<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=352162718287948&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Πείτε μας για το επόμενο project σας! Εμείς θα επικοινωνήσουμε μαζί σας άμεσα. Συμπληρώστε τη φόρμα
7 λόγοι που κάνουν το blogging απαραίτητο στο ecommerce!

7 λόγοι που κάνουν το blogging απαραίτητο στο ecommerce!

Ως ιδιοκτήτης e-shop ένας από τους πρωταρχικούς στόχους σου είναι να αυξήσεις τον αριθμό των επισκεπτών του, ώστε να τους μετατρέψεις σε πελάτες. Πώς θα το καταφέρεις; Ένα blog είναι αυτό που χρειάζεσαι για να πετύχεις τον στόχο σου και υπάρχουν εφτά λόγοι για να το σκεφτείς πολύ σοβαρά!

Από πού έρχεται το μεγαλύτερο ποσοστό επισκεπτών στο e-shop σου; Υποθέτουμε ότι προέρχεται κυρίως από διαφημίσεις που τρέχεις σε Google και Facebook ή από newsletter, στα οποία ενημερώνεις τους subscribers για προσφορές, εκπτώσεις και νέες αφίξεις. Προφανώς, στα analytics βλέπεις και το organic traffic ως πηγή επισκεψιμότητας, αλλά δεν θα έλεγες ότι σου αποφέρει μεγάλο αριθμό επισκεπτών. 

Ψάχνοντας τα e-shops ανταγωνιστών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σίγουρα θα έχεις προσέξει ότι όλο και περισσότερα διαθέτουν ένα blog, όπου ανεβάζουν χρήσιμο, διασκεδαστικό και εκπαιδευτικό περιεχόμενο σχετικά με τα προϊόντα που διαθέτουν. Το ecommerce blogging δεν προέκυψε επειδή ορισμένοι ιδιοκτήτες e-shop έχουν συγγραφικά απωθημένα, αλλά επειδή συμβάλλει καθοριστικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας και του conversion rate! 

Και δεν υπάρχει μόνο ένας λόγος για τον οποίο το blogging αποτελεί ένα τόσο χρήσιμο και αποτελεσματικό κομμάτι της επιτυχίας ενός e-shop! Υπάρχουν πολλοί και σημαντικοί, αλλά ξεχωρίσαμε τους εφτά βασικότερους:

#1. Ένα blog προβάλλει τη φιλοσοφία και ενδυναμώνει τον χαρακτήρα ενός e-shop! 

Ένα e-shop σχεδιάζεται και υλοποιείται με κύριο γνώμονα να παρέχει στον επισκέπτη του μια ευχάριστη εμπειρία online αγορών. Συνεπώς, δεν λειτουργεί σαν ένα εταιρικό website, όπου προβάλλεται μια ολοκληρωμένη εικόνα της εταιρείας και αναδεικνύονται τα σημεία που την κάνουν να ξεχωρίζει από τον ανταγωνισμό. Πού όμως μπορεί να προβληθεί η φιλοσοφία και ο ξεχωριστός χαρακτήρας μιας εταιρείας e-commerce, όταν στο ίδιο το e-shop της οφείλει πρωτίστως να προβάλλει προϊόντα; Σ' ένα blog, το οποίο θα λειτουργήσει ως μεγάφωνο του μηνύματός της προς το κοινό που ενδιαφέρεται να προσελκύσει!

#2. Ένα blog λειτουργεί ως πηγή επισκεψιμότητας για ένα e-shop!

Φανταζόμαστε ότι αυτός ο λόγος δεν απαιτεί ιδιαίτερη εξήγηση, καθώς ο κανόνας είναι γνωστός: όσες περισσότερες σελίδες έχει ένα e-shop, τόσο πιο εύκολο είναι να τις βρει ένας επισκέπτης που πραγματοποιεί σχετική online αναζήτηση. 

Περαιτέρω, ένας επισκέπτης μπορεί να οδηγηθεί από ένα άρθρο που είναι δημοσιευμένο στο blog στην αντίστοιχη σελίδα του e-shop, κλικάροντας απλά ένα link, όπως μπορείς να δεις στο παρακάτω παράδειγμα από το blog που έχουμε δημιουργήσει για το alterego.gr:

Traffic από το blog στο eshop

#3. Ένα blog ενισχύει τη SEO στρατηγική!

Το ταξίδι του μεγαλύτερου ποσοστού των online αγοραστών ξεκινά από τις μηχανές αναζήτησης! Η επισκεψιμότητα που προέρχεται από αυτές είναι πολύτιμη για κάθε e-shop, αλλά για να εμφανίζεσαι στις σελίδες των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης θα πρέπει να τους δώσεις αυτό που επιθυμούν: ποιοτικό περιεχόμενο, το οποίο είναι χρήσιμο στους χρήστες τους. Το blog του e-shop σου είναι αυτό που μπορεί να φιλοξενήσει αυτό το search engine friendly περιεχόμενο, το οποίο μακροπρόθεσμα θα σε ανταμείψει με υψηλότερο page ranking στις σελίδες των αποτελεσμάτων αναζήτησης, με αποτέλεσμα όλο και μεγαλύτερο αριθμό organic επισκεπτών!

#4. Ένα blog φιλοξενεί περιεχόμενο που μπορούν να μοιραστούν οι επισκέπτες του!

Ρίξε μια ματιά στα προφίλ των φίλων σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πόσοι από αυτούς μοιράζονται στον τοίχο τους σελίδες προϊόντων από e-shops; Πιθανότατα σχεδόν κανένας από αυτούς. Τι μοιράζονται; Περιεχόμενο που προβάλλει τα ενδιαφέροντά τους, σωστά; Αν δημιουργήσεις περιεχόμενο για το blog του e-shop σου, το οποίο να συνδυάζει τα ενδιαφέροντα του κοινού σου με τα προϊόντα που πουλάς, τότε είναι πολύ πιθανό να το δεις στον τοίχο ενός πιθανού αγοραστή σου ή υπάρχοντος πελάτη σου κι από εκεί θα το δουν οι φίλοι του, με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να οδηγηθούν στο blog και, κατ' επέκταση, στο e-shop σου! 

Δες για παράδειγμα το Facebook post που οδηγεί στο αντίστοιχο άρθρο του blog που έχουμε φτιάξει για το barista.gr:

Facebook post που οδηγεί στο αντίστοιχο άρθρο του blog

#5. Ένα blog μπορεί να καθοδηγήσει τον επισκέπτη στο e-shop σου μέσω μελετημένων Calls-to-action!

Το χρήσιμο και εκπαιδευτικό περιεχόμενο ενός blog είναι το όπλο για να τραβήξεις την προσοχή του κοινού στο οποίο στοχεύεις και να κατευθύνεις τους επισκέπτες προς τις σχετικές προϊοντικές σελίδες του e-shop σου, για να γνωρίσουν καλύτερα τα προϊόντα σου ή να πραγματοποιήσουν κάποια αγορά. Αυτή η μετάβαση πρέπει να γίνεται ομαλά, με τη χρήση συγκεκριμένων CTAs (Calls-to-action), τα οποία να ακολουθούν τη ροή του περιεχομένου που προηγήθηκε και να καλούν τους επισκέπτες σου να κάνουν το επόμενο, λογικό βήμα στην αναζήτησή τους για το προϊόν που επιθυμούν. 

Επανερχόμαστε στο blog του barista.gr, καθώς στο blog post που βλέπεις παρακάτω ενσωματώθηκε ένα quiz, το οποίο βοηθάει τον επισκέπτη να βρει το σεμινάριο barista που του ταιριάζει απαντώντας σε μερικές ερωτήσεις. Αφού δει το αποτέλεσμά του, ο επισκέπτης καλείται να μάθει ποια είναι τα διαθέσιμα σεμινάρια του barista.gr κάνοντας κλικ στο ειδικά σχεδιασμένο call-to-action.

CTA σε blog

#6. Ένα blog βοηθάει στη δημιουργία νέων backlinks!

Άλλος ένας τρόπος με τον οποίο ένα blog ενισχύει την κατάταξή σου στις σελίδες των αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης! Τα backlinks είναι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες του ranking, καθώς οι μηχανές αναζήτησης τα θεωρούν δείγμα της αξιοπιστίας του περιεχομένου μιας σελίδας. Όσα περισσότερα links από εξωτερικά websites οδηγούν στη σελίδα αυτή - θεωρούνται δηλαδή backlinks - τόσο καλύτερη η κατάταξή της.

Βέβαια, αναφέραμε και παραπάνω ότι οι προϊοντικές σελίδες δεν δίνουν αρκετά κίνητρα σε χρήστες ώστε να τις μοιραστούν από τα social media, αλλά και ούτε και για να λινκάρει ένα άλλο website ή blog σε αυτές. Είναι όμως πολύ πιο πιθανό να λινκάρoυν στη σελίδα ενός δημοφιλούς, χρήσιμου και ενδιαφέροντος άρθρου του blog σου, με αποτέλεσμα να αποκτήσεις νέα backlinks!

#7. Ένα blog έρχεται για να συμπληρώσει τις ενέργειές σου σε κάθε στάδιο του sales funnel!

Ως ιδιοκτήτης e-shop σίγουρα ασχολείσαι πολύ με το email marketing. Θέλεις η contact list σου να περιλαμβάνει υπάρχοντες και πιθανούς πελάτες, αλλά παράλληλα θες να δεις τη λίστα αυτή να μεγαλώνει με νέους subscribers στο newsletter σου. Ένα blog είναι το κατάλληλο σημείο για να δώσεις κίνητρα στους επισκέπτες για να εγγραφούν στο newsletter σου και να ενταχθούν στο sales funnel. Στη συνέχεια, μπορείς να τους τροφοδοτείς μέσω email με το νέο περιεχόμενο του blog σου. Έτσι, όταν έρθει η ώρα να πραγματοποιήσουν μια αγορά, το e-shop σου θα έρθει πρώτο στο μυαλό τους, καθώς έχεις ήδη χτίσει μια σχέση μαζί τους!

Μπορούμε να παραθέσουμε άλλους τόσους λόγους που κάνουν ένα blog απαραίτητο για ένα e-shop που θέλει να ξεχωρίσει, να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την προτίμηση του κοινού, με αποτέλεσμα την αύξηση των πωλήσεων.

Εάν πιστεύεις κι εσύ ότι κάτι λείπει από το e-shop σου, επικοινώνησε μαζί μας για να συζητήσουμε τις ανάγκες της e-commerce στρατηγικής σου και πώς αυτές μπορούν να καλυφθούν από ένα μοντέρνο, χρήσιμο και αποτελεσματικό blog!

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας για να επικοινωνήσουμε μαζί σας