<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
SEO και Magento: Τα μυστικά για ένα αποτελεσματικό e-shop!

SEO και Magento: Τα μυστικά για ένα αποτελεσματικό e-shop!

Ακολουθεί πραγματική ιστορία: ιδιοκτήτης e-shop, μας έχει δηλώσει ότι δεν έχει ανάγκη το Search Engine Optimization, καθώς όταν πληκτρολογεί το όνομα του καταστήματος του στην μπάρα αναζήτησης του Google, το e-shop του εμφανίζεται πρώτο στα αποτελέσματα!

Η ιστορία αυτή ίσως φαντάζει εξωπραγματική και φυσικά δεν υπονοούμε ότι την παραπάνω άποψη συμμερίζονται όλοι οι ιδιοκτήτες e-shop. To SEO αποτελεί πλέον προτεραιότητα όσων θέλουν να αυξήσουν την επισκεψιμότητα και τις πωλήσεις του ηλεκτρονικού τους καταστήματος. 

Αν έχετε βασίσει την κατασκευή του e-shop σας στο Magento και θέλετε να ανεβείτε ακόμα πιο ψηλά στην εκτίμηση των μηχανών αναζήτησης, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πλατφόρμα αυτή δεν μπορεί να κάνει θαύματα από μόνη της. Θα χρειαστεί να εκμεταλλευτείτε τις δυνατότητές της και να αλλάξετε κάποιες από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της (default settings).  Γι' αυτό, δείτε τι πρέπει να διορθώσετε ή να αποφύγετε. 

1. Αλλάξτε τα προκαθορισμένα title tags και meta tags

Έχετε επισκεφθεί ποτέ την αρχική σελίδα ενός e-shop που είχε τη λέξη «Aρχική» στο title tag;

Το title tag του e-shop σας, και κάθε SEO-friendly website εν γένει, θα πρέπει να περιλαμβάνει σημαντικές λέξεις-κλειδιά που περιγράφουν το περιεχόμενο του. Συνεπώς, ένα e-shop που ειδικεύεται π.χ. σε αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας θα πρέπει στο title tag του να έχει τις λέξεις «αξεσουάρ κινητής τηλεφωνίας» κι όχι τη λέξη «Aρχική».

Αφού αλλάξετε το προκαθορισμένο title tag, σειρά έχει το meta description tag. Αν δεν έχετε αλλάξει το προκαθορισμένο meta description, το αποτέλεσμα είναι μια σειρά πανομοιότυπων περιγραφών που βλάπτουν το SEO σας και δεν προσελκύουν τα κλικ των χρηστών. Διορθώστε το ακολουθώντας την διαδρομή System -> Configuration -> General -> Design -> HTML Head -> Default description και σιγουρευτείτε ότι το συγκεκριμένο πεδίο είναι κενό.

2. Επιτρέψτε το indexing σημαντικών σελίδων σας

Ήρθε η ώρα των... robots! Έχετε ρυθμίσει το robots.txt, κοινώς τα αρχείο που καθορίζει ποιες σελίδες του e-shop σας θα «σαρωθούν» από τους crawlers των μηχανών αναζήτησης; Σε περίπτωση που δεν σας λένε τίποτα όλα τα παραπάνω, τότε είναι πολύ πιθανό να μην έχετε δώσει άδεια στην Google για να προσθέσει το website σας στο ευρετήριο της (indexing). Συνεπώς, δεν εμφανίζεται και στα αποτελέσματα αναζήτησης!

Για άμεση επιδιόρθωση, ελέγξτε το robots.txt, ώστε να είστε βέβαιοι ότι έχει επιτρέψει το crawling του site σας. Τσεκάρετε επίσης τα meta robots directives, τα οποία βρίσκονται στο <head> κομμάτι κάθε σελίδας. Θα πρέπει να είναι ρυθμισμένα ως INDEX, FOLLOW, αλλά για είστε 100% σίγουροι ακολουθήστε την παρακάτω διαδρομή: System -> Configuration -> General -> Design -> HTML Head -> Default robots.

3. Αφαιρέστε τα δοκιμαστικά URLs από το sitemap

Κάνετε όλες τις σημαντικές αλλαγές πρώτα στο test περιβάλλον του website σας, ώστε να είστε σίγουροι ότι όλα λειτουργούν σωστά; Φανταστικά! Τι γίνεται όμως με όλα τα URLs όταν το test περιβάλλον συγχρονίζεται με το live website σας; 

Ένα συνηθισμένο λάθος στο σημείο αυτό είναι το να μην λάβετε υπόψιν τις διαφορές μεταξύ των URLs του test και του live περιβάλλοντος και να χρησιμοποιήσετε τα πρώτα στο αρχείο XML sitemap που θα ανεβάσετε στις μηχανές αναζήτησης. 

Αν το αρχείο XML της ιστοσελίδας σας περιέχει δοκιμαστικά URLs, τότε σαμποτάρετε τo indexing και το ranking σας από τη Google. Γι' αυτό, δημιουργήστε το XML sitemap σας φροντίζοντας να χρησιμοποιήσετε τα σωστά URLs.

4. Ορίστε canonical page για την αρχική σελίδα σας

Συνηθίζεται να μπορεί κανείς να κατευθυνθεί στην αρχική σελίδα ενός website πληκτρολογώντας διαφορετικά URLs. Για παράδειγμα, μπορείτε να μεταφερθείτε στην αρχική σελίδα της wedia εισάγοντας στη γραμμή διευθύνσεων τα παρακάτω URLs:

  • wedia.gr
  • www.wedia.gr
  • wedia.gr/index.php
  • www.wedia.gr/index.php

Αυτές οι σελίδες αποτελούν διπλό περιεχόμενο (duplicate content), το οποίο η Google δεν «συμπαθεί» καθόλου. Για να κερδίσετε την εύνοιά της, θα πρέπει να ρυθμίσετε τις σελίδες αυτές ώστε να κάνουν redirect στην προτεινόμενη έκδοση της αρχικής σελίδας. 

5. Χρησιμοποιήστε σωστά τα canonical tags

Ένα e-shop, λόγω του αριθμού των προϊοντικών σελίδων που διαθέτει, έχει και πάρα πολλά URLs που περιλαμβάνουν παραμέτρους, όπως ?=sortby, ?p=5, κ.ο.κ. Οι σελίδες αυτές θεωρούνται διπλό περιεχόμενο, κι όπως είπαμε και παραπάνω, δεν χαίρουν εκτίμησης από την Google.

Πώς θα κερδίσετε την εκτίμησή της; Χρησιμοποιήστε το "rel=canonical" ώστε να αποτρέψετε την Google από το να κάνει indexing στις σελίδες αυτές.

Το canonical είναι ένα tag που μπορείτε να προσθέσετε σε οποιαδήποτε σελίδα για να δηλώσετε στην Google ποια σελίδα θέλετε να εμφανιστεί στα αποτελέσματα της όταν πραγματοποιείται σχετική αναζήτηση.  

Βέβαια, το να τοποθετήσετε απλά ένα canonical tag στον κώδικα της σελίδας δεν αποτελεί ολοκληρωμένη λύση εάν δεν το χρησιμοποιήσετε σωστά. Ας δούμε ένα παράδειγμα που δείχνει πώς ακόμα κι η λανθασμένη χρήση ενός γράμματος μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στη SEO στρατηγική σας.

Λανθασμένη χρήση: <link herf=”CategoryURL ” rel=”canonical” />

Σωστή χρήση<link href=”CategoryURL ” rel=”canonical” />

Ειδικότερα, εάν το ηλεκτρονικό κατάστημά σας είναι δίγλωσσο δεν πρέπει να αγνοήσετε τα attributes rel=”alternate” hreflang=”x”, ώστε να παρουσιάζονατι κάθε φορά τα σωστά URLs, στα αποτελέσμστα των μηχανών αναζήτησης.

Τα παραπάνω attributes μπορούν να προστεθούν στο HTML <head> κομμάτι κάθε σελίδας σας στο Magento ή στο XML sitemap αρχείο σας.

6. Βελτιστοποιήστε τις εικόνες του e-shop

Οι προϊοντικές εικόνες είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ενός e-shop και στην προκειμένη περίπτωση, εκτός από το «μια εικόνα, χίλιες λέξεις», ισχύει και το «μια εικόνα, πολλές ευκαιρίες για SEO βελτιστοποίηση»! 

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να εστιάσετε την προσοχή σας στα 3 παρακάτω σημεία:

  1. Τα ονόματα των εικόνων. Οι εικόνες των προϊόντων σας δεν θα πρέπει να έχουν το όνομα του αρχείου που είχατε στη διάθεσή σας, αλλά να περιγράφουν το προϊόν που απεικονίζουν. Έτσι, έχετε περισσότερες πιθανότητες να εμφανιστείτε στα αποτελέσματα του Google, όταν κάποιος πραγματοποιήσει αναζήτηση με τις λέξεις-κλειδιά που περιλαμβάνονται στο όνομα μιας εικόνας του e-shop σας.
  2. Τα alt tags των εικόνων. Κι εδώ πρέπει να είστε περιγραφικός και να παρουσιάσετε το περιεχόμενο της κάθε εικόνας. Μην ανησυχείτε, ένα σωστό image alt tag δεν απαιτεί συγγραφική ικανότητα εκ μέρους σας. Μπορεί απλά να είναι παρόμοιο ή και ίδιο με το όνομα της εικόνας.
  3. Η ταχύτητα της σελίδας σας. Παρακολουθείτε την ταχύτητα με την οποία φορτώνει η ιστοσελίδα σας με ένα page speed tool; Αν ναι, τότε θα παρατηρήσετε σημαντική βελτίωση, αφού βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχετε αυξήσει τις πιθανότητες για καλύτερο ranking, καθώς η ταχύτητα θεωρείται σημαντικός παράγοντας από τη Google. Κοινώς, με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια!

Ο δρόμος προς την κορυφή...

... των αποτελεσμάτων της Google δεν είναι σπαρμένος με ροδοπέταλα! Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να το βάλετε κάτω και να μην κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να οδηγήσετε το e-shop σας όλο και πιο ψηλά. Το Search Engine Optimization είναι άλλωστε μια ολόκληρη επιστήμη που εξελίσσεται διαρκώς. Κι εμείς θα είμαστε εδώ για να σας μεταφέρουμε τα πιο ενδιαφέροντα νέα και τις πιο χρήσιμες πρακτικές. Stay tuned!

 

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας