<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
Facebook Marketing: Ποιος φοβάται το... Dislike button;

Facebook Marketing: Ποιος φοβάται το... Dislike button;

Τι αντίκτυπο μπορεί να έχει στη Facebook marketing στρατηγική ενός brand ή μιας επιχείρησης; Πώς θα αλλάξει την συμπεριφορά μας στο Facebook;

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε τον ερχομό ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει στους χρήστες του Facebook να εκφράζουν συναισθήματα λιγότερα θετικά από το Like. 

Παρότι ο τύπος έσπευσε να χαιρετίσει τον ερχομό του Dislike button, ο ιδρυτής της πλατφόρμας δεν διευκρίνισε το πώς ακριβώς θα λειτουργεί ή θα λέγεται το συγκεκριμένο κουμπί, αφήνοντας πολλούς να αναρωτιούνται και το κοινό να έχει ανάμεικτα συναισθήματα.

Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα για ασφαλή συμπεράσματα, το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το κουμπί - το οποίο θα αποκαλούμε προς το παρόν Dislike button χάριν ευκολίας - θα μας απασχολήσει έντονα στο μέλλον. Ας κάνουμε λοιπόν μια πρώιμη εκτίμηση των θετικών και των αρνητικών επιπτώσεων που μπορεί να φέρει.

Τα καλά νέα

Το Facebook λειτουργεί σαν ένα μέσο επιβεβαίωσης, τόσο για τους χρήστες όσο και για τις εταιρείες που διατηρούν παρουσία σε αυτό. Όλοι θέλουμε τα posts μας να μαζεύουν likes και να κερδίζουν την αποδοχή των φίλων ή των fans μας.

Με την «απειλή» του Dislike, όλοι θα γίνουμε πιο προσεκτικοί όσον αφορά το περιεχόμενο που αναρτούμε. Ειδικότερα, τα brands και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να επενδύσουν στη δημιουργία και τη διανομή όλο και καλύτερου περιεχομένου, από τα απλά status updated μέχρι τα φωτογραφικά posts και τα video.

Όσον αφορά τα στατιστικά δεδομένα που προσφέρονται στους marketers και σε όσους έχουν εταιρική σελίδα στο Facebook, το κουμπί αυτό αναμένεται να ρίξει περισσότερο φως στις προτιμήσεις των fans μιας σελίδας, αλλά και στη γενικότερη συμπεριφορά των χρηστών του Facebook.

Τα insights που θα προκύψουν από τη χρήση του Dislike button σε εταιρικές σελίδες μπορεί αρχικά να προκαλέσουν προβληματισμό, αλλά θα δημιουργούν σίγουρα μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα του τι θέλει το κοινό της σελίδας και κατ' επέκταση στη δημιουργία μια πιο επιτυχημένης στρατηγικής.

Τα όχι και τόσο καλά νέα 

O Mark Zuckerberg τόνισε το δισταγμό του σχετικά με τη δημιουργία ενός κουμπιού που θα εκφράζει δυσαρέσκεια, καθώς υπάρχει πάντα ο κίνδυνος αυτό να χρησιμοποιηθεί κακοπροαίρετα, σε μια εποχή που το cyber bullying έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. 

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Είναι αλήθεια ότι εργαζόμαστε για την ενσωμάτωση ενός εργαλείου που θα επιτρέπει την έκφραση δυσαρέσκειας, παρηγοριάς ή/και αλληλεγγύης, επειδή δεν είναι όλες οι στιγμές καλές. Αν μοιραστείτε κάτι στενάχωρο, όπως η κρίση με τους πρόσφυγες ή ο θάνατος ενός φίλου, τότε σίγουρα οι φίλοι σας δεν θα νιώθουν άνετα να πατήσουν Like. Είναι σημαντικό να προσφέρουμε περισσότερες επιλογές.

Από την παραπάνω δήλωση και από το γεγονός ότι το νέο αυτό εργαλείο θα δοκιμαστεί αρχικά από συγκεκριμένη μερίδα του κοινού της πλατφόρμας και θα δεχθεί αλλαγές και βελτιώσεις με βάση τα σχόλια των χρηστών, θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτελέσει πραγματικά μια χρήσιμη προσθήκη και όχι ένα όπλο στα χέρια των απανταχού troll.

Καθώς τίποτα δεν είναι βέβαιο προς το παρόν, το μόνο σίγουρο είναι ότι το Facebook αφουγκράζεται τις ανάγκες του κοινού του και δεν μας αφήνει να βαρεθούμε ποτέ!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας