<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Inbound Marketing για το Media Industry

Media Industry: Αυξάνοντας το engagement, αλλά και τα έσοδα

Τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία των media αντιμετωπίζει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία της. Το Inbound Marketing μπορεί να βοηθήσει, προτείνοντας και υποστηρίζοντας ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που μιλάει στην καρδιά - και την τσέπη - των διαφημιζομένων. 

Το επιχειρηματικό μοντέλο των media οργανισμών

Τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης, οι εφημερίδες, τα περιοδικά, οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, αλλά και τα σύγχρονα online ειδησεογραφικά sites, εδώ και πολλά χρόνια παράγουν περιεχόμενο με αποκλειστικό στόχο να προσελκύσουν το ευρύ κοινό. Όποια κι αν είναι η μορφή του περιεχομένου, οι ακροατές, οι τηλεθεατές και οι αναγνώστες προσελκύονται στα μέσα αυτά για να παρακολουθούν την επικαιρότητα και να ενημερώνονται για ειδήσεις συγκεκριμένων κλάδων και τομέων.

Παράλληλα με την καθιέρωσή τους ως μια αξιόπιστη πηγή πληροφόρησης, τα μέσα ενημέρωσης εξελίχθηκαν πολύ γρήγορα σε βασικούς παρόχους ενημέρωσης γύρω από προϊόντα και υπηρεσίες. Η παροχή ενημέρωσης σύντομα μετατράπηκε σε προώθηση, με αποτέλεσμα η διαφήμιση να αποτελεί τη μεγαλύτερη - και σε αρκετές περιπτώσεις τη μοναδική - πηγή εσόδων.

Όπως ήταν φυσικό, αυτό το επιχειρηματικό μοντέλο αντιγράφτηκε από τα online μέσα ενημέρωσης, κυρίως μέσω της χρήσης των display banners, αλλά και της εφαρμογής άλλων digital advertising πρακτικών.

Όμως, η αποτελεσματικότητα ενός business model δεν παραμένει σταθερή στο πέρασμα του χρόνου, και το μέχρι στιγμής επιτυχημένο μοντέλο των media οργανισμών δεν αποτελεί εξαίρεση αυτού του κανόνα.

Ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν θέσει την αποτελεσματικότητά του υπό έντονη αμφισβήτηση;

Ένας βασικός λόγος είναι η σημαντική μετατόπιση του τρόπου ενημέρωσης των καταναλωτών από παραδοσιακές σε ψηφιακές πηγές, όπως αποδεικνύεται και από τη μελέτη του eMarketer, όπου αναφέρεται ότι σχεδόν το 50% του κοινού επιλέγει πλέον το Internet και τα smartphones σαν το βασικό μέσο ενημέρωσης. 

wedia_blog_posts_Media

Παράλληλα, η εκθετική αύξηση των διαθέσιμων πηγών ενημέρωσης, η ταυτόχρονη χρήση πολλαπλών συσκευών και η αναπόφευκτη μείωση του διαθέσιμου χρόνου κατανάλωσης περιεχομένου, έχει οδηγήσει σε σημαντική αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι αναγνώστες αλληλεπιδρούν με τη διαφήμιση.

Τέλος η σημαντική μείωση των διαφημιστικών εσόδων των ειδησεογραφικών οργανισμών έχει οδηγήσει σε σημαντικές απώλειες ιστορικών εταιρειών και κάνει ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη αναθεώρησης του εμπορικού μοντέλου λειτουργίας τους, διαμορφώνοντας ένα νέο διαφορετικό ρόλο των μέσων ενημέρωσης στην σχέση μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. 

Το νέο επιχειρηματικό μοντέλο των μέσων ενημέρωσης

Οι επιχειρήσεις, έχοντας λάβει υπόψιν τους τα νέα δεδομένα, αναγνωρίζουν την αξία του Content Marketing και μετατρέπονται οι ίδιες σε media oργανισμούς. Μέσα από εταιρικά blogs, newsletters, αλλά και τα social networks τους, οι εταιρείες ενημερώνουν και συνοδεύουν τους υποψήφιους πελάτες τους στη διαδρομή που θα τους οδηγήσει στην αγορά.

Εφόσον οι επιχειρηματικοί στόχοι και οι πρακτικές για την επίτευξη τους αλλάζουν σταδιακά, οι media οργανισμοί καλούνται κι αυτοί να αναθεωρήσουν, ώστε να μπορέσουν να προσφέρουν αυτό που όλοι οι επιχειρηματικοί πελάτες τους πλέον ζητούν: Δημιουργία πραγματικών υποψήφιων πελατών (lead generation). 

Συνεπώς, έχει έρθει η στιγμή που οι καθ΄ύλη αρμόδιοι ενημερωτικοί οργανισμοί θα πρέπει να αναπροσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, αφήνοντας πίσω το κυνήγι των impressions για να κινηθούν προς την κατεύθυνση της απόκτησης και στόχευσης ενός επώνυμου πλέον ακροατηρίου με ολοκληρωμένα δημογραφικά δεδομένα αλλά και στοιχεία συμπεριφοράς.

Πως το Inbound Marketing μπορεί να βοηθήσει σε αυτό;

Το Inbound Marketing μπορεί να βοηθήσει και να ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό τους media οργανισμούς. Κι αυτό γιατί όταν εφαρμοστεί σε μέσα ενημέρωσης, το Inbound Marketing βρίσκεται στο απόλυτο στοιχείο του.

Κατ’ αρχήν, οι media οργανισμοί διαθέτουν άφθονο περιεχόμενο. Η παραγωγή περιεχομένου, το σημαντικότερο ίσως εμπόδιο στον κόσμο των επιχειρήσεων που προσπαθούν να εφαρμόσουν τη μεθοδολογία του Inbound Marketing, στους media οργανισμούς αποτελεί το βασικό προϊόν, αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα από όλους. 

Με εξασφαλισμένο το περιεχόμενο, η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί περιγράφεται συνοπτικά σε 3 βήματα:

  • Παραγωγή ενημερωτικού περιεχομένου, με βάση τις ανάγκες των εκάστοτε διαφημιζόμενων/πελατών.
  • Ενσωμάτωση έξυπνων Call To Actions (CTAs) ώστε να συγκεντρωθούν τα δημογραφικά στοιχεία των επισκεπτών.
  • Στοχευμένες, συνεχείς ενέργειες nurturing για τη διατήρηση και αύξηση του engagement σε όλα τα web properties του media οργανισμού own, earned και paid. 

hubspot-media

Τα αποτελέσματα του Inbound Marketing για τους Online Publishers

Το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία ενός "επώνυμου" ακροατηρίου, η αύξηση της επισκεψιμότητας των sites και η μεγαλύτερη αλληλεπίδραση του ακροατηρίου αυτού με τις ενέργειες digital marketing που κάνει ο publisher. Επίσης, και ίσως το σημαντικότερο αποτέλεσμα, το ακροατήριο αυτό αποτελεί μια πολύτιμη περιουσία του media οργανισμού, την οποία μπορεί να αξιοποιήσει πολλαπλώς στην διάρκεια του χρόνου, ενώ μπορεί να μετατραπεί ευκολότερα και αμεσότερα σε υποψήφιο πελάτη των δικών του διαφημιζόμενων - πελατών - συνεργατών. Με αυτό τον τρόπο μεγιστοποιεί προοδευτικά το ROI που έχει ο οργανισμός από το ακροατήριο αυτό.

Αν πιστεύετε ότι ο οργανισμός σας είναι έτοιμος να διερευνήσει αυτό το νέο επιχειρηματικό μοντέλο,  συμπληρώστε τη φόρμα Διερεύνησης Συνεργασίας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας. 

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας