<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Inbound Marketing: Η αλήθεια πίσω από 5 μύθους!

Inbound Marketing: Η αλήθεια πίσω από 5 μύθους!

Πριν περάσουμε στους μύθους, ας ξεκινήσουμε με μια αλήθεια: ο λόγος που κυκλοφορούν διάφορες ανυπόστατες φήμες σχετικά με το inbound marketing είναι ότι πρόκειται για μια μεθοδική, marketing φιλοσοφία, στη οποία για να εντρυφήσει κανείς απαιτείται χρόνος. Πολλοί λοιπόν σπεύδουν να βγάλουν συμπεράσματα για την αποτελεσματικότητά του, χωρίς όμως να έχουν κατανοήσει ακριβώς τι είναι και τι μπορεί να κάνει για μια επιχείρηση. Γι' αυτό, ήρθε η στιγμή να διαλευκάνουμε τους βασικότερους inbound μύθους και να αφήσουμε την αλήθεια να λάμψει!

Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς έχετε αποθηκευμένους στο κινητό σας γύρω στους 10-20 αριθμούς τηλεφώνων με ονομασίες όπως «Δεν το σηκώνω 1», «Δεν το σηκώνω 2» κ.ο.κ., καθώς ξέρετε ότι ανήκουν σε εταιρείες που προσπαθούν να σας πουλήσουν κάτι, τις πιο ακατάλληλες ώρες! Ή ότι πριν φύγετε το πρωί από το σπίτι, πηγαίνετε στον κάδο ανακύκλωσης για να πετάξετε τα φυλλάδια που έχουν στοιβαχτεί στην εξώπορτά σας, χωρίς να τους ρίξετε ούτε μια ματιά. 

Αν σας έχει συμβεί κάτι από τα παραπάνω, τότε γνωρίζετε κι εσείς ότι το outbound marketing δεν ζει πια «χρυσές»  εποχές! Οι καταναλωτές αναζητούν και βρίσκουν πλέον online τις πληροφορίες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που τους ενδιαφέρουν και ενοχλούνται όταν μια εταιρεία τους «φωνάζει» όλα αυτά που έχει να τους προσφέρει, ειδικά όταν δεν είναι έτοιμοι να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά.

Συνεπώς, το marketing και οι πωλήσεις έπρεπε να προσαρμοστούν στα νέα αυτά δεδομένα και έτσι δημιουργήθηκε το inbound marketing! Όμως, διάφοροι μύθοι που κυκλοφορούν το παρουσιάζουν ως κάτι εφήμερο και αναποτελεσματικό, με αποτέλεσμα αρκετές εταιρείες να μην του έχουν δώσει ακόμα την προσοχή που του αξίζει. 

Παρακάτω ακολουθούν οι πέντε πιο διαδεδομένοι inbound μύθοι, αλλά και οι λόγοι που δεν πρέπει να τους πιστεύετε:

Μύθος #1: Το inbound είναι μια παροδική τάση!

Πώς δημιουργήθηκε αυτός ο μύθος; Επειδή το inbound είναι μια σχετικά νέα μεθοδολογία, αρκετοί πιστεύουν ότι δεν θα κρατήσει στο χρόνο και ότι είναι απλά μια τάση της εποχής.

Ποια είναι η αλήθεια; Αν μπορούσαμε να περιγράψουμε το inbound marketing με δυο λέξεις, αυτές δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση οι λέξεις «παροδική τάση». Και παρότι φαίνεται σε πολλούς πολύ καινούργιο για να το εμπιστευτούν, τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, καθώς το inbound απλά συνδύασε την τεχνολογία του Internet με τις πιο αποτελεσματικές πρακτικές του outbound, για να δημιουργήσει μια μεθοδολογία, η οποία:

  • βοηθάει στο χτίσιμο σχέσεων ανάμεσα σε εταιρείες και πελάτες.
  • φροντίζει οι καταναλωτές να βρίσκουν αυτό που επιθυμούν.
  • παρέχει τις σωστές λύσεις, σε συνδυασμό με μια ποιοτική εξυπηρέτηση πελατών.

Ό,τι με λίγα λόγια προσπαθεί να επιτύχει κάθε marketing στρατηγική, με τη διαφορά ότι το inbound λαμβάνει υπόψη του το πώς αγοράζουν οι άνθρωποι σήμερα και δεν χρησιμοποιεί παρεμβατικές τακτικές, οι οποίες τους προκαλούν εκνευρισμό. Επιπλέον, είναι μια αρκετά οικονομική λύση marketing για τις εταιρείες, η οποία οδηγεί σε πραγματικά αποτελέσματα.  Με βάση τα παραπάνω, νομίζω ότι μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το inbound marketing ήρθε για να μείνει!

Μύθος #2: Οι εταιρείες πρέπει να επενδύουν MONO στο inbound marketing!

Πώς δημιουργήθηκε αυτός ο μύθος; Ορισμένοι θεωρούν ότι αφού το παραδοσιακό marketing δεν αποδίδει το ίδιο πια, θα πρέπει να υιοθετήσουν αποκλειστικά inbound μεθόδους.

Ποια είναι η αλήθεια; Οι εταιρείες των περισσότερων κλάδων χρειάζεται να συνεχίσουν να έχουν παρουσία σε κλαδικές διοργανώσεις, συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις, όπως και να επενδύουν, αν το μέγεθος και ο προϋπολογισμός τους το επιτρέπουν, σε διαφημιστικές καμπάνιες. Όλες οι παραπάνω ενέργειες μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά με μια inbound στρατηγική, για όλο και καλύτερα αποτελέσματα.

Μύθος #3: Ένας άνθρωπος μπορεί να εκτελέσει μόνος του μια inbound στρατηγική!

Πώς δημιουργήθηκε αυτός ο μύθος; Ο συγκεκριμένος μύθος είναι τόσο εξωπραγματικός που το μόνο που μπορούμε να φανταστούμε είναι ότι ο άνθρωπος που τον ξεκίνησε, μάλλον ξέρει κάποιον marketer/ελβετικό σουγιά!  

Ποια είναι η αλήθεια; Κάθε σωστά δομημένη marketing στρατηγική, είτε είναι inbound είτε όχι, είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς. Συγκεκριμένα για το inbound, μπορείτε να φανταστείτε έναν άνθρωπο που να μπορεί να γράφει το περιεχόμενο για το website, το blog και τα social media κανάλια μιας εταιρείας, ενώ παράλληλα ασχολείται με το Search Engine Optimization και το email marketing, συν ότι πρέπει να ξέρει web design και development; 

Ακόμα κι αν αυτός ο άνθρωπος υπήρχε, το τελικό αποτέλεσμα δεν θα ήταν το επιθυμητό. Συνεπώς, για να λάβετε τα επιθυμητά αποτελέσματα από μια inbound στρατηγική, θα πρέπει να διαθέτετε μια έμπειρη και αφοσιωμένη ομάδα που θα τη φέρει εις πέρας.

Μύθος #4: Φτιάχνετε μια λίστα με όσα πρέπει να κάνετε, την ακολουθείτε κατά γράμμα και η επιτυχία είναι δεδομένη!

Πώς δημιουργήθηκε αυτός ο μύθος; Επειδή το inbound marketing ακολουθεί μια συγκεκριμένη μεθοδολογία παραγωγής και διανομής περιεχομένου, είναι εύκολο να θεωρήσει κανείς ότι το να ακολουθήσει κατά γράμμα τα βήματά της είναι και το κλειδί της επιτυχίας. 

Ποια είναι η αλήθεια; Συγγραφή blog post: Check! Ανέβασμα social media post: Check! Αποστολή σχετικού email: Check και... έτοιμοι να δρέψετε τις δάφνες των κόπων σας; Μπορεί να φαίνεται τόσο απλό, αλλά δεν είναι! Κι αυτό γιατί το inbound δεν έχει να κάνει απλά με τη δημιουργία και τη διανομή χρήσιμου περιεχομένου, αλλά και με το lead generation και την αλληλεπίδραση μιας εταιρείας με το κοινό στο οποίο στοχεύει. Μια inbound στρατηγική πρέπει να να εκτελείται με μεθοδικό τρόπο, αλλά για να επιτύχει θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι να έχουν κατανοήσει τη γενικότερη φιλοσοφία της και να μην κάνουν απλά... check!

Μύθος #5: Δεν χρειάζεστε εξειδικευμένο software!

Πώς δημιουργήθηκε αυτός ο μύθος; Ο τελευταίος μύθος πάει συνήθως πακέτο με τον #3. Αφού χρειάζεστε μόνο έναν άνθρωπο για το inbound marketing, γιατί να χρειάζεστε και ένα ειδικά φτιαγμένο πρόγραμμα; 

Ποια είναι η αλήθεια; Εάν υποθέσουμε ότι ο marketer/πολυεργαλείο, που τα κάνει όλα και συμφέρει, έχει ενσωματωμένα και εργαλεία για analytics, SEO, σχεδιασμό ιστοσελίδων, υλοποίηση και αποστολή email, τότε ναι, δεν υπάρχει λόγος να ξοδέψετε χρήματα για μια inbound marketing online πλατφόρμα, όπως το HubSpot.

O RoboMarketer δεν έχει όμως δημιουργηθεί ακόμα, γι' αυτό ένα εξειδικευμένο inbound marketing λογισμικό είναι ένα χρήσιμο, έως και απαραίτητο εργαλείο για κάθε ολοκληρωμένη στρατηγική. 

To inbound... mythbusting έφτασε στο τέλος του, αλλά εσείς μπορείτε να μάθετε περισσότερες αλήθειες για την πιο αποτελεσματική digital marketing στρατηγική, κατεβάζοντας το σχετικό eBook μας!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας