρατηγική, της οποίας στόχος είναι το ROI. Σύμμαχός σας σε αυτή τη διαδικασία είναι το Google Analytics το οποίο σας προσφέρει δωρεάν reports με όλα τα metrics που αφορούν το website σας. Καλό θα ήταν να μη βασιστείτε μόνο στις δικές σας γνώσεις, αλλά να εμπιστευτείτε και κάποιον ειδικό, που θα μπορέσει να αναλύσει τα δεδομένα και να σας προτείνει, βάση αυτών, επόμενες ενέργειες.

Να θυμόσαστε ότι οποιαδήποτε όλες οι ενέργειες που κάνετε θα πρέπει να «μετριούνται»! Από τα Tweets που στέλνετε μέχρι και τα email open rates μέχρι τον καθορισμό των keywords που αποδίδουν καλύτερα σε σχέση με το SEO σας. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορείτε να ελέγξετε κάθε τεχνική και να ανακαλύψετε ποιες ενέργειες φέρνουν τα καλύτερα αποτελέσματα για την εταιρεία σας.

WediaTip : Εκμεταλλευθείτε τα Google Analytics Goals για να αποκτήσετε καλύτερη εικόνα σχετικά με τη «συμπεριφορά» που έχει ο επισκέπτης όταν βρίσκεται στο website σας. Με αυτόν τον τρόπο θα δείτε αν οι επισκέπτες της ιστοσελίδας σας πραγματοποιούν τις ενέργειες που απευθύνονται σε αυτούς, όπως για παράδειγμα το να κάνουν download ένα eBook ή να συμπληρώσουν μια φόρμα με τα στοιχεία τους.

Ακολουθήστε αυτά τα 10 βήματα για να βεβαιωθείτε ότι το Search Engine Optimization του website σας, η Social Media παρουσία σας, αλλά και η Email Marketing στρατηγική σας λειτουργούν υπέρ σας, και να εξασφαλίσετε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας